Haberler

Erdoğan'dan Yeni Madde Sinyali

Erdoğan, Anayasa Değişikliği Paketinin Madde Sayısının Yeni İlavelerle Artabileceği Sinyalini Verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği paketinin madde sayısının yeni ilavelerle artabileceği sinyalini verdi. Erdoğan, "26 maddeden oluşan Anayasa değişikliği paketimizle birlikte, belki biraz daha artabilir madde sayıları. Ülkemizin yeni şartlarına uyum sağlayacak, milletimizin talep ve beklentilerini yerine getirecek AB sürecimizi de ileriye taşıyacak olan bir sürecin içindeyiz" diye konuştu.

Erdoğan, Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT) üyeleriyle biraraya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu'nda düzenlenen yemekli toplantıda konuşan Erdoğan, 1 trilyon Euro'luk cirosu ile 6.5 milyon kişiye istihdam sağlayan ERT'in içinde Türkiye'den de üyelerin bulunmasının kendileri için mutluluk kaynağı olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, Türkiye'nin katılım öncesinde AB ile Gümrük Birliği anlaşması yapan tek ülke olduğunu hatırlatarak, 15 yıldır Gümrük Birliği'ni başarıyla yürüten Türkiye'nin en büyük ticaret ortağının AB ülkeleri olduğunu söyledi.

AB ülkelerinin Türkiye'nin dış ticaretindeki ağırlığının devam ettiğini anlatan Başbakan Erdoğan, geçen yıl Türkiye'nin 102 milyar dolarlık ihracatının 47 milyar dolarlık bölümünün AB üyesi ülkelere, 141 milyar dolarlık ithalatın ise 57 milyar dolarlık bölümünün AB üyesi ülkelerde gerçekleştiğini kaydetti.

Erdoğan yapılan reformların kısa sürede etkisini gösterdiğine işaret ederek, "1973 ile 2002 arasında, yani 30 yıllık süreçte toplam uluslararası yatırım miktarı Türkiye'de 15 milyar dolar iken, 2003-2009 arasındaki yedi yılda toplam 83 milyar dolara ulaşmıştır" diye konuştu.

Türkiye'nin hedefinin AB üyeliği olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin geniş bir toplumsal ve siyasi mutabakatla AB üyeliği yolunda kararlılıkla ilerlediğini belirtti. Erdoğan, menfi tavırlara ve engelleme çabalarına rağmen Türkiye'nin bundan sonra da kararlı bir şekilde yoluna devam edeceğinin altını çizerek, "Avrupa'nın geleceğini, aynı zamanda Türkiye'nin geleceğini, her zaman söylüyorum Türkiye AB'ye yük olmaya değil, Türkiye AB'den aslında yük almaya geliyor. Ama bunu anlamakta nedense zorlanıyorlar" dedi.

-ANAYASA PAKETİ-

Erdoğan, Türkiye'nin AB süreci açısından büyük önem taşıyan bir sürecin içinde olduğunu anlatarak, "Toplam 26 maddeden oluşan Anayasa değişikliği paketimizle birlikte, belki biraz daha artabilir bu madde sayıları. Ülkemizin yeni şartlarına uyum sağlayacak, milletimizin talep ve beklentilerini yerine getirecek AB sürecimizi de ileriye taşıyacak olan bir sürecin içindeyiz" dedi. Erdoğan, demokrasi, temel hak ve özgürlükler, bağımsız ve tarafsız bir yargı konusunda Türkiye'nin çağdaş standartlara kavuşturacak düzenlemeleri gerçekleştirilmesinin önemine değinerek, "Biz koşulsuz bir demokrasi, koşulsuz bir insan hakları, 'ama'sı, 'eğer'i olmayan bir özgürlük anlayışını benimsiyor, ülkemizin de bu anlayışla AB üyeliğine ulaşacağına inanıyoruz" diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti:

"Sürekli büyüyen ve yatırımcılara büyük fırsatlar sağlayan, coğrafi bakımından eşsiz avantajlar sunan Türkiye pazarında sizleri daha fazla görmek istediğimizi bu anlamlı muhabbet sofrasında ifade etmek istiyorum. Türk sanayici ve iş adamlarıyla işbirliğinizin sadece Türkiye ve Avrupa ile sınırlı kalmamasını istiyor, üçüncü ülkelere yönelik olarak da birlikte çalışmanızı arzu ediyoruz."

Erdoğan, Türkiye'nin küreselleşen dünyada, değişen koşullara ayak uyduran nadide ülkelerden biri olduğunun altını çizerek, "Gerek hükümet olarak yaptığımız reform ve değişiklikler, gerek toplumsal olarak değişen koşullara uyum sağlamamız Türkiye'nin son 7-8 yılda birçok alanda sıçramalar kaydetmesini sağladı" dedi. Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

"2002 sonunda 23 milyon cep telefonu abonesi mevcutken bugün bu sayı 63 milyon civarındadır. Aynı şekilde 2002'de 4 milyon olan internet kullanıcısı sayısı bugün neredeyse 30 milyona ulaşmış bulunuyor. Yine 2002 yılı sonunda 16 milyon kredi kartı kullanımdayken, bugün bu sayı, her ne kadar memnun değilsem de, onu da söyleyeyim, 45 milyona ulaştı. Gördüğünüz gibi karşımızda hızla değişen bir Türkiye mevcut. Dolayısıyla değişimle birlikte yeni fırsatlar, yeni imkanlar ortaya çıkıyor. Değişen Türkiye aynı zamanda hem ekonomik, hem de siyasi açıdan bölgesel bir güç adeta bir çekim merkezi haline geliyor. Bugün birçok uluslararası şirket İstanbul'u bölgesel üs olarak kullanıyor. Örneğin Coca Cola Türkiye'deki ofisinden 94 ülkeyi, Microsoft 80 ülkeyi, General Electric sağlıkta 80 ülkeyi, İntel 67 ülkeyi Türkiye'den, İstanbul'dan yönetiyor. Sadece bu birkaç örnek bile Türkiye'nin bölge için arzettiği önemi, küresel şirketlerin işlerini yürütebilecek kalifiye işgücüne sahip olduğunu kanıtlamaya yeter diye düşünüyorum."

Türkiye'nin tarihi ve konumu nedeniyle hem Avrupalı, hem Orta Doğulu, hem Orta Asyalı, bunun yanında Kafkasları da kapsayacak şekilde çeşitli kültürlerle kesişmiş, kaynaşmış ve bu kültürlerle kolaylıkla iletişim kuran bir ülke olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Böyle imkanları olan, böyle fırsatlar içeren bir ülkede yatırım yapmanız, her türlü kolaylığın tarafımızca da sağlanacağını bilmenizi özellikle istiyorum, çok çok büyük faydalar getirecektir" diye konuştu.

Başbakanlık Resmi Konutu'nda düzenlenen yemeğe ayrıca, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, ERT ile Volvo'nun Yönetim Kurulu Başkanı Leif Johansson, Astra Zeneca Yönetim Kurulu Başkanı David Brennan, ERT Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Siemens Yönetim Kurulu Başkanı Peter Lescher, ERT Genel Sekreteri Wim Philippa, OVM Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Ruttenstorfer, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ERT Türkiye Genişleme İş Konseyi Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile Vodofone Dış İlişkiler Direktörü Matthew Kirk de katıldı.(ANKA)

(ÖÜ/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title