Haberler

Eskişehir'de "Tarım Fuarı" Açıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Gümüş: "Ülkemizde 2002 yılında 23,7 milyar dolar olan tarımsal milli gelir, 2013 yılında 61 milyar dolara ulaştı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, "Ülkemizde 2002 yılında 23,7 milyar dolar olan tarımsal milli gelir, 2013 yılında 61 milyar dolara ulaştı. Türkiye, 197 ülkeye bin 663 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumuna geldi" dedi.

Çamlıca Fuar Alanı'nda bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Tarım Fuarı"nın açılış töreninde konuşan Gümüş, Türkiye'nin, tarım sektöründe önemli bir konumda bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de tarım sektörünün, etkin ve istikrarlı politikalarla son 50 yılın en istikrarlı dönemini yaşadığını vurgulayan Gümüş, şöyle konuştu:

"Ülkemizde 2002 yılında 23,7 milyar dolar olan tarımsal milli gelir, 2013 yılında 61 milyar dolara ulaştı. Türkiye, 197 ülkeye bin 663 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumuna geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak hem üretimde hem de çiftçilerimizin ürünlerini pazarlamaya yönelik verdiğimiz destekler sonucu birçok üründe Cumhuriyet tarihinin rekorları kırıldı. 2013 yılında buğday 2 milyon tona, mısır 5,9 milyon tona, çeltik 900 bin tona, ayçiçeği 1,5 milyon tona ulaştı. Sebzelerden domates 11,8 milyon tonla üretim rekoru kırdı. Ufuk çizgimiz olan 2023 yılına doğru ilerlerken sürdürülebilir büyümesini devam ettiren, tarımsal gayri safi yurt içi hasılası 150 milyar dolara ulaşmış, tarımsal ihracatı 40 milyar doları aşmış, parçalı arazilerini birleştirerek 14 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamış, 8,5 milyonluk sulanabilir alanın tamamı suya kavuşmuş bir Türkiye, temel hedefimizdir."

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) verilerine göre geçen ocak ayında Eskişehir'deki toplam ihracatın yüzde 9'unun tarım, hayvancılık ve ormancılıktan sağlandığı bilgisini verdi.

Bölgesel öncelik ve stratejileri arasında "güvenli gıda üretmek üzere kaynakların verimli kullanılmasıyla tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması"nın yer aldığına değinen Tuna, "Bu kapsamda diğer birçok sektörde olduğu gibi tarımda da mesleki ve teknik eğitimde sektörel ihtiyaçların tam anlamıyla karşılanamaması, tarımda da yapısal dönüşüm ihtiyacını ortaya koymaktadır. Tarımsal üretim için donanımlı personeller, ihtiyaç duyulan vasıflı iş gücü tarımın geleceği için hayati bir öneme sahiptir. İçinde bulunduğumuz küreselleşme sürecinde tarım, Avrupa Birliği ile entegrasyonda öncelikle geliştirilmesi gereken bir sektör olarak belirmektedir" ifadesini kullandı.

Tuna tarafından Gümüş'e plaket hediye edilmesiyle tamamlanan törene, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Çankaya, oda başkanları, sektör temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Organizasyon kapsamında 173 firma ve firma temsilciliğinin, 400'e yakın markanın yer aldığı fuar, 6 Nisan'da sona erecek. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Güngör Azim Tuna Mevlüt Gümüş Eskişehir Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title