Haberler

Erken emeklilik bekleyenlere Faruk Çelik'ten MÜJDE

Güncelleme:

Erken emeklilik için gelecek güzel haberleri bekleyen vatandaşlar, Bakanlardan erken emeklilikle ilgili net açıklamalar bekliyor.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, tüm aksi açıklamalara rağmen erken emeklilik ile ilgili çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak formülün mali tabloyu bozmaması için çaba gösteriliyor. Takvim'in haberine göre 1999 yılından önce sigortalı olup sonradan çıkan yasayla emeklilikleri yaş yüzünden ertelenen yaklaşık 5 milyon vatandaşın sorunu ile ilgili formül arayışında sona gelindi. Türkiye'nin mali tablolarını bozmayacak ve mağduriyetleri de giderecek bir formül üzerinde çalışan bürokratlar hazırlıklarını tamamladı.

Emekliyi sevindirecek haber!

Emekli olduktan sonra çalışan ya da işyeri açan emeklilerden kesilen paraya sınır geldi. 59 yaşın üstünde olan emekliler bu parayı ödemeyecek.

Çalışan emekliler için büyük bir yük haline gelen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemelerine sınır geliyor. Emekli olduktan sonra işyeri açan, ya da bir başka firmada çalışan emeklilerin maaşlarından belli oranlarda kesinti yapılıyor. Emeklilerin kesintileri hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden, kendi nam ve hesabına tabi çalışmaları halinde ise kendilerinden yapılıyor. Bu oran yüzde 15'e kadar çıkabiliyor.

KESİNTİ OLMASIN

Ankara'da bürokrasinin sürdürdüğü bir çalışmaya göre; kendine ait bir işyerinde çalışan ya da vergiye tabi şirket ortaklığı bulunan çalışan emekliler için bu kesintilerde yaş şartı aranacak. Düzenlemeye göre; 59 yaş ve üzeri emeklilerden çalışma hayatına katılanlardan SGDP kesintisi yapılmayacak.

Özellikle emekli küçük esnaflar bu kesintilere tepki göstererek, "Ben 60 yaşında devlete vergi veriyorum, sigortalı işçi çalıştırıyorum. Kimseye muhtaç olmadan kendime aileme ve çevreme katkı sağlıyorum. Birde bunun üzerine ceza gibi yıllarca ödediğim primlerimin neması olan emekli maaşımdan kesinti yapılması doğru değil" diyorlar. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra nefes alacak olan emekliler böylece maaşlarını bundan sonra tam olarak alacak.

Emekliye çifte maaş

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girenlere belli bir yaştan sonra ömür boyu maaş ödenecek. Böylece emeklilik hayatlarında hem emekli ücretlerini, hem de sistemden gelecek maaşlarını alabilecekler

Vatandaşları tasarrufa yönlendirmek için geliştirilen Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni bir düzenleme ile ikinci bir emekli maaşı yolu açılıyor. Yeni düzenlemeye göre sistemdeki vatandaşlar ömür boyu maaş alabilecek. Böylece sosyal güvenlik sisteminden de emekli olduklarında çifte maaşa kavuşacaklar. Sisteme ayrıca devletin yüzde 25 katkısı da devam edecek. BES'e yatırılan paraların ortak havuzda toplanarak ikinci emekli maaşı olarak ödenmesine yönelik düzenlemeye gidiliyor. Hazine Müsteşarlığı'nın büyük ölçüde tamamladığı Yıllık Gelir Sigortası düzenlemesine göre bireysel emeklilik sistemine para yatıranlar 56 yaşından sonra normal emekli maaşı gibi düzenli gelire kavuşabilecek.

ÖMÜR BOYU SÜRECEK

Böylece, ömür boyu ikinci bir emeklilik maaşı seçeneği de hak sahiplerinin önüne sunulmuş olacak. Vatandaş isterse bunu kabul etmeyip, toplu parasını alarak sistemden çıkma hakkına da kavuşacak. Sistemde olup ta vefat edenlerin ise eş ve çocuklarına ödeme yapılmaya devam edilecek. Bu ödeme normal maaştan daha düşük olacak. Mevcut uygulanan sistemde vatandaşlar yatırdıkları parayı belli bir süre sonra toplu olarak alma ya da o para bitene kadar eşit miktarda maaş şeklinde kullanma hakkına sahip. Para bitince de ödeme bitiyor. Yeni düzenleme ile bu ödeme ömür boyu sürecek.

Bireysel emeklilik 1 yıllık üyeyi altıncı ayda topladı!

Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, "7 Haziran 2013 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, 2013 yılında net katılımcı sayısı yarım milyonu aşarak 506 bin 211 kişiye ulaştı. Bu sayı, 10'uncu yılını bu yıl ekim ayında tamamlayacak olan sistemin, önceki yıllarda sağladığı tüm yıllık artışlardan daha büyük" dedi.

Sisteme en yüksek katılımın 477 bin 190 kişi ile 2012 yılının tamamında sağlandığını hatırlatan Uğurlu, bu yılın sonuna kadar sistemdeki toplam katılımcı sayısının 4 milyona ulaşmış olacağını belirtti. Uğurlu şöyle dedi:

"Sağlanan bu olumlu gelişmede, 1 Ocak'ta başlayan devlet katkısı uygulamasının etkisi büyük oldu. Yılın ilk 4 ayı için katılımcılara ödenen net devlet katkısı tutarı 380 milyon lirayı aştı. Katılımcılar mayısta yatırdıkları katkı payları ile ilgili devlet katkılarını bu ayın sonunda almış olacaklar. Böylece, haziran ayı sonunda yapılacak ödeme ile ödenen toplam devlet katkısı tutarının da 500 milyon lirayı aşacağını tahmin ediyorum."

7 Haziran itibariyle sistemdeki toplam katılımcı sayısı 3 milyon 634 bini aştı, fon tutarı da 22.9 milyar TL'ye ulaştı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Faruk Çelik Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title