Haberler

Elektrik Mühendisleri: "Elektrik Piyasası Çöküyor, Kamu İş Başına"

Elektrik Mühendisleri Odası, Son 5 Yıldır Yürürlükte Olan Serbest Piyasa Mantığının Çöktüğünü Belirterek, "Özel Sektör Aradan Geçen 5 Yıllık Sürede Gerekli Yatırımları Yapmadı. Derhal Kriz Yönetimi ve Acil Yatırım Programı Oluşturulmalıdır" Açıklamasını Yaptı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), son 5 yıldır yürürlükte olan serbest piyasa mantığının çöktüğünü belirterek, "Özel sektör aradan geçen 5 yıllık sürede gerekli yatırımları yapmadı. Derhal kriz yönetimi ve acil yatırım programı oluşturulmalıdır" açıklamasını yaptı.

EMO'dan yapılan açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan "Elektrik kesintileri olmayacak" yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı öne sürüldü. Açıklamada, özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerinde plansız ve programsız şekilde kesintiler yapıldığı ifade edilerek, "Klimaların kullanımı puant talepte yükselmelere yol açıyor, puant yük saatlerini de kaydırıyor. Dengeleme ve uzlaştırma sistemi çerçevesinde Milli Yük Tevzi Merkezi'nin dün (30 Temmuz) için öngördüğü en yüksek elektrik çekişini gösteren puant yük 28 bin 600 megavattır. Ancak öngörüler puant talebin daha da yükseleceği yolundadır. Bu yıl puant yük çekişinin 30 bin megavatlara ulaşması beklenmektedir" denildi.

"ELEKTRİK KESİNTİSİ KURAKLIKLA AÇIKLANAMAZ"

Elektrik üretiminde yaşanılan sıkıntının "kuraklık ve sıcak hava koşulları" ile açıklanamayacağı dile getirilen açıklamada, sorunun kaynağının enerji alanının son 5 yıldır serbest piyasaya bırakılması olduğu ifade edildi. Açıklamada, elektriğin kamu hizmeti olarak güvenli, sürekli ve ucuz şekilde sağlanması gerektiği vurgulanarak, bu amaçların yok sayıldığı ve enerji alanının özel sektörün kar inisiyatifine bırakıldığı savunuldu. Açıklamada şöyle denildi:

"4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun çıkarılmasının ardından kamuda yeni yatırımlar dururken, özel sektör aradan geçen 5 yıllık sürede gerekli yatırımları yapmadı. Bakanlığın yüzde 6.3'lük düşük senaryodaki talep artışı tahminine göre her yıl en az 2 bin ila 2 bin 500 megavatlık yeni yatırım yapılması gerekirken, özel sektörün yaptığı yatırımlar yıllık 700 megavat düzeyinde kaldı. Bu durum ülkenin enerjide yedek kapasitesinin giderek kaybolmasına ve enerjide bıçak sırtı bir dengenin gözetilir hale gelmesine yol açtı. Son 20 yıldır yürütülen enerjide liberalleşme ve özelleştirme politikaları sonucunda gelinen nokta karanlıktır."

"TEMEL SORUN YATIRIM EKSİKLİĞİ"

Söz konusu durumun temel nedeninin yatırım eksikliği olduğu belirtilen açıklamada, kamu yatırımlarının yeniden başlatılması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, bu siyasi iradenin gösterilememesi sonucunda ilerleyen birkaç yıl içerisinde daha uzun süreli ve yaygın elektrik kesintileri olacağı belirtildi. Açıklamada, kısa dönemde hızla alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

-Kriz yönetimi, kamu-özel ayrımı olmaksızın, ülkenin tüm üretim kapasitesini en verimli şekilde kullanılacak bir planlama yapmalıdır.

-Özel sektörün manipülasyonuna son verilmelidir.

-Kamu santrallarının acil bakım ve rehabilitasyon çalışmaları yapılmalıdır.

-Sistemden yüksek enerji çeken, sağlıksız, standart dışı klimaların yurda girişi yasaklanmalıdır.

-Elektrik kullanımında ciddi tasarruf önlemleri alınmalıdır.

-Tüm önlemlere karşın elektrik talebi karşılanamıyorsa en azından elektrik kesintileri programlanarak, sanayicilerin ve küçük tüketicilerin zarar görmesi engellenmelidir.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title