Haberler

Yased: Yabancı Güveniyor Yerliler Vesvese Yapıyor

Yased Başkanı Tahir Uysal, Yabancı Sermayenin Türkiye'ye İlişkin Görüşlerinin Yerli Yatırımcılardan Daha Olumlu Olduğunu Belirterek, "Türkiye'deki Reaksiyonlar Ne Yazık Ki Çok Aşırı ve Tepkisel. ya Çok Umutsuz Oluyoruz ya da Çok Umutlu Oluyoruz. Biz İçeride Kendi Kendimize Biraz Fazla Vesvese Yapıyoruz" Diye Konuştu.

YASED Başkanı Tahir Uysal, yabancı sermayenin Türkiye’ye ilişkin görüşlerinin yerli yatırımcılardan daha olumlu olduğunu belirterek, "Türkiye’deki reaksiyonlar ne yazık ki çok aşırı ve tepkisel. Ya çok umutsuz oluyoruz ya da çok umutlu oluyoruz. Biz içeride kendi kendimize biraz fazla vesvese yapıyoruz" diye konuştu.

HALKBANK’ın halka arzında, toplam talebin halka arz miktarının 8 katına çıkarak, 12.9 milyar dolar olarak gerçekleşmesi ve Kuveyt Investment’ın halka açılan yüzde 25’lik hissenin yüzde 10’unu alması, gözleri yeniden Türkiye’de yatırım yapmayı seçen yabancı sermayeye çevirdi. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, yabancı sermayenin Türkiye’ye ilişkin görüşlerinin yerli yatırımcılardan daha olumlu olduğunu belirterek, "Türkiye’deki reaksiyonlar ne yazık ki çok aşırı ve tepkisel. Ya çok umutsuz oluyoruz ya da çok umutlu oluyoruz. Türkiye, gerçekten yurtdışından bakan yatırımcı için, Türkiye’deki insanların bakışının tersine, geleceği çok parlak, güvenli bir ülke olarak gözüküyor. Biz içeride kendi kendimize biraz fazla vesvese yapıyoruz" diye konuştu.

GLOBAL YATIRIM PLANI İÇİNDE:

Haftalık İngilizce yayınlanan ANKA Rewiew’a yaptığı açıklamada, 2006 yılında toplam 20 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çeken Türkiye’nin, 2007 yılında da en az o kadar yabancı sermaye çekeceğini savundu. Uysal, "Türkiye artık global yatırımcının yatırım planı içine girmiş durumda. Doğrudan yabancı yatırım girişlerinde 2003 yılında 1.8 milyar dolarla 52’inci sırada yer alırken, 2006’da 20 milyar dolarla 9’uncu sıraya yükseldik" değerlendirmesini yaptı.

’YENİ YATIRIM YOK’ DEMEK YANLIŞ:

Son 5 yılda doğrudan yabancı yatırım girişlerine bakıldığında, en fazla payın yüzde 39.8 ile finans, yüzde 35.7 ile de ulaştırma ve haberleşme sektörünün aldığını belirten Uysal, yabancı yatırımların yeni yatırımlar yapmak yerine birleşme ve satın alma yoluyla Türkiye’ye gelmesini eleştirenleri de haksız buldu. Uysal, şunları söyledi: "Sonuçta yabancı yatırımcı gelip burada bir birleşme veya satın alma gerçekleştirdiği zaman, bu ülkeye bir gelir geliyor, bir sermaye geliyor. Dolayısıyla o geliri alan kişi ya da kuruluş da o parayı alıp başka bir yere yatırıyor. Aslında dolaylı olarak baktığımızda, gelen para yeni bir yatırıma yöneliyor. Biz bunu görmediğimiz zaman, sanki elimizdeki varlıkların gittiği düşüncesine yaslanıyoruz. Oysa bu bir zincir. Para önce satın alma veya birleşme ile geliyor, sonra başka bir yatırıma yönleniyor."

AKŞAMDAN SABAHA DEĞİŞMEZ:

Uysal, hálá toplumun bazı kesimlerinde yabancı sermayeye karşı bir tepki olduğunu, ancak bu durumun Türkiye’deki yabancı yatırımlar arttıkça değişeceğini söyledi. "Akşamdan sabaha bir değişim beklememeliyiz" diyen Uysal, yabancı yatırımcının toplumun bir parçası olduğu hissedilmeye başlayınca, bu kaygıların ortadan kalkacağını savundu.

Tek parti ya da koalisyon değil önemli olan demokratik işleyiş

YABANCI sermayenin Türkiye’nin erken seçim kararı almasını "yerinde bir karar" olarak değerlendirdiğini aktaran Uysal, Türkiye’ye yatırım yapacak yabancı şirketler için asıl önemli olanın tek parti ya da koalisyon hükümeti değil, demokratik işleyişin korunması olduğunu kaydetti. "Belirsizliği ortadan kaldıracak her türlü girişi destekliyoruz" diyen Uysal, şöyle konuştu: "Sonuçta koalisyon ile de başarılı bir hükümet sağlanabilir. Bu anlayışlara bağlı. Yoksa tek parti içinde de başarılı ve başarısız bakanlıklar vardır. Aynı şey koalisyon hükümetleri için de geçerli. Tek parti şartı koyarak, siyaseti rehin almanın hiç gereği yok. Demokratik ortamının sonucu olarak ne ortaya çıkıyorsa, orada bir çözüm bulunacaktır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title