Haberler

Etiyopya Yarın Sandık Başına Gidiyor

ADDİS Etiyopya halkı, genel seçimler için yarın sandık başına gidecek.

ADDİS Etiyopya halkı, genel seçimler için yarın sandık başına gidecek.

Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu'ndan alınan bilgiye göre, Etiyopya'da yarın yapılacak seçimler 5'inci genel seçimler olacak ve 58 siyasi parti ve 5 bin 819 aday, parlamentodaki 547 sandalye için yarışacak.

Nüfusu yaklaşık 90 milyon olan Etiyopya'da 36,8 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçmenlerin yüzde 48'i kadın.

Seçimin resmi olmayan kesin sonuçlarının gelecek Cuma günü, resmi sonuçlarının ise 22 Haziran tarihinde ilan edileceği bildirildi. Etiyopya'da genel seçimler için oy verme işlemi sabah saat 06: 00 (TSİ: 06: 00) da başlayacak ve akşam saat 18: 00'da sona erecek.

Seçimler dolayısı ile güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldığı, başta başkent Addis Ababa olmak üzere ülke genelinde gözleniyor.

Seçimlerin çok renkli geçtiği söylenemese de daha çok iktidar partisinden seçim konvoyları ve afişleri sokaklarda görülüyor.

Etiyopya genel seçimlerinde propoganda yasağı geçen Perşembe günü akşam saat 18: 00 da sona erdi.

Ülke genelinde 45 bin oy verme merkezi kuruldu. Katılımın yüksek olması beklenen seçimlerin favorisi, son 4 seçimin galibi Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF)

EPRDF Etiyopya'da 1991 yılından bu yana iktidarda bulunuyor. EPRDF 1991 yılında ele geçirdiği iktidarı 1995 yılında yapılan çok partili seçimlerden itibaren elinde tutuyor.

Etiyopya'da çok partili seçimler, ilk  1995'de yapıldı. 1995'ten sonra her 5 yılda bir yapılan seçimlerde muhalefet bir varlık gösteremedi.

Muhalif partiler, seçimlerde kendilerine yeterince hak tanınmadığını ve seçimlerin adil yapılmadığını ileri sürüyor.

- Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu Başkan Yardımcısı Gebregziabher

Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Addisu Gebregziabher, seçim günü partilerin propagandasına izin verilmeyeceğini, seçim yasaklarına herkesin uyması gerektiğini belirtti. Seçmenlerin adlarının yazılı olduğu sandıkların dışında oy kullanamayacaklarını ifade eden Gebregziabher, parti temsilcileri ve destekçilerini seçim günü propaganda yapmamaları yönünde uyardı.

2010 yılında yapılan seçimlerde Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi parlamentodaki sandalyelerin yüzde 99.6'sını kazandı. 2005 seçimlerinde muhalif partiler hem parlamentoda yüzde 30 temsil hakkı, hem de başkent Addis Ababa'nın belediye başkanlığını kazanmıştı.

- Etiyopya Başbakanı Desalegn'ın açıklamaları

Etiyopya Başbakanı ve iktidardaki Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi'nin lideri Hailemariam Desalegn, seçimlerin pozitif bir atmosferde geçmesi çağrısında bulunarak, muhalefetin seçimlerle ilgili şiddete teşvik edici negatif propogandadan vaz geçmesi gerektiğini söyledi.

Desalegn, seçimlerin atmosferini bozacak hiçbir şeye müsaade etmeyeceklerini dile getirerek, Eritre Yönetimi'ni ima ederek, yabancı güçlerin seçimleri karıştırmasına fırsat verilmemesini istedi.

- Afrika Birliği Seçim Gözlem Misyonu Başkanı'nın açıklamaları

Afrika Birliği Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Hifikepunye (Namibya eski Başkanı) Pohamba, yaptığı açıklamada, Etiyopya'daki siyasi partilere çağrıda bulunarak, seçimlerin şeffaf ve demokratik bir ortamda gerçekleşmesi gerektiğini bildirdi.

Pohamba, başkent Addis Ababa başta olmak üzere 8 ayrı seçim bölgesinde, Etiyopya seçimlerinin Afrika Birliği gözlemcileri tarafından gözleneceğini belirterek, "Etiyopya'daki seçim atmosferi sakin ve istikrarlıdır" dedi.

-Seçime katılan önde gelen partiler

Etiyopya'da seçimlere 58 parti katılıyor. Bunlardan önde gelenleri şunlar:

İktidardaki  Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF), 1988 yılında ülkede bulunan Stalinist "Derg" rejimine karşı mücadele için kurulan silahlı isyancıları temsil ediyordu. 1991 yılında iktidar olana kadar Etiyopya iç savaşına katıldı ve savaşı domine eden güç oldu.

Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi'ni (EPRDF), Oromo bölgesi merkezli OPDO (Oromo Halk Demokratik Örgütü), Amhara bölgesi merkezli ANDM (Amhara Ulusal Demokratik Hareketi), SEPDF (Güney Etiyopya Halkları Demokratik Cephesi) ve Tigray Bölgesi merkezli TPLF (Tigray Halk Kurtuluş Cephesi) oluşturuyor.

Muhalefetin son günlerde gündemden düşmeyen partisi Semayawi (Mavi) Parti ise "Liberal" görüşü benimsiyor. Mavi Parti'nin,  Etiyopya tarihinde en yüksek bütçe ile seçime giren muhalefet partisi olduğu bildiriliyor. Mavi Parti seçim bütçesini 92 milyon Birr (4.6 milyon Dolar) olarak açıkladı. Etiyopya devlet medyası ise partinin seçim bütçesinin kaynağının araştırılmasını istedi. Semayawi (Mavi) Parti'yi genç bir mühendis olan Yilikal Getnet yönetiyor.

Diğer önemli bir muhalefet partisi Etiyopya Demokratik Diyalog Forumu (MEDREK) 2008 yılında kurulan parti, sosyal demokrat bir çizgiyi benimsiyor ve Afrika tarafından tanınan bir biyolog olan Prof Dr. Beyene Petros ve siyaset bilimcisi, Merera Gudina'nın eş başkanlığında siyasi hayatına devam ediyor.

Etiyopya'nın en eski muhalefet partisi sayılan Etiyopya Demokratik Partisi, partinin kökeni monarşi dönemindeki Etiyopya Demokratik Birliği adlı partiye dayanıyor ve liderliğini Dr. Chane Kebede yapıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Addis Ababa Etiyopya Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title