Haberler

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen Açıklaması

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Sekmen, "23 Nisan 1920'de Ankara'da TBMM açıldı ve milli irade dünyaya ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti'ni Atatürk'ün önderliğinde kuran milli iradedir" dedi.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, 23 Nisan 1924'te, her '23 Nisan' gününün Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasına karar aldığını anımsatan Sekmen, "1929'dan itibaren Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanan 23 Nisan, 1979'da uluslararası boyut kazandı. Şuan her 23 Nisan'ı çok sayıda ülkeden gelen çocuklarla, dünya çocuklarının bir bayramı olarak kutluyoruz. Dünyada bunun bir başka örneği yok" şeklinde konuştu. 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın en önemli temasının milli egemenlik olduğunu anımsatan Başkan Sekmen, milli egemenliğin millet olarak üzerinde titrenilmesi gereken en önemli değer olduğunu vurguladı. Sekmen, şöyle devam etti: "Eğer bir ülkeye o ülkenin halkı egemen değilse, o zaman, millete rağmen iç ve dış, çeşitli kuvvet odakları millete hükmediyor, daha doğrusu emelleri doğrultusunda ülkeyi sömürüyor, demektir. Türk milleti, geliştirdiği demokrasisiyle, artık üzerinde zaman zaman gözüken kimi vesayetleri de geride bırakmış, milli egemenliği iktidar yapmayı bilmiş örnek bir millettir. Bu durum, dünün çocuklarının, gençlerinin bir eseridir."

"ÇOCUKLARIMIZ TARİHLERİNİ ÇOK İYİ BİLMELERİ GEREKİR"

"Bu vesileyle şu hususu da hatırlamadan geçmeyi doğru bulmuyorum" diyen Sekmen, açıklamasını şöyle tamamladı: "Mondros ateşkesiyle birlikte 1. Dünya Harbi sona ermiş, devletimiz bu savaştan yenik çıkmış, elimizde vatan toprağı olarak sadece Anadolu kalmıştı. Fakat Anadolu toprakları da dört bir yandan işgal edilmeye başlanmıştı. Yunanlılar İzmir'i işgal etmişti, Fransızlar Güney'de, İngilizler ve Ermeniler Karadeniz ve Doğu Anadolu'da çeşitli entrikaların içine girmişlerdi. Başkentimiz İstanbul işgal edilmiş, şehir ve hükümet esaret altında kalmıştı. İşte o günlerde toplanan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de Başkan sıfatıyla katıldığı Erzurum Kongresi'nde ve devamında yapılan Sivas Kongre'sinde, Türk milleti, iradesini ortaya koymuş ve genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milli iradenin bir sonucu olarak, Atatürk'ün öncülüğünde, 1920'de Ankara'da vücut bulmuştu. Bize, yeni bir devletin kapısını açan milli iradeye daima güvenmeli, şükran ve minnet duymalıyız. Bu vesileyle, yarının büyükleri olacak tüm çocuklarımızdan, tarihlerini çok iyi bilmelerini, bağımsızlığımızı ve milli iradenin iktidarını, daima en yüksek değer olarak yüceltmelerini ve korumalarını diliyorum ve bu vesileyle 23 Nisan Ulusal egemenlik ve Çocuk Bayramlarını yürekten kutluyorum." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Mehmet Sekmen 23 Nisan Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title