Haberler

Esir Türk Gazeteciler Serbest

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan müjdeyi verdi.

Türkiye uzun süredir Suriye'nin elindeki esir gazetecileri almak için yürüttüğü görüşmeleri başarıyla sonlandırdı. Suriye'deki esir kalan iki Türk gazetecileri Adem Özköse ve Hamit Coşkun artık serbest.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'ye gittikten sonra kendilerinden haber alınamayan gazeteci Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un Tahran'a gittiğini ve Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile gazetecileri almak üzere İran'a uçak göndereceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da şunları söyledi:

"Size güzel bir haber vereceğim.Uzun süredir yürüttüğümüz çabalarımız meyvelerini verdi.Şimdi İran Dışişleri Bakanı Sayın Salihi ile görüştüm Suriye'ye gittikten sonra kendilerinden haber alınamayan iki gazetecimiz Adem Özköse ve Hamit Coşkun şu anda Tahran'a doğru yoldalar. Kısa sürede Tahran'a varmalarını bekliyoruz. Sn. Başbakanımızın talimatı ile 1 uçağımızı gazetecilerimizi almak üzere İran'a gönderiyoruz. Ailelerinin, sevenlerinin ve haber bekleyenlerin gözü aydın."

UÇAK HAVALANDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Özköse ve Çoşkun'un Türkiye'ye iadesi için yürüttüğü sürecin olumlu sonuçlanması üzerine, Başbakanlığa ait bir uçak, Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'nda uçuşa hazırlandı.

Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'nin, İran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nezdindeki girişimleriyle uçağa iniş izni alınmasının ardından, Başbakanlık uçağı saat 15.10'da Tahran'a hareket etti.

YAHYA COŞKUN KARDEŞİNİ ALMAK İÇİN İRAN'DA

Suriye'de akibetlerinden bir süre haber alınamayan gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun serbest bırakıldı. Gazetecilerin serbest bırakıldıktan sonra havayoluyla İran'a gittiklerini belirtildi. Dün serbest bırakılacaklarını öğrenen Hamit Coşkun'un ağabeyi Yahya Coşkun'un kardeşini Türkiye'ye getirmek için İran'a gittiği ifade edildi.

Dışişişleri Bakanı Ahmut Davutoğlu'nun gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un serbest bırakılıp İran'a gittiklerini ve Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'den bir uçağı gazetecileri almak için İran'a göndereceklerini açıkladı. Bu açıklaman ardından telefonla görüşülen Hamit Coşkun'un ağabeyi Yahya Coşkun kardeşini almak için İran'da olduğunu söyledi. Yahya Coşkun, şöyle dedi:

"İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) yetkilileri dün kardeşim ile Adem Özköse'nin serbest bırakılacaklarını ve İran'a getireceklerini söyleyince Tahran'a geldim. İran'dayım ve gelmelerini bekliyorum. Hamit ve Adem Suriye'den İran'a havayoluyla geliyor. Çok mutluyum."

Yahya Coşkun, son olarak Başbakan Erdoğan'ın kardeşi Hamit Coşkun ile Adem Özköse'nin İran'dan Türkiye getirilmesi için Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla İran'a uçak gönderilmesinden memnun olduğunu söyledi.

BAŞBAKAN ARADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki Türk gazeteci Adem Özköse'nin babası Mustafa Özköse ile Hamit Coşkun'un babası Ali Coşkun'u arayıp, çocuklarının serbest bırakıldığını bildirerek, konuyu bizzat takip ettiğini ve gazetecileri almak üzere Tahran'a özel bir uçak gönderdiğini söyledi.

Bu arada oğlunu karşılamak üzere İstanbul'a yola çıkacağını belirten baba Özköse gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Duygu ve düşüncelerimi ifade etmekte zorlanıyorum. Allah herkesten razı olsun. Çok mutluyum. Çok sevinçliyim, ne diyeceğimi bilemiyorum. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan telefonla aradı. Bana, 'İki ayı geçkin bir süredir sabırla bekledik. Sonuçta hayırlısıyla gelecekler' dedi. 'Bu gece yarısı en geç Türkiye'de olacaklar' dedi. Adem'in arkadaşları uçağın İstanbul'a gelmesini istiyorlar. Bende İstanbul'a yola çıkıyorum. Çok sevinçliyiz. Oğlumuza kavuşacağız hasretle kucaklaşacağız. Oğlumuzu çok özledik. Bunu ifade etmek mümkün değil. Süreç çok uzadı. Hayatta olup olmadıklarını dahi bilemiyorduk. Şimdi çok sevinçliyiz."

UÇAK TAHRAN'DAN İSTANBUL'A HAREKET ETTİ

Hasan Öymez - Suriye'de serbest bırakılan Türk gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun'u taşıyan Başbakanlığa ait uçak, Tahran'dan İstanbul'a hareket etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türk gazetecileri Türkiye'ye getirmek üzere özel bir uçak, öğle saatlerinde Tahran'a gitmişti.

Türk gazetecileri taşıyan uçak, Tahran Mehrabat Havaalanı'ndan İstanbul'a gitmek üzere saat 21.30'da havalandı.

Adem Özköse ve Hamit Coşkun ile Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım ve Hamit Coşkun'un ağabeyi Yahya Coşkun da Türkiye'ye hareket etti.

Bu arada, uçağın Tahran'dan ayrılışı, Özköse ve Coşkun'un pasaportlarında yaşanan sorun nedeniyle bir süre gecikti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Yahya Coşkun Adem Özköse İran Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title