Haberler

Erdoğan Roman Vatandaşlardan Özür Diledi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Roman Vatandaşlarım Benim Vatandaşımdır ve Bu Ülkede 10 Yıllardır Vatandaşlık Hukukundan Dahi İstifade Edememişlerdir. Bu Tespiti de Yapacağız. Eğer Özür Dilenmesi Gereken Varsa, Benim Roman Vatandaşlarımdır ve Ben Onlardan Bu Devlet Adına Özür Diliyorum' Dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Roman vatandaşlarım benim vatandaşımdır ve bu ülkede 10 yıllardır vatandaşlık hukukundan dahi istifade edememişlerdir. Bu tespiti de yapacağız. Eğer özür dilenmesi gereken varsa, benim Roman vatandaşlarımdır ve ben onlardan bu devlet adına özür diliyorum'' dedi.

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmaya Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümüne değinerek başladı.

Çanakkale'yi ve bu ruhu çok iyi okumak ve anlamak gerektiğini belirten Erdoğan, ''Çanakkale hamaset ve nostalji duygularının çok ötesinde, öncesiyle, sonrasıyla etkileri ve sonuçlarıyla bugünlere taşınan, bugünleri adeta o günden şekillendiren çok önemli bir dönüm noktasıdır'' dedi.

Çanakkale Zaferi'nin, Kurtuluş Savaşı'nın ''girizgahı'' olduğunu belirten Erdoğan, Osmanlı coğrafyasında yaşayan her etnik gurubun, her inanç grubunun, Müslümanlarla birlikte Hristiyanların, Musevilerin, köylülerle birlikte şehirlilerle, yoksullarla zenginlerin, ümmilerle okumuşların, Alevilerle Sünnilerin, Türklerle birlikte Kürtlerin, Ermenilerin, Romanların, Arapların, Boşnakların, Makedonların, nice etnik gurubun omuz omuza vatanı müdafaa ettikleri bir savaş olduğunu dile getirdi.

Çanakkale Savaşı'nın dünya tarihine, Mehmetçiğin asil duruşu sayesinde bir ''centilmenler savaşı'' olarak geçtiğini ifade eden Erdoğan, ''O gün orada Mehmetçik, kendisini katletmek, vatan topraklarını işgal için gelenlere kahramanlığını gösterdiği kadar, alicenaplığını, misafirperverliğini, şefkatini ve insanlığını da göstermiştir'' dedi.

Yeni Zelanda'lı bir esirin mektubunu okuyan Erdoğan, Mehmetçiğin, bu esire karşı insaniyetli muamelesinin mektupta anlatıldığını dile getirdi.

Çanakkale'deki bu tabloyu, bu manzarayı tarif etmenin gerçekten mümkün olmadığını, bu destanı, kahraman Mehmetçiğin en güzel tarifini Mehmet Akif'in yaptığını belirten Erdoğan, şairin Çanakkale şiirini okudu. Erdoğan, Mehmetçiğin, tarihe, makbere, asırlara sığmayacak kadar kahraman olduğunu belirtti.

-''TARİHİ NİTELİKTE BİR BULUŞMA''-

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, geçen hafta sonunda Roman vatandaşlarla yaptıkları toplantıya değinerek, tarihi nitelikte bir buluşma gerçekleştirdiklerini kaydetti. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin dört bir yanından gelen yaklaşık 13 bin Roman vatandaşımız ile Abdi İpekçi Spor Salonu'nda buluştuk. Toplantı boyunca coşku bir an eksilmedi.

Burada salona ilişkin iki tespitimi paylaşmak istiyorum. Buna girmeden önce bir şeyi daha paylaşmak istiyorum çünkü köşe yazarı olarak medyada yazan çizenlerin, bakıyorum ki Romanlarla, kaçak olarak Türkiye'de bulunan Ermenileri birbiriyle mukayese ediyorlar. Bu bir defa benim Roman vatandaşlarıma saygısızlıktır. Bunu bir defa çok iyi tespit etmek lazım. Bunun yanında benim Ermeni vatandaşım var ona da saygısızlıktır. Vatandaşlık hukuku içerisinde değerlendirmek ayrı şey, kaçak olarak benim ülkemde bulunmak ayrı bir şey.

Bir defa Roman vatandaşlarım benim vatandaşımdır ve bu ülkede 10 yıllardır vatandaşlık hukukundan dahi bu vatandaşlar istifade edememişlerdir. Bu tespiti de yapacağız. Eğer özür dilenmesi gereken varsa, benim Roman vatandaşlarımdır ve ben onlardan bu devlet adına özür diliyorum. Şahsım adına değil, çünkü benim onlara karşı ilgim, alakam mevcut.

Öncelikle o gün o salonda, tabii bu arada Roman vatandaşım azınlık da değildir. Çünkü bazı Batılılar da Roman vatandaşlarımızı azınlık olarak tanımlıyorlar. Onlar azınlık değil, bu ülkenin asli unsurudur.

Hani benim Kürt kökenli vatandaşlarımı azınlık olarak tanımlayanlar var ya. İşte bunlan hep bilgisizlikten, cehaletten geliyor. Benim Kürt kökenli vatandaşım, bu ülkenin azınlıkları tanımına girmez. Onlar bu ülkenin asli unsurudur. Bunları bir defa birbirinde ayıralım.''

Toplantının olduğu gün, Roman vatandaşların, İstiklal Marşı'nı ne kadar güzel, yürekten ve coşkulu okuduğunu gördüklerini belirten Erdoğan, ''O gün salonda neşe vardı, heyecan vardı, müzik vardı. O gün o salonda kıyafetleriyle, çalgılarıyla renkli kişilikleriyle coşan vatandaşlarım vardı'' dedi.

O gün kendisinin, kameraların, fotoğraf makinelerinin, televizyon ekranlarının, gazete sayfalarının fark etmediği, üzerinde durmadığı bir şeyi gördüğünü anlatan Erdoğan, ''O gün o salonda aynı zamanda göz yaşı vardı. Ama bu gözyaşı Romanların sevinç gözyaşıydı. Her biri ilk kez bir hükümet tarafından muhatap alınmış olmanın, ilk kez değer verilmiş olmanın, ilk kez sıkıntılarının, sorunlarını ilk kez bu kadar ciddiyetle ele alınmış olmasının sevincini, mutluluğunu, umudunu yaşıyorlardı'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

İnsanları böyle kandırıyordu! Son numarası işe yaramayınca foyası ortaya çıktı

İnsanları böyle kandırıyordu! Son numarası işe yaramayınca foyası ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title