Haberler

Eskişehir, Soya Üretimine Hazırlanıyor

Güncelleme:

ESOGÜ Ziraat Fakültesinde yapılan araştırmalarda, soya çeşitlerinde dekar başına en fazla verimi almak için çalışma yapılıyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesinde, yurt içi ve dışından temin edilen erkenci soya çeşitleriyle dekar başına en fazla verim almak için araştırma başlatıldı.

Fakültenin Tarla Bitkileri Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Demir Kaya, tohumlarında yüzde 18 ila 26 yağ, yüzde 36 ila 40 protein bulunan soyanın, Türkiye'de hem yağ hem de yem sanayinde kullanılan önemli bir bitki olduğunu söyledi.

Soyanın, içerdiği besin maddeleri dolayısıyla 300'den fazla alanda kullanıldığını belirten Kaya, Türkiye'de bu ürünün yeterince üretilmediğini, 43 bin hektar ekim alanından elde edilen 180 bin ton soyanın Türkiye'nin üretim ihtiyacının ancak yüzde 10'unu karşıladığını ifade etti.

Türkiye'de yağlı tohum üretimi yetersiz olduğu için bu eksikliğin ithalatla karşılandığını anlatan Kaya, "Yağlı tohum, ham ve rafine yağ ile yağlı tohum küspesi ithalatı 3,6 milyar dolara ulaştı. Yağlı tohumlar arasında da en çok ithalatı yapılan ürün soyadır. 2013 yılı verilerine göre, yaklaşık 1,1 milyon ton soya tohumu; 1,1 milyon ton soya yağı, unu ve küspesi ithalatı yapıldı. Karşılığında 1,3 milyar dolar döviz ödendi" diye konuştu.

Soya tarımının özellikle Çukurova'da Adana, Osmaniye ve Mersin illerinde yoğunlaştığını aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"İklim ve toprak istekleri göz önüne alındığında, Doğu Anadolu Bölgesi hariç hemen hemen her bölgemizde soya tarımı başarıyla yapılabilmektedir. Son yıllarda devlet desteği ve prim ödemeleriyle soya ekim alanı ve üretiminde önemli artış sağlansa da, soya üretimi talebi karşılayacak seviyelerin çok altında kalmaktadır. Piyasada 1,15 ila 1,25 liradan alıcı bulan soyanın kilogram fiyatı prim desteğiyle birlikte 1,75 liraya ulaşmaktadır. Ayrıca dekara 20 lira sertifikalı tohumluk desteği verilmektedir. Uygulanan bu destek ve teşvikler, soya üretimini cazip hale getirmektedir. İç Anadolu Bölgesi'nde şeker pancarı ve patates tarımı yapılan sulu alanlarda çiftçiler ekim nöbetine girebilecek alternatif ürünler arıyor. Fakültemizde de yerli ve yurt dışından temin ettiğimiz erkenci soya çeşitleri ile Eskişehir koşullarında yaptığımız ön çalışmalarda, dekara 300 kilogram üzerinde verim potansiyeline ulaşılabileceği belirlenmiştir. Uygun yetiştirme teknikleriyle verim 400 kilogramın üzerine çıkabilecektir. Bu nedenle Eskişehir'de hem yem hem de yağ amacıyla yetiştirilebilecek soya araştırmalarına öncelik vermekteyiz. Bölgenin iklim ve toprak şartlarına adapte olabilen yüksek verimli soya çeşitlerinin tespiti ve bu çeşitlere uygun yetiştirme tekniklerini geliştirme çalışmaları fakültemizde devam etmektedir. Yakın zamanda Eskişehir tarımında soyanın önemli bir yer alacağını umuyorum. Bu sayede hem Eskişehir çiftçilerine yüksek gelir sağlayacak soya bitkisi kazandırılacak hem de soya ithalatı azaltılarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanacak."

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Demir Kaya Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title