Haberler

Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli Açıklaması

Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı ve AK Parti Giresun Milletvekili adayı Nurettin Canikli, AK Parti'nin seçim vaatlerine ilişkin, "Tüm taahhütlerimiz bütçe açısından hiçbir yük getirmiyor.

Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı ve AK Parti Giresun Milletvekili adayı Nurettin Canikli, AK Parti'nin seçim vaatlerine ilişkin, "Tüm taahhütlerimiz bütçe açısından hiçbir yük getirmiyor. Kaldıramayacağız, bütçe denkliğini ya da mali disiplin kuralını tehdit eden bir artış söz konusu değil" dedi.

Canikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin 1 Kasım Genel Seçimleri için açıkladığı vaatlerinin maliyetinin 20 milyar lira olduğunu, bunun da gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1'ine denk geldiğini söyledi.

Seçim vaatlerinin bütçeye ve ekonomiye ekstra bir yük getirmediğine işaret eden Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm taahhütlerimiz bütçe açısından hiçbir yük getirmiyor. Kaldıramayacağız, bütçe denkliğini ya da mali disiplin kuralını tehdit eden bir artış söz konusu değil. Toplam maliyeti 20 milyar lira civarında. Bu da gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1'ine tekabül ediyor. Önemli soru şu? Bu maliyet artışı ne kadar fiyatlara yansır? Fiyatlara yansıtmak için uygun bir ekonomik yapı var şuanda. Hem Türkiye'de hem de dışarıda. İhracatçımız için şu anda bir problem yok. İhracat yapıyorsa bu fiyat artışını rahatlıkla yansıtabilir. Çünkü ihracatı dövizle yaptığı için, dövizde de son aylarda ciddi artış söz konusu. İhracata yönelik üretim yapılan sanayide bu artış nedeniyle bir sıkıntı yaşanmasını beklemiyoruz kesinlikle."

Canikli, seçim vaatlerinin iyi ekonomik tüm dengeler hesap edilerek ortaya konulduğunu dile getirerek, "Tüm bu dengeler hesap edilerek yapılıyor. Şu anda bütçe performansı da iyi gidiyor. İyi gitmeseydi de mesela bunların bir kısmını veremeyebilirdik. Çünkü kesinlikle maliye politikasından, bütçe dengesinden taviz vermemiz yanlış olur, hatta intihar olur ekonomik açıdan. Bizi ayakta tutan, ekonomiyi güçlü kılan en önemli aracımız bu maliye politikası. Zaten cari açığımız var. Bir de bunun üzerine ekonomik açığı koyduğunuz zaman böyle bir ekonominin yürümesi mümkün değil. Onun farkındayız ve dikkat ediyoruz" diye konuştu.

CHP'nin seçim vaatlerinin maliyetini eleştiren Canikli, maliyet toplamı gözönüne alındığında vaatlerin yerine getirilmesinin imkansız olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"2011 seçimlerinde CHP'nin verdiği vaatlerin maliyeti 220 milyar liraydı. Biz 'Bu kadar yüksek maliyeti nasıl karşılayacaksınız, finansmanı nerededir' diye sorduk. Aynı şey 7 Haziran seçimleri öncesi için de geçerli. O zaman CHP'nin vaatlerinin maliyeti 187 ila 210 milyar lira arasındaydı. Böyle yüksek maliyetli vaatlerde bulunuyorsanız elbette bunun kaynağının açıklanmasının talep edilmesi doğal. Biz onların vaatlerini tek tek değil, tümünü sorguladık. Bugün de geçerli bu. Toplam maliyeti 200 milyar lira civarında olacak vaatler bütününün, şu yapı içerisinde finanse edilmesi kesinlikle söz konusu değil. Bütçe 470-480 milyar lira civarında. Onun neredeyse yarıya yakın bir miktara denk geliyor vaatlerin maliyeti. Gayri safi yurtiçi hasılanın neredeyse yüzde 10'una tekabül ediyor. Bizim verdiğimiz taahhütlerin 10 katı maliyeti olacak kadar taahhütte bulunuyorsunuz. Onun karşılanması da mümkün değil."

Kaynak: AA / Yerel

Nurettin Canikli Ak Parti Giresun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title