Haberler

'Erken Seçim' Otomotivi Vurdu

Güncelleme:

7 Haziran'daki seçimler üzerinden 70 gün geçmesine rağmen hükümetin kurulamaması ve erken seçim senaryoları dolar ile euroyu uçurdu. Döviz kuru tavan yaparken otomobil satışları dibi gördü.

Yılın ilk yedi ayında 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 48.91'lik artışla toplam 516 bin 386 adede ulaşan otomobil satışları geçtiğimiz hafta AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasıyla dibe vurdu.

1 MİLYON ARAÇ ZOR

Görüşmenin ardından ağustos ayına 2.77 lirayla başlayan dolar 2.86 lira ile rekor kırarken, euro ise 3.15 ile haftayı tamamladı. Bir günde kurda yaşanan bu artış otomotivcileri tedirgin ederken, kur kaynaklı kayıpların giderilmesi için önümüzdeki dönemde araç fiyatlarına zam yapılması bekleniyor. Bu da yıl sonu araç satış hedefi olan 1 milyon adede ulaşılmasının zora girdiğini gösteriyor.

STOKLAR BİRKAÇ HAFTA YETER

Ülkemize ithal edilen araçların yüzde 90'ından fazlası euro bölgesinden geliyor. Yerli modellerin hammaddeleri de euro bölgesinden geldiği için özellikle euroda yaşanan artışlar nedeniyle maliyetler önemli ölçüde arttı. Bugüne kadar 1 milyonluk pazar hedefini tutturmak için düzenlenen kampanyaların da etkisiyle euroyu ortalama 2.85 lira olarak hesaplayan otomotivciler, yaşanan bu 30 kuruşluk artış sonucunda bayilerine hemen yeni kurlarla ilgili bilgi vermeye başladı.

ŞU AN DEPODAKİLAR SATILIYOR

Henüz ellerinde eski kurlardan ithal edilen araçlar olduğu için birkaç hafta daha sıkıntıları olmadığını belirten distribütörler, önümüzdeki aydan itibaren kurun gerilememesi durumunda yüzde 5 ila 8 arasında zam yapacaklarının sinyalini verdi. Henüz netleşen bir durum olmadığı için yorum yapmaktan kaçınan yetkililer, açıklama yapmak için ay sonuna kadar beklemekten yana.

DÜĞÜM BU HAFTA ÇÖZÜLÜYOR

Bir değişiklik olmaması durumunda bugün MHP ile görüşecek olan AK Parti'nin MHP ile koalisyon kararı alması ile döviz kurlarının yeniden eski seviyesine gelmesi bekleniyor. Bu durum gerçekleşirse otomotivciler için tehlikeli günler sona erecek. Ancak bu görüşmelerde de tansiyonun düşmemesi ve/veya sonrasında da sıkıntılı bir süreçle seçime gidilmesi durumunda analistler doların 3 lira, euronun ise 3.35 lira dolayında olmasını bekliyor. Sonuçta da kurlardaki bu artış mutlaka fiyatlara ve doğal olarak tüketicilere yansıyacak.


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ak Parti Otomobil Ekonomi Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500

Yorumlar (14)

Gengiz Kaan:

Bütün ülkeyi erken sedçim değil AKP vurdu. 2011, 2012 yıllarında yeni oto satış fiyatlarına şimdi kullanılmışları alınamıyor! Avrupa mezarlıklarında kemikleri bile çürümüş arabalar Türkiye''de hala hizmette. . .

28
16
yanıtYanıtla
abizer:

bos verin yarin secimlerde bizim hashasiler baslar yine yerli arabamizi yapdik yerli ucagmiz kok yuzunde acilislar felen koyunlari avuturlar bos verin

24
15
yanıtYanıtla
tı go çı:

bişey olmaz daha önce kazandıklarınıza sayarız onu başkan yaptırtmayacağız

25
7
yanıtYanıtla
Çetin Mobil-IOS:

İnadına akp

9
18
yanıtYanıtla
birisi:

Geri zekalilar avrupadan gelen arabaya kur farkini esmi gececekler gerçekler acidir gücün yoksa alma mecburmusun hava atmaya kendi arabani kendin yap

14
12
yanıtYanıtla
VEFA BİLMEZLER:

İSTİKRARI SAÇMA BAHANELERLE DÜŞÜRENLERİ ALLAH BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN. NE OLACAK ŞİMDİ FAKİR FUKARA.

15
2
yanıtYanıtla
mrt gerede:

bizim uçan yerli uçak daha inmedi demi?

13
0
yanıtYanıtla
fatih:

Milletim siz uyuyun hala adamlar kur yukseldi diyor. Halbuki TL deger kaybediyor ama kimse TL deger kaybediyor demiyor. Onun yerine kur yukselmis mis. Hani ne oldu muz cumhiriyeti degildi bu ulke hani ekonomi cok saglamdi.

0
5
yanıtYanıtla
bulent:

sen yorum yapacağına muz yeelini taşın altına ko orda oturmuş mudan bahsediyorsun

yanıt0
yanıt1
Kral 2015:

Trafik sigortası zorunlu olmasın. Egzoz muayenesi saçmalık. Genel muayene neyse. .

3
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title