Haberler

Erdemli'de Gübre Kullanımıyla İlgili Konferans Düzenlendi

Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda görevli mühendislere ‘"Organik kökenli gübrelerin kullanımı ve çevreye etkileri" konulu konferans verildi.

Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda görevli mühendislere '"Organik kökenli gübrelerin kullanımı ve çevreye etkileri" konulu konferans verildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Tarım Platformu üyesi yüksek ziraat mühendisi Enis Hekimoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türk tarımının uluslararası rekabete açık, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmesi için Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'na mutlaka tarım teknoparkının kurulması gerektiğini söyledi.

Tarımda gübre ve sulamanın çok önemli olduğunun altını çizen Hekimoğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle tarım ve gıda son yıllarda küresel ve farklı mevsimsel değişikliklerden dolayı çok ciddi bir şekilde ön plana çıktı. Topraklarda uzun yıllardır yapılan bir yorgunlaşma, çoraklaşma ve bilinçsiz kullanılan bazı  tarım ilaçları, gübreleme ve aşırı sulamadan dolayı da  kayıplar söz konusu.  Bitki beslemede özellikle çevreye zarar vermeyen yer altı sularını ve tüm canlılara zarar vermeyen kirletmeyen, ama özellikle de bitki beslemede  verim ve kaliteyi sağlayan yeni teknolojik ürünler kullanılmalı."

Tarımda gübrenin vazgeçilmez olduğunu ancak yerinde ve dozunda kullanmak gerektiğine dikkati çeken Hekimoğlu, şunları söyledi:

"Tarımda kullanılan gübrelerin yüzde 85'i ithal geliyor. Yaklaşık 4 milyar dolarlık cari açığa negatif etkisi var. Bunu azaltmamız gerekiyor. Tarımda kullanılan kimyasalların ağır metal içermesi, flour ve nitrat içermesinden dolayı yer altı sularının kirliliği ve toprakların çoraklaşmasından dolayı kayıplar söz konusu.  Bu kayıpları azaltmak için de yeni, teknolojik, ağır metal içermeyen, klor, nitrat içermeyen  ya da çok düşük seviyede içeren  ürünleri üreticilerimize tanıtmak gerekiyor." - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Erdemli Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title