Haberler

Eskişehir'de "Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü" Sergisi

İnönü Vakfı tarafından Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 90’ıncı yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan Lozan’dan Cumhuriyet’e İsmet İnönü Sergisi, Eskişehir’de açıldı.

İnönü Vakfı tarafından Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 90'ıncı yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Eskişehir'de açıldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen sergisin açılış töreninde konuşan Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Eskişehir'in, bu serginin açılması için doğru yer olduğunu söyledi. "Bu topraklarda Mustafa Kemal'in İsmet İnönü'nün ve bütün silah arkadaşlarının zihinsel mücadeleleri var, akıttıkları kanlar var" diyen Günay, "Dolayısıyla doğru yer Eskişehir. Eskişehir ayrıca, bu ruhunu ve anlayışı sürdüren bir şehir. Bir şeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Bir belediye başkanlığını ele geçirmek için yaptığımız mücadeleyi düşünün. Bir de yıllarca tek adam olarak yönettiği bir ülkenin yönetiminden vazgeçebilen bir demokrasi anlayışını düşünün. İsmet İnönü'nün teslim edilmesi gereken haklardan birisi budur. Türk demokrasi hayatı bugün işliyorsa onun attığı adımladır" şeklinde konuştu.

Ardından konuşan İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, Kurtuluş Savaşı ve çeşitli zaferlerin Eskişehir'de yaşandığına dikkat çekti. Cumhuriyetin ilk kuşağı olarak kendisini şanslı hissettiğini belirten Toker, "Lozan'ın içinde Kurtuluş Savaşı var. Kurtuluş Savaşı sayesinde Lozan'a gidebiliyoruz, Lozan'daki antlaşma masasına oturabiliyoruz ve babam İsmet Paşa delegasyon başı olarak orada imza atabiliyor. Yani hepsi Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış olmamız sayesinde oluyor. Kurtuluş Savaşı ve zaferler Eskişehir'de yaşanıyor. Eskişehir'in içinde hep savaşlar ve zaferler kazanılıyor. Biz cumhuriyetin ilk kuşağıyız. Bu kuşağın bir özelliği ve şansı vardı. Biz İstiklal Savaşı'nın kahramanlarının, Lozan'da direnen büyüklerimizin ve Cumhuriyeti kurarken duyulan heyecanın arasında doğduk ve büyüdük. Bu bizim için büyük bir şans. Bundan çok gurur duyuyorum ama aynı zamanda da sorumluluk veriyor. Biz o insanları tanıdığımız için sanki onların her birisine biz de katılmış, bir şeyler yapmış, o mutluluğu yaşamış, memleketimize az da olsa bir şeyler yapmışız hissini duyuyoruz. Ben şu an kendimi onların hepsinin çocuğu olarak hissediyorum. İyi ki onlar var olmuşlar, iyi ki onlar başarılı olmuşlar" diye konuştu.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise, Lozan Antlaşması'nın önemine değindi. Serginin genç kuşaklara yakın tarih hakkında güzel ve interaktif şekilde bilgi sunacak bir sergi olmasından dolayı memnun olduğunu ifade eden Büyükerşen, "Lozan Antlaşması aslında Türkiye Cumhuriyeti'nin meşruiyetini tasdik eden, imzalayan ve parlamentolarda kabul eden ülkeler tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin tanınmasını sağlayan önemli ve cumhuriyetimiz için son derece hayati bir antlaşmadır. Rahmetli İsmet Paşa'nın Lozan'daki başarıları başlı başına bir film, başlı başına bir roman olabilecek çok değerli anılarla doludur. İnşallah günün birinde o antlaşmayı perdeye, televizyonlara aktarabilecek belgesel hatta dizi yapılabileceğini temenni etmekteyim. İsmet İnönü, Atatürk ve arkadaşları ile beraber Türkiye Cumhuriyeti'ni nihayete erdirip, ayakları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin bir abide gibi yükselmesini sağlayan iki insandır. İkinci adam sözünü ona çok yakıştırmaktayım" şeklinde konuştu.

Daha sonra sergiyi gezen protokol üyeleri, Atatürk ve İsmet İnönü'nün resmi bulunan tablo önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk İsmet İnönü Eskişehir Lozan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title