Haberler

Erik Ağaçları Tuhaf Meyveler Verdi

Saruhanlı ilçesine bağlı Tirkeş köyünde, havaların serin ve yağışlı gitmesine bağlı ortaya çıkan cep hastalığı, erik ağaçlarında keçiboynuzu görünümlü erik tanelerinin oluşmasına neden oldu.

Saruhanlı ilçesine bağlı Tirkeş köyünde, havaların serin ve yağışlı gitmesine bağlı ortaya çıkan cep hastalığı, erik ağaçlarında keçiboynuzu görünümlü erik tanelerinin oluşmasına neden oldu.

Kazım Uçkan'ın evinin bahçesinde bulunan 10 yaşındaki erik ağacının meyveleri arasında görülen ilginç boyutlardaki erik taneleri köy sakinlerini şaşırttı. Köyde çiftçilik yapan Uçkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk kez böyle bir olaya şahit olduğunu, daha önce bu türde erik görmediğini kaydetti. Ağaçta görülen şekli bozuk erik tanelerinin ilk kez eşi tarafından fark edildiğini anlatan Uçkan, şunları söyledi: "Eşim bir hafta önce evimizin bahçesinde bulunan erik ağacındaki erik taneleri arasında baklaya ve keçiboynuzuna benzer meyveler fark etmiş. Bana haber verdi. Benim de görünce çok ilgimi çekti. Sonra bunlardan birini kopartıp, kahvehanede arkadaşlarıma gösterdim. Bu meyvenin erik ağacında yetiştiğini söyledim. Kimse inanmadı. Şaşkınlık içindeyiz. İlk kez böyle bir olayla karşılaşıyoruz."

CEP HASTALIĞI NEDİR?

Ziraat Mühendisi Bayram Atilla Haspehlivanlar ise, erik tanelerindeki şekil bozukluğunun cep hastalığından kaynaklandığını belirtti. Bu hastalığın havaların serin ve yağışlı olduğu yıllarda ortaya çıktığını, özellikle de erik ağaçlarında görüldüğünü dile getiren Haspehlivanlar, şu bilgileri verdi: "Bu hastalığa yakalanan meyvenin şekli ve rengi bozulur. Yöremizde bu hastalık çok fazla görülmediği için erik tanelerindeki şekil bozukluğu vatandaşlara ilginç gelebilir. Bu hastalığın görüldüğü ağaçlarda yetişen erik taneleri normal büyüklüklerinde olmaz. Uzun, yassı veya normalden çok daha büyür. İçlerinde çekirdek bulunmaz. Hastalık yurdumuzda can eriği ve papaz eriği yetiştirilen bölgelerde daha sık görülüyor."

Haspehlivanlar, hastalığa karşı ağaç üzerinde kalan ve yere dökülen hasta meyvelerin toplanıp yok edilebileceği, kuruyan sürgünlerin budanarak ilaçlama yapılabileceği söyledi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Saruhanlı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title