Haberler

Elektriği Kablosuz, Havadan İleten Sistem Geliştirdi

Elektriği kabloya ihtiyaç duymadan iletebilmek için araştırmalar yapan elektrik teknikeri, geliştirdiği sistemle havadan, kablo kullanmadan iletim yapmayı başardı Mustafa Uzal: "Bu yapmış olduğumuz ürünü evimizdeki bir sabit prize taktığımızda, evimizde kullandığımız televizyon, bilgisayar, telefon,

ŞAHİN OKTAY - YUNUS EMRE GÜNAYDIN - Gebze ilçesinde yaklaşık 3 yıldır elektromanyetik akımlar üzerinde araştırmalar yapan elektrik teknikeri Mustafa Uzal, elektriği, mikrodalga sinyallere dönüştürerek kabloya ihtiyaç duymadan yüksek frekansta ve amperde iletebilen sistem geliştirdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra geçimini geliştirdiği akıllı ev sistemlerini satarak geçimini sağlamaya başlayan Uzal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binalara bu sistemi kurarken çok fazla kablo kullanılmasının bir israf olduğunu düşündüğünü anlattı.

Bundan sonra "Bu kablolardan nasıl kurtuluruz" sorusunun cevabını aramaya başlayarak çalışmalarını yürüttüğünü dile getiren Uzal, bu konuda yaşadığı en büyük sorununun havadaki direnç olduğunu kaydetti.

Uzal, gece gündüz çalışarak havadaki direnci kırmanın bir yolunu bulduğuna dikkati çekerek, şebekeden aldığı 220 voltu 12 volt 18 ampere düşürerek kablosuz ortamda frekanslar aracılığıyla 12 voltla çalışan bütün cihazları kablosuz çalıştırabilme özelliği sağlayan bir sistem geliştirdiğini söyledi.

Bu cihazın, yaydığı analog frekansları dijitale dönüştürerek ve frekansı hiç düşürmeyerek istenilen akımın elde edilmesini sağladığını dile getiren Uzal, "Yapmış olduğumuz ürünü evimizdeki bir sabit prize taktığımızda, evimizde kullandığımız 12 voltla çalışan televizyon, bilgisayar, telefon, aydınlatma kısaca bütün cihazlara kablosuz enerji nakli sağlamış olacağız. Kabloda boşa kaybettiğimiz güç olmadığı için bu da inanılmaz bir enerji tasarrufu sağlayacak. Örneğin, 100 lira elektrik faturası ödeyen bir aile, bu sistemi kullandığında fatura yüzde 70 aşağı inecek. Bu, sadece evdeki eşyaları kapsamıyor. Kalp pilleri çok düşük voltajlarda çalışıyor ve bittiklerinde tıbbi operasyonla değiştiriliyor. Bunu tıp alanında uygulamayı başarabilirsek, kalp pillerini değiştirmeye de gerek kalmayacak" şeklinde konuştu.

"Aya kurulacak bir solar santralle, şebeke elektriğine ihtiyacımız kalmayabilir"

Geliştirdiği sistemin çok daha önemli bir projenin de önünü açabileceğini anlatan Uzal, şöyle devam etti:

"Doğrultucu antenler, birçok kablosuz elektrik aktırımı teorisinin merkezinde bulunmaktadır. Diğer uzak mesafeli elektrik aktarım uygulamaları da doğrultucu anten üzerine temellendirilmiştir. Buna göre, aya solar enerji sağlayan bir uydu gönderir ve dünyada istediğimiz bir noktaya sinyal toplayıcı antenler yerleştirirsek, solar panellerin ürettiği elektriği mikrodalga sinyallere dönüştürerek yeryüzüne gönderebiliriz. Yeryüzünde on binlerce noktaya koyulan doğrultucu antenlerle bu mikrodalga sinyalleri elektriğe dönüştürebiliriz. Dolayısıyla, ayda kurulacak bir solar santral sayesinde şuan kullandığımız şebeke elektriğine ihtiyacımız kalmayabilir."

Uzal, yapmış olduğu sistemde yüksek frekans gönderdiği için insan sağlığına bir zararın olmadığına dikkati çekerek, "Şuan kullandığımız uydu frekansları, GSM frekansları ve benzeri frekansların yaymış olduğu frekanslar çok daha az. Hava direncini akımları küçültmeden, yani frekans düşmeden geçirebildiğim için insan sağlığına zararlı hiçbir şey olmadığı gibi gelecekteki yeni nesillere daha temiz bir çevre ve bitmemiş enerji kaynakları bırakabiliriz" diye konuştu.

Asıl amacının ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Uzal, imkanlarım ve bütçesinin kısıtlı olması nedeniyle bu ürünü 3 yıla yakın bir sürede geliştirdiğini kaydetti. - Kocaeli

Kaynak: AA / Yerel

Yıldız Teknik Üniversitesi Gebze Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu?
500

Yorumlar (2)

Cengizhan:

Bu Kardeşimi çok iyi tanırım üniversitemizin gruru ama hayatı bir okadar acı ve zorlukla geçti

0
0
yanıtYanıtla
fuat:

ulkemizde bu değerler kaybolmaz insallah

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title