Haberler

Ellerinin Çamuru"Yla Usta Oldular

Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sorkun köyündeki kadınlar, 8 asırdır otantik yöntemlerle yapılan çömlekçilik geleneğini yaşatmak için el attıkları işte usta oldular Yaklaşık 14 yıldır çömlekçilikle uğraşan Aslan: "Bu ürünlerde kadın emeği var. Akşama kadar çömlekçilikle uğraşıyoruz.

DENİZ AÇIK - Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sorkun köyündeki kadınlar, 8 asırdır otantik yöntemlerle yapılan çömlekçilik geleneğini yaşatmak için el attıkları işte usta oldular.

Çömlekçiliğin önemli temel geçim kaynağı olduğu Sorkun köyü sakinleri, gelişen teknolojiye rağmen çömleği atalarından kalma yöntemlerle üretmeye devam ediyor.

Bu emek yoğun işin hemen hemen her aşamasından kadınlar çalışıyor. Sorkun'da, erkekler yalnızca toprak çıkarılması ve pişirme aşamasında üretken oluyor.

Köyde bulunan "beyaz" ve "kızıl" toprağın çıkarılmasının ardından üretiminin her aşamasında kadınlar ön plana çıkıyor.

Çömleğin özelliğini aldığı söz konusu iki toprağın karıştırılıp çamur haline getirilmesinde, şekil verilmesinde, kurutmasında, kazınmasında, sırlanmasında kadınların emek yoğun çalışması bulunuyor.

-"Bu ürünlerde kadın emeği var"

Yaklaşık 14 yıldır çömlekçilikle uğraşan Halime Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nasiplerini topraktan aldıklarını kaydetti.

Yıllardır çömlekçiliğin içinde olduklarını ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

"Bu iş için çabalıyoruz ancak yeteri kadar para etmiyor. Esnaf götürüp satıyor ve iyi para kazanıyorlar. Sadece çamuru yoğurmak için bir gün uğraşıyoruz. Bir-iki haftada üretiyoruz. Cilalayıp pişiriyoruz. Daha sonra ekmek paramızı kazanıyoruz. Bu ürünlerde kadın emeği var. Akşama kadar çömlekçilikle uğraşıyoruz. Daha sonra da evin işlerini yapıyoruz."

Zeynep Kartal ise 25-30 yıldır çömlekçilikle uğraştığını vurguladı.

Çömlekçiliğin zahmetinin fazla olduğunu anlatan Kartal, "Çamur, çömlek haline gelene kadar uzun uğraş istiyor. Çömleğimiz, emeğimizi karşılamıyor. Bir çömlek, 12-13 kere elden geçiriyor. Devletin arkamızda durmasını istiyoruz. Sosyal güvencemizin olmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Yasemin Uğur da 10-12 yıldır üretim yaptığını ve başka gelirinin olmadığını bildirdi.

Maddi gelirini çömlekçilikten elde ettiğine değinen Uğur, "Çömleğe olan ilgiden memnunuz ancak sağlık güvencemizin olmasını istiyoruz. Kazancımızla ancak eşimin sosyal güvencesini sağlayabiliyoruz" dedi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Halime Aslan Mihalıççık Eskişehir Sorkun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title