Haberler

Erdoğan-Masum Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DAEŞ ile mücadelenin sadece hava harekatıyla olmayacağını başından beri söylediğini belirterek, "Hava harekatlarıyla ne Irak'ta ne Suriye'de bu işin önü alınır. Bir şey yapılacaksa burada hava harekatının yanında asıl kara harekatıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DAEŞ ile mücadelenin sadece hava harekatıyla olmayacağını başından beri söylediğini belirterek, "Hava harekatlarıyla ne Irak'ta ne Suriye'de bu işin önü alınır. Bir şey yapılacaksa burada hava harekatının yanında asıl kara harekatıdır. Çünkü ayağı bastığınız yer sizindir" dedi.

Erdoğan ve Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı yaptı.

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Iraklı bir gazetecinin Türkiye'nin Irak'a yönelik, enerji başta olmak üzere ekonomi alanındaki desteklerini sorması üzerine, "Şu anda enerjiyle ilgili olarak, malum bizler Kuzey Irak yerel yönetimiyle bir dayanışma içerisinde onların Türkiye üzerinden ham petrol satışıyla ilgili bir çalışmaları var ve bizler bugüne kadar Irak Anayasası'na uygun bir şekilde kendilerine bu noktada gerekli desteği vermiş bulunuyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezi yönetimle ilgili olarak kendilerine düşen herhangi bir şey olursa, yine Irak Anayasası'na uygun olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu süreçte malum petrolün dünyada fiyatının ciddi manada düşmüş olmasının, Irak'ta meydana getirdiği bir sıkıntı da söz konusu. Fakat burada özellikle Irak Merkezi Yöntemi'nin öyle zannediyorum ki enerji kaynakları noktasında uluslararası bazı ülkelerle olan münasebetlerini, hele hele bu sıkıntılı dönemde tekrar gözden geçirmesi, bu sıkıntılı dönemi atlatması noktasında faydasına olacaktır diye düşünüyorum. Fakat Türkiye'ye düşen, bu noktada bir görev varsa biz bunları her zaman yapmaya hazırız. Kaldı ki biz doğalgaz noktasında da Irak doğalgazından aslında satın almayı da isteriz. Çünkü Türkiye, bir ileri teknoloji adımını atmaktadır. Bu ileri teknolojiye giderken burada doğalgaz ihtiyacımız da devamlı artış gösteriyor."

Türkiye'nin doğalgazda birinci tedarikçisinin Rusya, ikincisinin İran, üçüncüsünün Azerbaycan olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ile de çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Erdoğan, "Temenni ederiz ki oradan da elde edeceğimiz doğalgazla, bu konuda çok daha farklı bir sürecin içerisine girelim" ifadesini kullandı.

"Masum'un ziyareti ilişkileri taçlandırmıştır"

Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Masum'un ziyaretiyle Türkiye-Irak ilişkilerinin yeni bir aşamaya geçip geçmediğine yönelik soruyu yanıtlarken de "Sayın Masum'un bu ziyareti, en üst düzeyde bir ziyaret olması bakımından aramızdaki ilişkileri adeta taçlandıran bir ziyaret olmuştur. Kısa bir süre önce de Yüksek Düzeyli Stratejik İş Konseyi toplantısı ülkemizde yapılmıştı. Şimdi de Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu ziyaretiyle bu, adeta taçlanmıştır" dedi.

Terörle mücadelenin sürdüğü Irak'a, Türkiye'nin desteğinin hangi boyutta olduğunun sorulması üzerine ise Erdoğan, Irak'ta yaşanan sıkıntılı dönemin ardından DAEŞ'in ortaya çıktığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"DEAŞ'ın ilk ortaya çıkışı da Suriye'de. Son gelişmelerden sonra farklı bir şekilde ortaya çıkışı oldu. Bunun da besleyicisi Suriye'nin şu anda başında olan Esed olmuştur, o beslemiştir, o bu hale getirmiştir. Tabii ki Suriye'den Irak'a geçişi, Musul noktasındaki ilk adım ve burada da merkezi yönetimin mevcut silahlarını bırakmak suretiyle, merkezi yönetim ordusunun çekilmesi, onlara orada çok ciddi güç kaynağı olmuştur. Bu güç kaynağını elde etmesinden sonra da Bağdat'a kadar, neredeyse 30-40 kilometre mesafeye kadar inmişlerdir. Bu süreç çok manidardır. Birçok il, o aralar düşmüştür.

'Bu işin hava harekatlarıyla çözüleceğine inanmıyorum' diye başından beri söylüyorum. Hava harekatlarıyla ne Irak'ta ne Suriye'de bu işin önü alınır. Bir şey yapılacaksa burada hava harekatının yanında asıl kara harekatıdır. Bu kara harekatının da olması lazım. Kara harekatı olmadığı sürece, hava harekatı başarılı olmaz. Çünkü ayağı bastığınız yer sizindir. Basamadığınız sürece sizin değildir. Terör örgütü tanklarla, toplarla yürüyor. Bunları nereden getirdiler, işte onlar merkezi yönetimin, yani Irak ordusunun elindeki malzemelerdi. Bu malzemelerin kimlere ait olduğunu da ben birçok defa açıkladım. Bunun şu anda bedelini ne yazık ki Irak halkı ağır ödüyor ve biz buna çok üzülüyoruz."

"Musul'a yönelik kara harekatı masamızda yoktu"

Türkiye'nin "eğit-donat" çalışmalarına ve insani yardımlara katılabileceğini söylediklerini dile getiren Erdoğan, Irak'a 750 tır insani yardım malzemesi gönderildiğini ve bunun süreceğini bildirdi. 300 bin Iraklının Türkiye'nin kamplarında yaşadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kuzey Irak tarafında da üç ayrı kampımız var. Iraklı kardeşlerimizi, dostlarımızı oralarda bakıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Masum ile görüşmelerde Musul'a yönelik bir kara harekatının gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, "Masamızda öyle bir görüşme yoktu, genel itibarıyla görüşmeleri yaptık" diye konuştu. Görüşmelerde, DAEŞ'in Irak ve Musul'da genel olarak yaptıklarının masaya yatırıldığını aktaran Erdoğan, bakanların da bu konuları kendi aralarında görüştüklerini söyledi.

Yemen'e yönelik hava operasyonlarının yeniden başladığı yönünde haberler geldiğinin belirtilmesi üzerine de Erdoğan, "Şu anda bana gelmiş yeni bir bilgi yok. Bildiğim, toplantıya girerken hava harekatının durdurulduğu istikametindedir" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe kart sınırında olan oyuncular kimler (GS-FB derbi öncesi)? Galatasaray kart sınırında olan oyuncular kimler (GS-FB derbi öncesi)? Mike Tyson Jake Paul maçı ne zaman, hangi kanalda 2024? Hemşireler Günü mesajları ve sözleri 2024! Hemşireler Günü ne zaman 2024? Dünya hemşireler günü tarihi nedir? 11 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 11 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 11 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 11 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık izle! (2024-TÜRKÇE DUBLAJ) Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık filmi Türkçe dublaj full nereden izlenir? 11 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 11 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 11 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 11 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 11 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title