Haberler

Empati Düşünce Topluluğu Kasım Ayı Toplantısı

Malatya Empati Düşünce Topluluğu, Kasım ayı toplantısını gerçekleştirdi.

Malatya Empati Düşünce Topluluğu, Kasım ayı toplantısını gerçekleştirdi.

Empati Düşünce Topluluğu tarafından yapılan açıklamada, öğretmenevi şeref salonunda, Malatya Belediyesi'nde Malatya'nın büyükşehir olma süreciyle ilgili çalışmalar yürüten Yazı İşleri Müdürü İsmail Nacar'ın da katıldığı toplantıda, belediyenin büyükşehire hazırlıkları hakkında bilgi verildi, ardından toplantı soru-cevap ve karşılıklı katkılarla tamamlandı.

Açıklamada, "Toplantıda yasanın artıları ve eksileri tartışılmış ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Toplantı sonucunda katılımcılar tarafından yasa üzerindeki aşağıda sıralanan değerlendirilmelerde bulunulmuştur. Bu yasaya göre Malatya'da iki merkez ilçe oluşturulacak ve etraflarındaki köy ve mahalleler bu ilçelere bağlanacaktır. Belediye yetkililerince yapılan açıklamada bölünmenin kuzey-güney ekseninde gelişmişlik ve nüfus yapısı da göz önüne alınarak TOKİ'den Sıtmapınarı'na inen caddenin doğusu ve batısı şeklinde gerçekleştirildiği belirtilmiştir. Toplantıda, bölme yöntemi ve sonuçlarıyla ilgili eleştiriler dile getirilmiş, bölünmenin düzgün yapılmadığı ve zikzaklar içerdiği, bu zikzakların hizmet alanlar açısından olumsuz etkiler yapacağı, sorumluluk sınırlarının daha net ayrılması gerektiği dile getirilmiştir. Bazı mahallelerin bölündüğü, bir kısmının Yeşilyurt bir kısmının ise Battalgazi belediyelerine bağlandığı, bu durumun Türkiye'nin imzaladığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nda belirtilen 'yerel yönetimlerin sınırlarının orada yaşayanların onayı olmadan değiştirilemeyeceği' ilkesine açıkça aykırı olduğu ve bu tür kararlarda halkın görüşlerine başvurulması ve katılımcı demokrasinin işletilmesi gerektiği dile getirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

"Yeni yasa, şehircilik uygulamalarında plan bütünlüğünün sağlanması, halkın daha etkili hizmet alması ve kent kaynaklarının yerinde ve daha etkin kullanımı konularında önemli katkılar sağlayacaktır. Ancak belediye yetki alanının kat kat arttığı dikkate alındığında, bu durum etkili bir yönetim-organizasyon, nitelikli insan kaynağı ve güçlü bir teknik alt yapıyı gerektirecektir. Bunun sağlanamadığı durumda kaos kaçınılmaz olacaktır. Örneğin Malatya'da yeni oluşacak merkez ilçelerin isim, sayı ve sınırlarının belirlenmesinde, yeni yapılması düşünülen çevre yolunun güzergahının tespitinde ve önümüzdeki aylarda başlanması düşünülen trambus uygulamasının getirilmesinde yeterli akademik-bilimsel çalışma yapılmamış ve kararların alınmasında yeterli kamuoyu katılımı sağlanmamış olması bir eksikliktir. Belediyelerin görev ve yetki alanları bu kadar genişletildikten sonra yatırım izleme ve koordinasyon kurulunun yetkileri de belediyelere devredilmelidir. Hatta merkezi yönetimin elinde bulunan eğitim, sağlık ve benzeri alanlarla ilgili bazı yetkiler de yerele devredilmelidir. Yerelin güçlendirilmesi Türkiye'nin gelişim sürecini hızlandıracaktır" denilerek, daha sonra şunlar belirtildi:

"Siyasi yapıda katılımcılığı, denetimde ise şeffaflık ilkesini esas alan ek düzenlemeler yapılmadıkça şehirde oluşacak katma değer ve rantın tüm şehir halkına yayılması mümkün olmayacaktır. Bu sakıncanın ortadan kaldırılabilmesi için adalet, özgürlük, hukuk, hakkaniyet, şeffaflık, ahlakilik, insan hakları, insan onuru ve haysiyeti gibi değer ve ilkelerin esas alındığı bir kentsel yönetim yaklaşımı geliştirilmelidir. Dünyada yaşanan küreselleşme süreci ülkelerin yanı sıra kentler arası rekabeti de artırmıştır. Küreselleşme sürecinde alabildiğine iyileşen ulaşım ve iletişim imkanları yerel ve bölgesel kalkınma açısından yeni şartlar ve fırsatlar ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde potansiyelini iyi değerlendiren, uygun stratejiler çerçevesinde bütün toplumsal kesimleri kalkınma sürecine katan ve iyi yönetim modellerini hayata geçirebilen şehir ve bölgeler daha hızlı bir gelişme trendi yakalamaktadır. Yaklaşık on bin yıllık bir tarihe yaslanan, iki bin yıldır kendi adıyla var olan, bu süreçte dünya ve Türkiye'nin ortak mirasına önemli değerler katmış olan Malatya, Türkiye'nin önemli illerinden biridir. 1,241,000 hektarlık yüz ölçümü ve 750 bini aşan nüfusuyla, Malatya ülkemizdeki iller arasında önemli bir yere sahiptir. Bilindiği gibi Türkiye; 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini benimsemiştir. Ekonomideki mevcut büyüme trendi bu hedefin tutacağını göstermektedir. Bu anlamda Malatya için yapılacakların başında da büyükşehir olunmasını bir fırsat ve başlangıç kabul ederek Türkiye'nin ulusal hedefleri ile uyumlu bir 'Malatya Vizyonu' geliştirilmesi gelmelidir. Stratejik amaçlar ve hedefler belirlenmeli ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için yapılması gerekenler planlanmalıdır. İlin bir gelişim planı olmalı, bu plan sürekli zenginleştirilmeli, geliştirilmeli ve gerektiğinde revize edilmelidir." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Malatya Belediyesi İsmail Nacar Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title