Haberler

Erdoğan: Veto Hakkının Zaman Zaman Sorumsuzca Kullanımı Maalesef Krizlere ve Çatışmalara Etkin...

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Veto hakkının zaman zaman sorumsuzca kullanımı maalesef krizlere ve çatışmalara etkin biçimde müdahale edilmesine mani oluyor.

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan :

"Veto hakkının zaman zaman sorumsuzca kullanımı maalesef krizlere ve çatışmalara etkin biçimde müdahale edilmesine mani oluyor. Bunun bedelini ise çocuklar, kadınlar, siviller başta olmak üzere tüm dünya ödüyor."

"Biz her fırsatta bu soruna işaret ediyor ve dünya 5'ten büyüktür diyoruz. İnsanlığın kaderi 5 ülkenin siyasi çıkarlarına mahkum etmek ne akla, ne vicdana, ne de hakkaniyete sığmaz. Türkiye, Güvenlik Konseyi'nin reforma tabi tutulması, bölgesel ve kültürel yapıyı yansıtacak bir dağılıma kavuşması için çalışmaya devem edecektir"

" Dünya İnsani Zirvesi'nin sonuçlarını da dikkate alarak, ara buluculuk faaliyetlerinin insani boyutunu güçlendirmek üzere çalışacağız. Ayrıca sorunların diyalogla çözümü için birçok ülkeyle başlattığımız üçlü iş birliği mekanizmaları önceliklerimizden biri olmaya devam edecek."

İstanbul DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlenen 'Çatışmaların Önlenmesi İçin Siyasi Liderlik' panelinde konuştu. Erdoğan panelde yaptığı konuşmasında, "Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın bundan 70 yıl önce kurulmasındaki temel amaç insanlığı ölüme, yıkıma ve az gelişmişliğe mahkum eden çatışmaların önlenmesiydi. Ancak 70 yıllık tarihinde Birleşmiş Milletlerin en büyük başarısızlığını da bu konuda yaşadığını görüyoruz. Bunda hepimizin, en çok da Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu bulunuyor. 6 yıldır devam eden Suriye krizinde bunu çok net bir şekilde gördük, yaşadık. Veto hakkının zaman zaman sorumsuzca kullanımı maalesef krizlere ve çatışmalara etkin biçimde müdahale edilmesine mani oluyor. Bunun bedelini ise çocuklar, kadınlar, siviller başta olmak üzere tüm dünya ödüyor. Bu konuda herkesin elini vicdanına koyup düşünmesi ve gerekli adımları atması şarttır. İnsani krizleri esasen günümüzde, çevre, kalkınma, terör, çatışma, yoksulluk, altyapı eksikliği gibi diğer sorunlar tetikliyor. Sadece hastalığın belirtileri olan krizlere değil, aynı zamanda hastalığın kendisine de odaklanmalı, onu ortadan kaldıracak politikalar izlemeliyiz" dedi.

"KARARLI, HIZLI, ŞEFFAF VE HESAP VEREBİLİRLİK İLKESİ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞAN BİR GÜVENLİK KONSEYİNE İHTİYACIMIZ BULUNUYOR"

Erdoğan, "Çatışmaları insanlığın kaderi olmaktan çıkarmak için hepimize düşen görev ve sorumluluklar var. Türkiye olarak Sayın Genel Sekreterin 'Siyasi liderlik' başlığı altında belirlediği 5 temel taahhüdün tamamına destek veriyoruz. Bu çerçevede ilk olarak şu hususu vurgulamak istiyorum. Çatışma riski barındıran ihtilafların zamanında tespiti, bunlara vakitlice ve etkin şekilde müdahale edilebilmesi ve önlenebilmesi için kritik öneme sahiptir. Bunun için de kararlı, hızlı, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan bir Güvenlik Konseyine ihtiyacımız bulunuyor. Biz her fırsatta bu soruna işaret ediyor ve dünya 5'ten büyüktür diyoruz. İnsanlığın kaderi 5 ülkenin siyasi çıkarlarına mahkum etmek ne akla, ne vicdana, ne de hakkaniyete sığmaz. Türkiye, Güvenlik Konseyi'nin reforma tabi tutulması, bölgesel ve kültürel yapıyı yansıtacak bir dağılıma kavuşması için çalışmaya devem edecektir" şeklinde konuştu.

"ÇATIŞMALARA NEDEN OLAN SAİKLERİ ORTADAN KALDIRMAYA ODAKLANMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Finlandiya ile birlikte, Birleşmiş Milletler Platformu'nda oluşturduğumuz, arabuluculuk, dostlar grubunun faaliyetlerine siyasi ve maddi desteğimizi sürdüreceğiz. Dünya İnsani Zirvesi'nin sonuçlarını da dikkate alarak, ara buluculuk faaliyetlerinin insani boyutunu güçlendirmek üzere çalışacağız. Ayrıca sorunların diyalogla çözümü için birçok ülkeyle başlattığımız üçlü iş birliği mekanizmaları önceliklerimizden biri olmaya devam edecek. Çatışmalara neden olan saikleri ortadan kaldırmaya odaklanmayı sürdüreceğiz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title