Haberler

Ertuğrul Fırkateyni'ni Araştırma Çalışmaları

Yaklaşık 4 yıl aradan sonra başlayacak Ertuğrul Fırkateyni'ni araştırma çalışmalarına Mersin Deniz Ticaret Odası sponsor oldu Proje Başkanı Turanlı: "Hedefimiz Japonya'da Türkiye'yi tanıtmak, Mersin ve Japonya arasında kültür köprüsü oluşturmak ve en önemlisi de binbir zorlukla oraya giden ve hayatlarını.

Yaklaşık 4 yıl önce verilen aranın ardından önümüzdeki günlerde yeniden başlayacak Ertuğrul Fırkateyni'ni araştırma çalışmalarına Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) sponsor oldu.

MDTO'da düzenlenen törende Ertuğrul Fırkateyni Proje Başkanı Tufan Turanlı ile oda başkanı Cihat Lokmanoğlu arasında sponsorluk anlaşması imzalandı. Turanlı, törende yaptığı açıklamada 2007 yılında başladıkları su altı çalışmalarında önemli materyaller elde ettiklerini ancak 4 yıl önce çalışmaya ara verdiklerini ifade etti.

Ertuğrul Fırkateyni'nin her iki ülke için de önemli olduğunu aktaran Turanlı, şöyle devam etti:

"Hedefimiz Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkileri geliştirmek. 2007 yılında başlayan kazılarda 7 bin 650 eser çıkardık. Bu eserlerin içinde 100 kiloya yakın büyük gemi parçaları olduğu gibi ufacık çiviler de var. Bunların içinde beni en çok etkileyen denizcilerimize, subaylarımıza ait kalıntılar ki bunların bir kısmı bel tokası ve subayların düğmesi. Hala denizin altında bununla ilgili pek çok eser mevcut. Birçok eser çıkardık yine çıkaracağız. O eserlerin çıkarılması bizim için sadece bir araç. Hedefimiz Japonya'da Türkiye'yi tanıtmak, Mersin ve Japonya arasında kültür köprüsü oluşturmak ve en önemlisi de binbir zorlukla oraya giden ve hayatlarını iki ülkenin dostluğu için feda eden 550 şehidimizin anısını canlı tutmak."

Turanlı, geminin battığı alanda büyük bir kaya parçasının bulunduğunu ve muhtemelen onun da altında yeni eserlerin yer aldığını belirterek onları yeryüzüne çıkaracaklarını kaydetti. Çıkarılan eserlerin halkla buluşmasını sağlayacaklarını belirten Turanlı, nisan ayında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Mersin Deniz Ticaret Odasının katkılarıyla İstanbul Deniz Müzesi'nde sergi açmayı planladıklarını söyledi.

Serginin 16 Eylül'den itibaren de Mersin'de açılmasını planladıklarını aktaran Turanlı, katkılarından dolayı MDTO Başkanı Lokmanoğlu'da teşekkür etti.

Lokmanoğlu da önemli bir projeye destek vermekten dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Japonya Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title