Haberler

En Kıyak 4/C'li Meclis'te Çalışıyor

4/C'li Personel Arasındaki Farklı Uygulamalar Dikkat Çekti.

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu'nun (HAKSEN) yaptığı araştırmada, 4/C'li personel arasındaki farklı uygulamalar dikkat çekti. TBMM'de çalışan 4/C'linin net bin 670 TL, TÜİK'te çalışanın ise net 784 TL maaş aldığı belirlenirken, sosyal haklarda da farklı uygulamaların olduğu görüldü.

HakSen, Tekel işçilerinin eylemleri nedeniyle kamuoyunun yakından tanıdığı, 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici personelin çalışma koşullarıyla ilgili araştırma yaptı. Araştırmada, özelleştirme nedeniyle kamu kurumlarına nakledilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Türkiye İstatistik Kurumu'nda çalışan 4/C personelin ücret ve sosyal hakları değerlendirildi. Halen özelleştirme nedeniyle nakledilen 36 bin geçici personel kadrosu bulunurken, TBMM'de bin 400, TÜİK'te bin 700 geçici personel çalıştığı belirlendi.

-4/C'LİLERİN MAAŞLARINDA UÇURUM-

Özelleştirme nedeniyle geçici personel statüsüne geçirilen üniversite mezunlarının net maaşı 940 TL olduğu tespit edildi. TBMM'de çalışan 4/C'li net bin 670 TL maaş alırken, TÜİK'te maaş miktarının net 784 TL'ye düştüğü görüldü. TÜİK'te ve TBMM'de çalışan 4/C'liler arasında yaklaşık 900 TL fark olduğu görüldü. Özelleştirmeden gelen ortaöğretim mezunu 4/C'lilere 860 TL maaş ödenirken, TBMM'de bin 460 TL, TÜİK'te 656 TL net maaş veriliyor.

-SOSYAL HAKLAR ARASINDAKİ FARKLAR-

Özelleştirme nedeniyle 4/C statüsüne atanan personelin çalıştığı her ay için 2 gün yıllık izin hakkı verilirken, TÜİK'te çalışanlar her ay için bir gün izin kullanılabiliyor. TBMM'de ise devlet memurlarında olduğu gibi 10 yıla kadar hizmeti olanlara 20 gün, 10 yıldan fazla hizmeti olanlara 30 gün yıllık izin veriliyor. TBMM'de görev yapan geçici personele yiyecek ve giyecek yardımı yapılırken, diğer kurumlarda çalışan geçici personele herhangi bir yardım yapılmadığı belirlendi. TBMM'de çalışan geçici personelin ücretsiz izin hakkı bulunurken, diğerler kurumlarda çalışan 4/C'liler bu haktan yararlanamıyor.

-İŞ SONU TAZMİNATI-

Özelleştirme sonucu nakledilen geçici personele iş sonu tazminatı ödenirken, TBMM ve TÜİK'te çalışan geçici personele iş sonu tazminatı ödenmiyor. Ayrıca, özelleştirme nedeniyle nakledilen geçici personele emeklilik haklarını elde edene kadar iş güvencesi verilirken, diğerlerinin herhangi bir güvencesi bulunmuyor.

-ÇİVİ: "GEÇİCİ PERSONEL ARASINDAKİ FARKLI STANDARTLAR HUKUKA AYKIRI"-

HakSen Genel Başkanı Ayhan Çivi, "Araştırma sonuçlarına göre, geçici personelin ücret ve diğer sosyal haklarındaki farklılıklar keyfi uygulamalardan kaynaklanmaktadır. 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre çalışan personelin kurumlara göre farklı haklara sahip olması hukuka aykırı bir uygulamadır. Özellikle TÜİK'te çalışan geçici personel mağdur edilmektedir. TÜİK dışında hiçbir kamu kurumunda 25 yıl geçici olarak çalışıp emekli olan personel yoktur. Geçtiğimiz yıllarda onbinlerce geçici işçiye kadro verilirken TÜİK'te çalışan bin 700 kişi yok sayılmıştır. Bir an önce geçici personele kadro verilmelidir" diye konuştu.(ANKA)

(HLY/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title