Haberler

Erdoğan'la Arınç Arasındaki "Görüş Ayrılığı" Krizi Bitiyor

Güncelleme:

Başbakan Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasında yaşanan 'görüş ayrılığı' krizi tatlıya bağlanmasa da şimdilik donduruldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır'daki tarihi programına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı da dahil etti. Erdoğan ile Arınç, Diyarbakır yolunda uçakta bir görüşme yapacaklar.

SOĞUK RÜZGARLAR SONA EREBİLİR

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin ziyaretiyle çözüm süreci açısından simgesel değer taşıyan program, AK Parti zirvesinde esen soğuk rüzgârları sona erdirebilir.

KRİZDE GELİNEN SON NOKTA

Türkiye bir haftadır Erdoğan ile Arınç arasında polemiğe yol açan gelişmeleri konuşuyor. AK Parti'nin 12 yıllık tarihinde belki de ilk kez yaşanan bu gelişmenin partiyi ve Arınç'ı nasıl etkileyeceği merak konusu.

Radikal'e konuşan Başbakanlık ve parti kaynaklarına göre 'kriz'in gelişimi ve gelinen son nokta şöyle:

İLETİŞİM KAZASI YAŞANDI:

Başbakan Erdoğan'ın Kızılcahamam'daki 'kızlı-erkekli' açıklaması bir plan çerçevesinde değil milletvekilinin sorusu üzerine yapıldı. Denizli Emniyet Müdürlüğü'nün raporuna dayanılarak yapılan açıklama sırasında Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan salonda değildi.

ARINÇ'A 'ŞİFAHİ GÖRÜŞ' İLETİLDİ:

Konu Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmedi. Başbakan Erdoğan'ın bir danışmanı Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Arınç'a gitti. Gazetecilerin medyaya yansıyan bu konuyu sorabileceğini söyledi ve 'şifahi' olarak görüşünü açıkladı. Danışmanın görüşü Arınç'ın açıklamaları doğrultusundaydı.

BAŞBAKAN'IN SAHİPLENİŞİ SÜRPRİZ OLDU:

Arınç'ın tepkisini çeken ve "Çelişkinin sebebi ben değilim" demesine yol açan Başbakan Erdoğan'ın grup toplantısındaki sözleri yakın çevresi için de sürpriz oldu. Erdoğan, yazılı metne bağlı olmadan kampta yaptığı sözlerinin arkasında durdu. Bu açıklama ile 'açığa düşen' ve 'kırılan' Arınç, durumu telefonla Erdoğan'a iletti. Arınç'ın beklentisi Erdoğan'ın aradaki çelişkiyi düzeltecek açıklama yapmasıydı. Açıklama gelmeyince Belgrad'da TRT Türk'e çıkarak 'sitem'ini kamuoyu ile paylaştı.

KOMUTAN ZİYARETLERİ PLANLIYDI:

Arınç'ın açıklamasından sonra Erdoğan ile ikili görüşme gerçekleşmedi. Arınç gruba değil daha önceden planlı olan komutan ziyaretlerine gitti. Başbakan Erdoğan'ın parti grubunda yaptığı "Düşmanı sevindirmeyelim" sözleri ve "kardeşlik hukuku"nu hatırlatması krizin büyümesini önledi. AK Parti kurmayları, "O sözlerden sonra kriz bitti" dese de olayın tam anlamıyla tatlıya bağlanmadığı ama dondurulduğu söyleniyor.

ARINÇ BUGÜN NE DİYECEK?:

Arınç, Ankara 'da normal programlarını sürdürdü. Bugün ise İstanbul'da Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün bir programına katılacak. Arınç, yine planlaması daha önce yapılan bir TV kanalına konuk olacak. Arınç'ın burada gerilime yol açabilecek mesajlar vermeyeceği tahmin ediliyor.

DİYARBAKIR'A GİDİYORLAR:

Erdoğan ve Arınç'ın bir araya gelebileceği AK Parti'nin cuma günü yapılacak olan MKYK toplantısı iptal oldu. İkili, cumartesi günü Diyarbakır'da yapılacak tarihi toplantıda birlikte görüntü verecek. Arınç, 37 yıldır yurt dışında olan Şivan Perwer'in Türkiye'ye dönüşü için büyük çaba göstermiş ve Almanya'da görüşmüştü.

REVİZYON, ARINÇ'I KAPSAMAZ:

Siyasi kulislerde Bülent Arınç'ın kabineden ayrılacağı dahil bir dizi senaryo konuşuluyor. AK Parti kurmayları ise kritik seçimler öncesi böyle bir gelişmeye ihtimal vermiyor. Arınç'ın "özgül ağırlığı"na dikkat çeken kurmaylar, " 40 yıllık iki dost sorunu kendi aralarında çözer. Abdullah Bey de krizin büyümesine fırsat vermez" görüşünde. Arınç'ın istemesi dahilinde Hükümet Sözcülüğü'nü bir başka isme devredebileceği belirtiliyor.

ARINÇ'IN KRİTİK ABD ZİYARETİ:

Arınç bir yandan da ABD seyahatine hazırlanıyor. Arınç'ın ajandasında aylar öncesinden hazırlanmış ABD programı bulunuyor.

ARINÇ: DAVET ETTİLER GİDECEĞİM

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç dün Meclis'e geldi. Bir süre Genel Kurul çalışmalarını izledikten sonra kulise çıkan Arınç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve bir grup milletvekiliyle sohbet etti. Arınç, gazetecilerin, "Başbakan Erdoğan ile birlikte Diyarbakır'a gidecek misiniz?" sorusuna, "Davet ettiler, Diyarbakır'a gideceğim" karşılığını verdi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Bülent Arınç Diyarbakır Ak Parti Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title