Haberler

Eşsiz Mozaikler Görücüye Çıkıyor

Zeugma Antik Kenti'nden Çıkartılan Mozaiklerin Restorasyon ve Temizlik Çalışmaları Devam Ediyor.

Zeugma Antik Kenti'nden çıkartılan mozaiklerin restorasyon ve temizlik çalışmaları devam ediyor.

Zeugma mozaikleri, yapımı tamamlanan ve resmi açılışı yapılma aşamasına gelen Gaziantep Zeugma Müzesi'ne taşındıktan sonra, uzman ekipler, mozaiklerin temizlik ve restorasyon çalışmalarına hız verdi.

Daha önce, dar bir mekanda bulunduğu için teşhir imkanı mümkün olmayan mozaikler, yeni binaya taşındıktan sonra çok daha geniş mekanlarda teşhir edilme imkanına da kavuşmuş oldu.

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşındıkları yeni müze binasında Zeugma mozaiklerini teşhir etmek için başlayan çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.

Zeugma Antik Kenti'nden çıkartılan mozaiklerin, Gaziantep'in yanı sıra Türk ve dünya turizmi açısından da çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Efiloğlu, Zeugma Antik Kenti'nde kurtarma kazılarının devam ettiğini, bu kazılar sırasında çıkartılarak müzeye kazandırılmış mozaiklerin toplam alanın 2 bin 400 metrekare olduğunu belirtti.

Efiloğlu, "Bunların da bin 257 metre karelik bölümünün restorasyonu tamamlandı ve teşhir edilebilecek aşamada. Yeni müze binamıza taşınma işlemini tamamladıktan sonra Zeugma mozaiklerinin restorasyon çalışmalarına hız verdik" diye konuştu.

Uzman ekiplerin, halen müzede bulunan tüm mozaiklerin restorasyonunu yaparak, yerli ve yabancı turistler için teşhire hazır hale getirmeye çalıştıklarını ifade eder Efiloğlu, "Zeugma Antik Kenti'ndeki kurtarma kazılarında şu ana kadar, mozaiklerin sadece yüzde 20'lik bir kısmı çıkartılabildi. Çıkartılacak olan yeni mozaiklerle birlikte sahip olduğumuz mozaik miktarı daha da artmış olacak" dedi.

-DÜNYANIN EN BÜYÜK MOZAİK MÜZESİ-

Salih Efiloğlu, Zeugma mozaiklerinin daha geniş bir alanda teşhir edilmesi amacıyla yeni müze binasının yapımına başlandığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Yapımına Mayıs 2008 yılında başlanan Zeugma Müze Kompleksi tamamlandı. 3 katlı ve 36 bin metre karelik bir alana sahip olan müzemiz 30 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Yeni müze binamızda, başta Zeugma mozaikleri olmak üzere diğer tarihi ve kültürel değerlerimiz için geniş ve modern teşhir alanları var.

Işıklandırma ve güvenlik açısından dünya standartlarına uygun bir müze ortamı yaratıldı. Müzemizin korunması için 120 kamera yerleştirildi, çevre düzenlemesi da tamamlandı. Müzemizde, arşiv deposu, kütüphane, hatıra eşya satış reyonları, kongre, seminer ve toplantı salonları yer alıyor. Müze binası için 42 milyon TL'lik bir harcama yapıldı."

Efiloğlu, Gaziantep Mozaik Müzesi'nin resmi açılışa hazır hale geldiğini söyledi.

Sanayi ve ticaret merkezi konumunda bulunan Gaziantep'in, yapımı tamamlanan Mozaik Müzesi ile kültürel alanda da önemli bir merkez konumunda olduğunu göstermiş olduğuna dikkati çeken Efiloğlu, şunları kaydetti:

"Gaziantep, tarihi ve kültürel mekanlarını da ön plana çıkartarak, turizm alanında hak ettiği yere gelmeye çalışan önemli bir ilimiz. Yapımı tamamlanan Gaziantep Mozaik Müzesi, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın da en büyük mozaik müzesi olacak.

Gaziantep'in tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımı açısından son derece önemli olan bu müzemizin 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası'nda resmi açılışının yapılmasını bekliyoruz. Gaziantep, son yıllarda müzeleri ile de dikkat çeken bir il haline geldi. Resmi müzelerin yanı sıra, özel müzeler ve yerel yönetimlerin açtığı müzeler de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor."

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title