Haberler

Euro'da Beklenmedik Hareket

Güncelleme:

Euro/TL kuru bugün yüzde 0.16 artış ile 2.8226 seviyesine yükseldi. Euro'nun neden yükseldiğini uzmanlar anlattı.

Euro/TL kuru, bugün 2.8305 seviyesini görmesinin ardından TSİ 08.03'te yüzde 0.16 artış ile 2.8226 seviyesine yükseldi. Euro/dolar ise yüzde 0.17 artış ile 1.2449 seviyesinde bulunuyor. Peki euro neden yükseliyor? Söz konusu yükseliş ile ilgili piyasa uzmanları değerlendirmelerde bulundu.

YÜKSELİŞ BEKLENMEDİK

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci Euro/TL'deki beklenmedik yükselişi değerlendirdi. Keresteci, "Öncelikle ben de bu yükselişten dolayı şaşırdığımı söylemeliyim. Euro/TL'deki yükselişin temel sebebi, euro/dolar paritesi yukarı gelirken dolar/TL kurunun aşağı gelmemesi. Normal şartlarda, Türkiye'ye özgü negatif bir gelişme yoksa bunu görmemiz gerekirdi. Çünkü sepeti yukarı itecek herhangi bir gelişme ile karşı karşıya değiliz. Kaldı ki dün zayıf gelen büyüme rakamına rağmen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı faizlerin yukarıda tutulması yönünde bir duruş sergiledi. Merkez Bankası'ndan bir gevşeme sinyali de gelmedi.

YÜKSELİŞİN NEDENİ

Açıkçası ben bu durumu şuna bağlıyorum; sene sonu olması nedeniyle işlem hacimlerinde düşüş olması bu tarz hareketleri beraberinde getirebilir. Bu teknik sebeptir. Temel anlamda baktığımız zaman ise önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akışlarında bir tersine dönme eğilimi olduğunu çok rahat gözlemliyoruz. Petroldeki düşüş ile birlikte Türkiye geçen seneki 5'li kırılgan sınıfının artık zirvesinde yer almıyor belki. Kırılgan beşli içerisinde Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerdeki büyüme sıfıra doğru giderken, Türkiye için dışarıdan fena görünmüyor" dedi.

YÜKSELİŞİ DOLARA BAĞLAYAN DA VAR

Sepetin etkisinin büyük olmadığını belirten Portföy yöneticisi Volkan Sarı, "Sepet çok fazla değişiklik göstermedi. Euro dolara karşı yükseliyor. Çünkü çok kalabalık bir trade söz konusu. Dolarda yükseliş beklentisi ile uzun pozisyonlar arttı ve bunun düzetmesi yapılıyor. Dolardaki düzeltme euroda yükselişi getiriyor" dedi.

POZİSYON DEĞİŞTİRENLERİN ETKİSİ

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, "Euro/TL'deki yükseliş eurodaki hareketlilikten kaynaklanıyor. Euro yıl sonuna yaklaştığımız şu dönemde fazla satıldı. Yeni yıla bu şekilde girmek istemedikleri için kısa vadeli spekülatörler, düşüş beklentisi ile açtıkları kısa pozisyonlarını kapatıyorlar" değerlendirmelerini yaptı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

500

Yorumlar (7)

böyle böyle fakirleşiyoruz işte:

Uzmanım diye çıkmışlar saçmalayıp duruyorlar. Euronun ve doların yükselmesi neden beklenmedik oluyor ki ? Adamların ekonomisi daha güçlü, senin zayır. Doğal olarak zaman içinde yavaş yavaş senin paran değer kaybedecek, 40 yıldır öğrenemedin mi bunu. Euronun yükselmesi normal değil diyor :)) yahu 3 yıl önce 1. 90 dı, şimdi 2. 75 olmuş. buna şaşırmadında, 2. 75 ten 2. 82 olunca mı şaşırdın.

21
1
yanıtYanıtla
CAN DERSİMLİ:

BIRAKIN YÜKSELSİN NE GÜZEL İŞTE!!!

4
2
yanıtYanıtla
almanMobil-ANDROID:

idamliktir buyle kisiler

0
4
yanıtYanıtla
GURBETCILER:

1 EURO TÜRKIYEDE BIR LITRE BENZININ DEGERI KADAR OLMALI -YANI BIR EURO 5 LIRA OLMALI

3
0
yanıtYanıtla
düşükmüş:

gecen sene 3 lira almıştım

1
2
yanıtYanıtla
lazoğlu:

yok şaşırdım, beklemiyordum, nasıl olur! , sorarsanız uzman, etkili yetkili bir gün sonrasından haberleri yok ilgili yetkili zevatın. ali top at, ali top tut , hikayeden ekonomi

0
1
yanıtYanıtla
salih kuram:

Turkiyenin ekonomisi tamamen batti demektir. . aylardan beri merkez bankasi liranin degerini korumak icin faizi artirmak istiyor erdoganda secimlerden dolayi durduruyor ve fircaliyordu. . Ne oldu simd?? Turkiyenin yurt disindan aldigi borc euro olmasindan dolayi yurt disi borcu borc almadan bir kalemde firladi gitti. . Cahil koyunlar Erdoganin dedigi her seye inaniyorlar

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title