Haberler

Enflasyon Tahmini

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun, 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,4 olmak üzere yüzde 6,9 ile yüzde 7,9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etiklerini söyledi...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun, 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,4 olmak üzere yüzde 6,9 ile yüzde 7,9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etiklerini söyledi. Başçı,

2013 yılı sonu tahminlerinin ise orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,8 ile yüzde 6,8 aralığında yer aldığını belirtti.

Erdem Başçı, The Marmara Otel'de düzenlenen toplantıda Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Başçı, son dönemde açıklanan veriler ve uygulanan politikaların büyük ölçüde amacına ulaştığını ifade ederek, büyüme kompozisyonu giderek daha sağlıklı bir görünüme kavuşurken, ekonomideki dengelenme sürecinin de devam ettiğini kaydetti. 2012 yılının ortalarından itibaren para politikasını kademeli olarak daha destekleyici bir konuma getirdiklerini dile getiren Başçı, gerek küresel risk iştahının yeniden iyileşme eğilimine girmesi, gerek cari dengeye ve büyümenin kompozisyonuna ilişkin açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme sürecinin güçlendiğine işaret etmesinin, Türkiye'ye yönelik risk algılamalarını olumlu etkilediğini kaydetti.

Son dönemde likidite koşullarını daha destekleyici bir konuma getirmekle beraber, genel olarak ihtiyatlı bir duruş sergilediklerini ifade eden Erdem Başçı, şöyle konuştu: "Uyguladığımız likidite politikasına bağlı olarak yılın üçüncü çeyreğinde kısa vadeli faizlerde belirgin bir düşüş gözlendi. Uzun vadeli faizler ise risk primindeki azalışın etkisiyle sınırlı ölçüde geriledi. Bu gelişmeler sonucunda piyasa faizleri bir önceki rapor dönemine göre her vadede aşağı kayarken getiri eğrisinin eğimi yukarı yönlü oldu. Yılın üçüncü çeyreğinde iç talebin zayıf seyrine bağlı olarak kredilerin yıllık artış hızı yavaşlamaya devam etti. Son çeyrekte

hem arz hem de talep yönlü unsurların kredi hacmini destekleyici yönde çalışacağını düşünüyoruz. Nitekim, piyasa faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak, tüketici kredisi faizleri aşağı yönlü eğilimini sürdürüyor. Faiz koridorunun üst sınırındaki indirimlerin etkisiyle önümüzdeki dönemde ticari kredi faizlerinin de düşüş göstermesini bekliyoruz. Bu çerçevede, yıl sonunda toplam kredilerin büyüme oranının öngörüldüğü gibi yüzde 14'e yakın seviyelerde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."

Merkez Bankası Başkanı Başçı, yılın üçüncü çeyreğinde para politikasının finansal istikrar kanadında öne çıkan bir diğer gelişmenin de Rezerv Opsiyon Mekanizması'na (ROM) dair attıkları adımlar olduğunu ifade ederek şunları söyledi; "Bankalara Türk lirası cinsinden zorunlu karşılıklarının bir bölümünü döviz ve altın cinsinden tutma imkanı tanıyan ROM,

temelde dış finansal şoklara karşı ekonominin dayanıklılığını artırmak amacıyla geliştirdiğimiz yeni bir araçtır. Bu sistemin sermaye akımlarındaki değişimlere bağlı olarak döviz arz ve talebi arasında oluşabilecek dengesizlikleri azaltmasını bekliyoruz. Mekanizmanın inşa süreci tamamlandıktan sonra esas olarak otomatik dengeleyici olarak işlemesini hedefliyoruz."

TEMEL ENFLASYON GÖSTERGELERİNDEKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

2012 yılının üçüncü çeyreğinde enflasyonun Eylül ayı itibarıyla yüzde 9,2 seviyesine yükselerek Temmuz Enflasyon Raporu'nda sunulan tahminlerin bir miktar üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Erdem Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enflasyonun öngörülenden yüksek gerçekleşmesinde yakın dönemde gözlenen petrol ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışlar ile kamu fiyat ayarlamaları belirleyici oldu. Çekirdek enflasyon göstergeleri ise, öngördüğümüz gibi sene başından beri aşağı yönlü eğilimini sürdürüyor. Döviz kuru ve ithalat fiyatlarında geçen yıl gözlenen hareketlerin birikimli etkilerinin giderek azalması ve iç talepte süregelen yavaşlama sonucu, temel mal fiyatlarının yıllık artış oranı gerilemeye devam ediyor. Hizmet fiyatlarının ise ılımlı seyrini koruduğunu görüyoruz. Bu gelişmeler çerçevesinde temel enflasyon göstergelerindeki düşüş devam ediyor."

Erdem Başçı, 2012 yılının ikinci çeyreğine ilişkin milli gelir verilerinin yurt içi talep koşullarının Temmuz Enflasyon Raporu'nda ortaya konulan görünüme kıyasla daha zayıf seyrettiğini ifade ederek, yakın dönemde açıklanan verilerin ise üçüncü çeyrekte nihai yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğine işaret ettiğini söyledi. Bu doğrultuda, kısa vade için çıktı açığı tahminlerini bir önceki rapora kıyasla aşağı yönlü güncellediklerini dile getiren Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncü veriler yılın son çeyreği için tüketim talebinde ılımlı bir toparlanma eğilimine işaret ediyor. Yakın dönemdeki kredi gelişmelerini ve yıl ortasından itibaren uyguladığımız destekleyici para politikasının gecikmeli etkilerini göz önüne aldığımızda, önümüzdeki dönemde tüketim talebinin artış göstermesini bekliyoruz. Yatırım eğiliminin ise küresel belirsizlikler nedeniyle daha gecikmeli olarak toparlanacağını tahmin ediyoruz."

Yılın üçüncü çeyreğinde dış talebin de iç talep gibi yavaşlamaya devam

ettiğini aktaran Başçı, Temmuz Enflasyon Raporu'nun yayımlandığı dönemden bugüne dış talebin görünümünün, öngörülenden daha

zayıf

bir seyir

izlediğini kaydetti. "Özellikle Euro bölgesine dair büyüme görünümünün zayıf seyri dış talebimizi sınırlıyor" diyen Başçı, bununla birlikte, pazar ve ürün çeşitlendirmesinin katkısıyla önümüzdeki dönemde ihracatın göreli olarak olumlu seyrini koruyacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Başçı, enflasyon tahminlerini üretirken toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği katkının bir önceki rapora kıyasla arttığı bir görünümü esas aldıklarını belirterek, "Bu gelişmenin 2012 yılı sonu enflasyon tahminimiz üzerindeki etkisinin 0,1 puan azaltıcı yönde olduğunu belirtmek isterim" dedi.

Temmuz Enflasyon Raporu'nun yayımlanmasından itibaren geçen süre zarfında arz yönlü faktörlerin etkisiyle petrol fiyatlarının öngörülerin üzerinde seyrettiğini dile getiren Başçı, "Bu doğrultuda, Temmuz Enflasyon Raporu'nda 110 ABD doları olarak belirttiğimiz 2012 yılı ortalama petrol fiyatı varsayımını, yukarı yönlü güncelleyerek 112 ABD dolarına çektik. Yıl geneli için yaptığımız bu güncelleme sınırlı görünse de, yılın ikinci yarısı için ortalama petrol fiyatı varsayımımızın belirgin olarak yükseltildiği anlamına geliyor. Bu doğrultuda 2013 yılı için varsayımlarımızı da 100 ABD dolarından 107 ABD dolarına çıkardık. İthalat fiyatları da benzer şekilde son dönemde varsayımlarımızın üzerinde seyretti. Yakın dönemdeki gerçekleşmeleri ve vadeli fiyatları göz önüne alarak, ithalat fiyatları varsayımımızı bir önceki rapora göre yukarı yönlü güncelledik" şeklinde konuştu.

Erdem Başçı, petrol ve ithalat fiyatları genelinde yapılan bu güncellemelerin döviz kurundaki gelişmelerle birlikte, 2012 yıl sonu enflasyon tahminini toplamda 0,4 puan yükseltici yönde etkilediğini ifade etti. Yılın son çeyreğine girerken işlenmemiş gıda fiyatlarının geçmiş yılların ortalamalarına kıyasla çok daha olumlu seyrettiğini dile getiren Başçı, buna rağmen, gıda fiyatlarının yıllık artış oranına dair varsayımı temkinli bir yaklaşımla yüzde 7 olarak koruduklarını söyledi. Başçı, orta vadeli tahminleri üretirken, tütün fiyatlarının 2013 yılının başlarında 2011 Ekim ayında ilan edilen vergi düzenlemelerinin ima ettiği oranlarda artacağını varsaydıklarını, önümüzdeki dönemde mali disiplinin süreceğini ve yapısal bütçe dengesinde önemli bir değişim olmayacağını varsaydıklarını dile getirdi.

ORTA VADEDE ENFLASYONUN YÜZDE 5 DÜZEYİNDE İSTİKRAR KAZANACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ

Enflasyon tahminlerini oluştururken para politikasının temkinli ve esnek duruşunu koruyacağını, kredilerin büyüme oranının ise yüzde 14 civarında seyredeceğini varsaydıklarını aktaran Başçı, "Bu çerçevede, enflasyonun, 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,4 olmak üzere yüzde 6,9 ile yüzde 7,9

aralığında

gerçekleşeceğini tahmin

ediyoruz. 2013 yılı sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,8 ile yüzde 6,8 aralığında yer alıyor. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Başçı, temelde enerji fiyatlarındaki ayarlamalara bağlı olarak 2012 yılsonu enflasyon tahminini 1,2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 7,4'e yükselttiklerini söyledi. "Güncellediğimiz tahminler yılın son çeyreğinde yönetilen/yönlendirilen ürünlerdeki fiyat ve vergi ayarlamalarına rağmen enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını gösteriyor" diyen Başçı, önümüzdeki dönemde ılımlı iç talep koşullarının enerji fiyatlarındaki artışların ikincil etkilerini sınırlayacağını ve çekirdek enflasyon göstergelerinin kademeli olarak düşüşünü sürdüreceğini tahmin etiklerini dile getirdi. Bu çerçevede, 2013 yılı sonunda enflasyonun yüzde 5 hedefine yakın gerçekleşeceğini öngördüklerini söyleyen Başçı, "Bu noktada, açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin para politikası duruşunu değiştirmemize neden olabileceğini tekrar vurgulamak isterim" dedi.

Yılın son çeyreğinden itibaren Türkiye'de enflasyonun düşmesi ve büyümenin hız kazanmasının beklendiğini ifade eden Erdem Başçı, "Enflasyonun tek hanelere indirilmesi Türkiye'nin büyüme potansiyelinin önündeki en büyük engeli ortadan kaldırmıştır. Enflasyonun yüzde 5'lik hedef etrafında istikrar kazanması ise hem büyüme hem finansal istikrar açısından ilave faydalar sağlayacaktır" dedi.

Başçı, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eşik enflasyonla ilgili bir soru üzerine Başçı, şunları söyledi: "Eşik enflasyonda tek eşik beklentilerimiz. Finans kesiminin beklentisi yüzde 6.5. Fakat biz Merkez Bankası olarak vatandaşa yüzde 5 hedefimizi anlatacağız, kararlılık mesajı vereceğiz. Merkez Bankası bu konuda kararlı. Bu zaman içinde olacak ve enflasyon düştüğünde bunu

herkese

göstereceğiz. Herhangi bir eşik hedeflemiyoruz, tek hedef yüzde 5. Daha yüzde 9'dayız, yüzde 5'e ineceğiz. Bunlar bir gerçekleşsin daha sonra yüzde 4'ü tartışırız. Türkiye'de herkesin enflasyonun düşmesini istemesi lazım. 5 ısrarımız boş bir ısrar değil. Biz zor dönemi atlattık. Euro Bölgesi'ndeki sıkıntılar aşıldı mı? Ağır çekim aksiyon filmi gibi adımlar atılıyor ama ağır ağır önemli gelişmeler oluyor. Biz bu badireyi en az hasarla atlattık. Bu yıl yüzde 3,2 büyüme mükemmel"

Bir basın mensubunun, "Ekonomiyi soğuttuğunuz yönünde eleştiriler var. Neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki sorusu üzerine de, "Biz buna dengelenme diyoruz. Ortak bir çalışma yaptık. Bunu tek başımıza yapamazdık. Bu bir başarı hikayesidir" şeklinde konuştu.

Başçı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, faizler konusundaki eleştirileri üzerine, "Merkez Bankası kanunla kendisine verilen görev çerçevesinde ekonomik verilere bakarak görevini yapar" diye cevap verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Erdem Başçı Marmara Türkiye Ekonomi Haberler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title