Haberler

Erzurum'un 7 asırlık "sala" geleneği

Türkiye'de sadece Erzurum'da okunan ve 1300'lü yıllarda Memlüklüler döneminde başladığı bilinen "sala" geleneği, günümüzde de halen devam ediyor.

AHMET OKATALI - Türkiye'de sadece Erzurum'da okunan ve 1300'lü yıllarda Memlüklüler döneminde başladığı bilinen "sala" geleneği, günümüzde de halen devam ediyor.

Hz. Muhammed için methiye ve onun şefaatini isteme gibi manalara gelen "sala", insanların kalplerinde taşıdıkları, peygamber sevgisinin de aslında bir göstergesi olarak biliniyor.

İl Müftüsü Hasan Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte her vakit namazının ardından okunan "sala"nın, rivayete göre Abdullah bin Mesud'dan aktarılan bir Hadisi Şerif'e dayandığını söyledi.

Erzurum'a özgü bazı geleneklerin olduğunu ve bu geleneklerin arasında "sala"nın da bulunduğunu hatırlatan Çınar, "Sala, 1300'lü yıllarda Memlüklüler zamanında başlayan bir gelenektir. Türkiye'de ise bu geleneği sürdüren tek şehir Erzurum'dur ve her beş vakit ezanın ardından salanın okunması bu şehre ayrı bir haz katıyor" dedi.

Çınar, sala geleneğinin günümüze kadar taşınmasının bir başka nedenin ise şehrin manevi kimliğinden kaynaklandığını ifade etti.

Günümüze kadar uzanan salaya Hadisi Şerif'lerde de yer verildiğini belirten Çınar, şöyle devam etti:

"Bir rivayette, Yavuz Sultan Selim, Mısır fethinden sonra ezanların ardından sala verilmesini istemiş ve bu sadece Erzurum'da uygulamaya konulmuş. Ayrıca sala geleneğinin bir de dini altyapısı var. Abdullah bin Mesud'dan bizlere aktarılan bir Hadisi Şerif'te, Peygamber efendimizin, 'Ezan okunduğu zaman, ezanın kelimelerini, kelamını tekrarlayın. Ezan bittikten sonra da bana salat okuyun. Kim bana ezan bittikten sonra bir salavat getirirse Allah-u Teala da ona 10 salavat getirir' buyurdukları için müezzinlerimiz bunu ezandan sonra sala okumak diye değerlendirdiler."

Çınar, salanın ayrıca bünyesinde günahların bağışlanması anlamı da taşıdığını, bu nedenle ramazan ayında bu geleneğin ayrı bir önem taşıdığını dile getirdi.

Sala geleneğinin ramazan ayında şehre farklı bir haz kattığına değinen Çınar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Böylece Erzurum'da beş vakit ezanın peşine salavatların okunması olarak değerlendirilmiştir. Tabii bu çok güzel bir adetimizdir. Her beş vakit ezanın peşine Resul-u Kibriya'ya da salavatlar getiriliyor. Böylesine güzel bir geleneğin Erzurum'da yaşatılması ve bu şehre mahsus olması güzel bir keyfiyettir. Ramazan ayında sevapların bir sevabı, bin sevap olur yani katlanarak sevaplar artar. Ramazan ayında okunan salalar daha farklıdır. Dinleyenlere de farklı bir huzur verir. Halkımız çok büyük bir haz duyar ve bu gelenek hem şehrimiz hem de halkımızla bütünleşmiştir."

Sela Salavat Müftü Hasan Çınar Erzuru

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Çınar Türkiye Erzurum Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title