Haberler

Engelsiz Dünya Platformu ve Türk Kızılayı Balkan Ülkeleri İşbirliği Protokolü İmzalandı

Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, "İnsan ruhunun engeli olmaz. Bedenlerse mesele, o ise hepimiz için hastalıktan, günlük değişimlere kadar çok değişken bir hal seyreder" dedi.

Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, "İnsan ruhunun engeli olmaz. Bedenlerse mesele, o ise hepimiz için hastalıktan, günlük değişimlere kadar çok değişken bir hal seyreder" dedi.

Engelsiz Dünya Platformu ve Türk Kızılayı, 13 Balkan ülkesinde dezavantajlı gruplarla birlikte yaşama kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve Kızılhaçlar ile birlikte oluşacak kurumsal iletişimi ve çalışmaları organize etmek amacıyla Ankara Ramada Otel'de işbirliği protokolü imzaladı. Törende konuşan Güllüoğlu "İnsan ruhunun engeli olmaz. Bedenlerse mesele o ise hepimiz için hastalıktan, günlük değişimlere kadar çok değişken bir hal seyreder. Ama ruh dediğimiz şey öyle değildir, düşünce dediğimiz şey öyle değildir. Biranda gözümüzü kapattığımızda memlekete de gideriz dünyanın bir başka tarafına da gideriz. Geçmişi de yad ederiz, geleceği de planlarız. O yüzden ruhun engeli olmaz" dedi.

"AĞIRLIKLI VE ÖNCELİKLİ ULUSLARARASI ALANDA HİZMET VERECEĞİZ"

Engelsiz Dünya Platformu'nun amacının engelli vatandaşların toplumsal hayata katılımlarını sağlamak olduğunu vurgulayan Engelsiz Dünya Platformu Başkanı Kenan Yabanigül, "Ağırlıklı ve öncelikli uluslararası alanda hizmet vereceğiz, o önceliğimiz. Bu yüzden de Balkanlar'daki ülkelerde birlikte bir oluşum sağlamaya çalışıyoruz. Bu oluşumda ilk önce bir imza protokolünü Aydın Üniversitesi'yle birlikte ayın başında gerçekleştirdik. Üniversitemiz, Balkanlar'daki üniversitelerle iletişimimizi ve kurumsal bağımlılığımızı sağlayacak inşallah. Kızılay'ımız da yine Balkan ülkelerindeki yerel yönetimler, STK'lar ve Kızılhaçlar ile birlikte oluşacak kurumsal iletişimi ve çalışmalarımızı organize edecek" şeklinde konuştu.

"GÖZÜ KAPALI BİR ŞEKİLDE SAHAYA GİRDİK"

Engelli vatandaşlara yönelik çalışmalara çok geç kalındığını belirten 25. Dönem Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, "2005 yılında kanun çıktıktan sonra biz aktif çalışmalara başlayabildik. Çünkü kanun olmadan uygulama yapamıyorsunuz. 2005 yılında kanun çıktı Sosyal Destek Programları çalışmaları başladı. Ama elimizde envanter yoktu. Yani kaç tane engelli grubu var? Bunların yaş durumları ne? İmkanları ne? Eğitimleri ne? İnanın gözü kapalı bir şekilde sahaya girdik. 2010 yılında Anayasa referandumundan sonra pozitif ayrımcılık getiren madde eklendiğinde elimiz biraz daha rahatladı çalışmalarda. Elimizde sayılar, rakamlar ve mevcut durumlar oluşmaya başladı ve ne kadar geç kaldığımızı o zaman fark ettik" ifadelerini kullandı.

"2013 YILINDA ÖZÜRLÜ, SAKAT İFADELERİ KALDIRILARAK, ENGELLİ İBARESİ GETİRİLEREK ONLARLA İLGİLİ BİR DUYARLILIK SAĞLANMAYA ÇALIŞILDI"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İmambey Ertem ise "Gerek meclisimizin, gerek hükümetimizin desteğiyle gerçekten engellilerle ilgili çok güzel şeyler yapıldı" ifadesini kullandı.

2005 yılına kadar engellilerle ilgili bir yasa olmadığını hatırlatan Ertem şöyle devam etti:

"Bu yasa çıktı. O yasayla engellilerimizin gerek istihdamı, gerek toplum içerisindeki yaşam kolaylıkları sağlanmaya başlandı. O yasa çerçevesinde yönetmeliklerle, genelgelerle bin 500 madde civarında engelli yasası oluştu. Yine 2010 yılındaki Anayasa değişikliği ile engellilere pozitif ayrımcılık yapıldı. Çok önemli bir duyarlılıktı bu. 2013 yılında özürlü, sakat ifadeleri kaldırılarak engelli ibaresi getirilerek onlarla ilgili bir duyarlılık sağlanmaya çalışıldı."

İmza törenine konuk olarak katılan doğuştan görme engelli olan Fati isimli genç bayan renkli görüntülere neden oldu. Yaptığı konuşma ile törene katılanların gönlünü fetheden Fati, katılımcılardan platformun faaliyetlerine destek verme sözü aldı.

Fati, www.engelsizdunyaplatformu.org adresinden platformu takip etmelerini de istedi. Tören, işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından sona erdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Güllüoğlu Türk Kızılayı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Okul müdürünü öldüren Iraklı öğrenciyi savundu! Sevan Nişanyan kimdir? Atatürk'e neden hakaret etti? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title