Haberler

Epdk Başkanı Yılmaz, Soruları Yanıtladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, tavan fiyat kararı konusunda sektörden gerekli desteği göremediklerini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, tavan fiyat kararı konusunda sektörden gerekli desteği göremediklerini söyledi.

Yılmaz, "12. Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı Petroleum İstanbul"un 'Enerjik Sohbetler' bölümünde soruları yanıtladı. Tavan fiyat kararına sektörün tepki gösterdiğini, sektörden bekledikleri gerekli desteği görmediklerini ifade eden Yılmaz, tamamen serbest piyasa kurallarının hakim olduğu, kendi dinamiklerinin üzerine kurulan bir piyasa istediklerini dile getirdi.

Önlerini görerek birtakım yatırımlar yapmayı amaçladıklarını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Talep olmasa bile böyle bir ihtiyacın sektörde olduğu kanaatindeyim. Bütün sektör paydaşlarıyla hemen hemen aynı fikirdeyiz. Birtakım düzenlemeler yaptık. Sektörden de bu hususta destek bekledik. 'Sağlıklı piyasa oluşması için, dağıtım şirketi için, bayi ve tüketici için bu metodolojiye uyulsun' dedik. Daha yatırım yapılabilir ve verimli bir piyasa olması için yaptık. Sektörden maalesef beklediğimiz desteği göremedik ama bazı sektör temsilcilerince gerçekten buna ihtiyaç olduğu hala söyleniyor. Sektör maalesef bizim almış olduğumuz karara biraz direnç gösterdi. Bu da sektörün sağlıksız yapılanmasının derinleşmesine sebep oldu. Öyle oldu ki gerçekten, söylemekten imtina ettiğim, edep duyduğum bazı rakamlar, transfer ücretleri vesaire çok kötü algılanan bir piyasa oldu. Bayiler de bundan rahatsız.

Piyasa sürdürülebilir olmalı, sürdürülebilir olmazsa müdahale etmek zorunda kalırız. İhtiyaç olmasa zaten müdahale etmeyiz, bundan sonra etmemeyi de düşünüyorum. Piyasadan birtakım işaretler algılıyor, görüyoruz."

Akaryakıt sektöründeki fiyatların oluşmasını takip ettiğini ifade eden Yılmaz, sektördeki huzursuzluğun, rahatsızlığın kendisini çok üzdüğünü, bu üzüntünün sektörel bazda büyümemesi için böyle bir karar aldıklarını söyledi. Bunun da çok sağlıklı olduğunu düşündüğünü ifade eden Yılmaz, "Sektörden buradan ders alarak, yönlendirmelerden işaret alarak yapılanıp yatırımlarını şekillendirmelerini rica ediyorum. İnşallah başarılı olacağımıza da inanıyorum" dedi.

Yılmaz, küçük şirketlerin tavan fiyat kararından daha fazla zarar ettiği yönündeki iddialara ilişkin, "Tavan fiyattan hangi bayi etkilendiyse bana söylesin. Kar marjı düştüyse bana gelsin ve söylesin. Yüzde 60-40 uygulamaya başladık. Gelecekte sektörün kar marjı paylaşımının bu yönde olması gerektiği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

EPDK'nın sektörden desteğini çekmediğine işaret eden Yılmaz, sektörün kalitesinin Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu vurguladı.

Elektrik kesintisi

Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın sözlerini hatırlatarak, elektrik konusunda arz fazlası olduğunu söyledi.

Salı günü gerçekleşen elektrik kesintisinin arzla ilgisi olmadığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"2015 Ocak itibarıyla kurulu güç olarak 70 bin megavata ulaştık. Sayın bakanın dediği gibi elektrik konusunda arz fazlamız var. Tüketimden fazla üretiyoruz. Oluşan fiyatlardan da bunu anlıyoruz. İki gün önceki arızanın arzla ilgisi yok. TEİAŞ hatlarında olan sistem arızasından kaynaklanan bir durum olduğu konuşuluyor. Derinlemesine çalışmalarımız var.

Kurulu güç için de EPDK ve bakanlıktaki arkadaşlar olarak, yenilenebilirin payını yükseltmeliyiz. Güneş, rüzgar ve HES'in payını yükseltmeliyiz. Yerli kömürün katkısını da üst düzeyde sağlamalıyız. Türkiye'nin kaynaklarını sisteme kazandırdıkça enerjide bir yerlere gideriz. 'Arz fazlamız var' demek, enerjide yatırım olarak durmamız anlamına gelmez. Enerji arzı ne kadar çoksa gelişmişlik o kadar üst düzeydedir. Biz hala Avrupa'nın kişi başına elektrik tüketiminde gerilerdeyiz. Refah seviyemiz yükseldikçe tüketimimiz artacak. Bunun için de hazırlıklı olmalıyız. Yenilebilir kaynaklardan, nükleere kadar bizim arz kaynaklarımızı hazır tutmamız lazım. Tuttuğumuz takdirde sanayide de milli gelirde de büyürüz. Kaynaklarımız yeterli olsa bile yeterli değilmiş gibi geleceğe yönelik çalışmalarımızı yapmalıyız."

Yılmaz, LPG sektöründen fazlasıyla memnun olduklarını ve sosyal sorumluluk projelerine imza atan sektörün kendilerini gururlandırdığını ifade etti. Akaryakıt sektöründen de aynı çabayı görmek istediklerini belirten Yılmaz, "Hep fiyatlardan bahseden bir sektör değil, sosyal sorumluluk projeleri düzenleyen bir sektör olmalarını diliyoruz" dedi.

Elektrik sektöründeki serbest piyasanın doğalgazda da oluşmasını sağlamak istediklerini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Doğalgaz piyasasının serbestleşmesi için EPDK da, BOTAŞ da, Bakanlık da gayret ediyor. Ancak, mevcut kontratların uzun olması nedeniyle bu serbestleşmenin bir ayağı kalıyor. İleriki dönemlerde serbest piyasaya geçileceğini umuyorum. İthalatın serbest olduğu bir piyasa ne zaman kurulursa belki o zaman yüzde yüz serbest bir piyasadan söz etmek mümkün olur. Şu an BOTAŞ hem tedarikçi hem iletimi yapıyor. Her ne kadar faaliyetlerini ayrıştırmış olsa da bu işlemlerin aynı çatı altında olması serbestleşmenin yüzde yüz seviyelerine gelmediğini hissettiriyor. Süreci takip ediyorum."

Akaryakıt sektöründeki kaçak şikayetlerine de değinen Yılmaz, bu konuda sektör olarak öz eleştiri yapmaları gerektiğini belirtti. Bütün sektörü EPDK'yı da dışarıda tutmadan aile olarak gördüğünü belirten Yılmaz, "Kaçak akaryakıt var' dediğimizde  akaryakıt sektöründe oluşan kaliteyi ayaklar altına alıyoruz. 14 bin bayinin olduğu yerde az da olsa yasa dışı işler yapanlar olabilir" dedi.

Yılmaz, kaçakla  kamu ve özel sektörün beraber mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

Elektrik dağıtım sektöründe uzun yılların getirdiği problemlerin olduğunu dile getiren Yılmaz "Elektrik dağıtım sektörü devletten özel sektöre geçtiği için memnuniyet oranı istediğimiz seviyede değil. Bunun hemen olmasını da beklemiyoruz ama kalite gittikçe artacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu İstanbul Ekonomi Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title