Haberler

Enflasyon Rakamlarının Yankıları

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, gıdada tüketici ve üretici için "kazan-kazan" sisteminin gerçekleşmediğini, bu nedenle gıda fiyatları düşerken üreticinin de kaybettiğini belirtti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, gıdada tüketici ve üretici için "kazan-kazan" sisteminin gerçekleşmediğini, bu nedenle gıda fiyatları düşerken üreticinin de kaybettiğini belirtti.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gıda fiyatlarındaki düşüşün mayıs enflasyonuna yansıdığını kaydeden Çetin, buna rağmen TÜFE'de 2009, ÜFE'de 2008 yılından bu yana en yüksek mayıs ayı enflasyonu ile karşılaşıldığını ifade etti.

Düzenli bir artış eğilimindeki üretici fiyatlarının, tüketici fiyatlarında kalıcı düşüş beklentisini ortadan kaldırdığını anlatan Çetin, dolayısıyla girdi maliyetlerini düşürecek yapısal önlemlerin yaşama geçirilmesinin acil bir gündem maddesi olması gerektiğini belirtti.

Çetin, "Mayısta giyim fiyatları arttı, gıda fiyatlarında ise sert bir mevsimsel düşüş meydana geldi. Gıdada tüketici ve üretici için 'kazan-kazan' sistemi gerçekleşmiyor. Bu nedenle gıda fiyatları düşerken üretici de kaybetti" değerlendirmesinde bulundu.

Antalya Toptancı Hali'nde satış payı yüksek olan domates, biber gibi ürünlerin kilogram fiyatının 30-40 kuruşa kadar indiğini bildiren Çetin, şunları kaydetti:

Türkiye tarımında üreticinin ve tüketicinin kazan-kazan durumunda olmasını sağlayacak bir sistem kurmadan gıda enflasyonunun düşüşü de çıkışı da sorun olmaya devam edecektir. Gıda enflasyonu, gıdanın turizm maliyetlerindeki yeri dolayısıyla Antalya için ayrı bir önem taşımaktadır. Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış yüzde 13,44 ile lokanta ve oteller, yüzde 12,81 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşmiştir. Bu durum 2015 sezonunda fiyat baskısı altında olan turizm sektörü için ilave bir sorun yaratmaktadır."

- BAGEV Başkanı Çandır

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır da yaptığı yazılı açıklamada, yıllık bazda tüketici fiyatlarının yüzde 8,09, yurtiçi üretici fiyatlarının da yüzde 6,52 arttığını hatırlattı.

Son 2-3 aydır üretici fiyatlarındaki artış oranının tüketici fiyatları artış oranının üzerinde seyrettiğini belirten Çandır, "Bu durum ileride tüketiciye yansıyacak artışların habercisi" ifadesini kullandı.

Son dönemde fiyatların sert kış şartları ve gıda arzında meydana gelen dalgalanmalar nedeniyle yüzde 6-8 bandında asılı kaldığını, mayısta ise bu bandın bile üzerine çıkıldığını bildiren Çandır, şunları kaydetti:

"Yaşanan fiyat katılığı ekonomi otoritelerinin hedef revize etmesine neden oluyor. Bu da yıl sonu yüzde 5,5 olan hedeflerin gerçekleşmesinin mümkün olmadığına işaret ediyor. Zaten Merkez Bankası yetkileri bile hedefin en iyi ihtimalle 6,8 şeklinde gerçekleşeceğini öngörüyor."

Kaynak: AA / Yerel

Ali Çandır Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title