Haberler

Enez'in Tarihi Dokusu, Fatih Camisi'yle Ortaya Çıkarılacak

Necdet Uybaş - Enez ilçesinde 1456 yılında cami olarak ibadete açılan ve 5 yıldır restorasyon yapılan tarihi Fatih Camisi, çalışmaların tamamlanmasının ardından ziyarete açılacak.

Necdet Uybaş - Enez ilçesinde 1456 yılında cami olarak ibadete açılan ve 5 yıldır restorasyon yapılan tarihi Fatih Camisi, çalışmaların tamamlanmasının ardından ziyarete açılacak.

Enez Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'nin Enez ilçesindeki Fatih Camisi'nin restorasyonunun devam ettiğini anlattı.

Başaran, 1456 yılında ilçenin fethedilmesinin ardından, tarihi kale içinde bulunan Ayasofya Kilisesi'nin sadece kapısının değiştirildiğini ifade ederek, buranın minber ilave edilerek camiye çevrildiğini söyledi.

Enez'de arkeolojik kazıların 40 yıldan bu yana sürdürüldüğünü belirten Başaran, Fatih Camisi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından projelerinin hazırlandığını dile getirerek, Enez bölgesindeki tarihi eserlerin ayağa kaldırıldığını vurguladı.

Prof. Dr. Başaran, Enez'de kale içinde camiye çevrilen Ayasofya Kilisesi'nin döneminin en önemli kiliseleri arasında yer aldığını vurgulayarak, "İstanbul'da bulunan Zeyrek Camisi ile çağdaş ve aynı teknikle yapılmıştır. Camideki çalışmalar tamamlandığında Enez, turizm açısından daha da dikkat çekecektir" diye konuştu.

-"Dünyadaki 6 Ayosofya kilisesinden biri"

Enez Kaymakamı Fatih Baysal da Fatih Camisi'nin 1962 yılında meydana gelen deprem sonrası ibadete kapatıldığını ve 5 yıldan bu yana tarihi yapının onarılması için çalışma yapıldığını söyledi.

Fatih Camisi'nin Enez için önemli tarihi bir yapı olduğuna vurgu yapan Baysal, "Fatih Camisi, Enez'in tarihini ve kültürünü adeta betimleyen bir unsur. Kale içerisinde yer alması da önemli bir değer katıyor. Burası dünyadaki 6 Ayasofya kilisesinden biri olarak yapıldı. Onarılmasının ardından cami olarak kullanılıp kullanılmaması sonra düşünülecek bir durum. Ama müze de olsa cami olarak da kullanılsa buranın gerçekten ayağa kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.

Baysal, Fatih Camisi'nin sadece Enez için değil dünya mirası için de çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Burası eğer ayağa kaldırılıp gün yüzüne çıkarılırsa Enez'deki turistik faaliyetler çok daha büyük ölçüde artacaktır. Bunun için Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışmalarıyla birlikte çaba gösteriyoruz" dedi.

Yayıncı: Murat Paksoy - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title