Haberler

Yargıtay, eşinin maaşını beğenmeyen kadını ağır kusurlu saydı

Güncelleme:

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kendisini çalışmaya zorlayan kocasını, 'Maaşın düşük, yetersiz para kazanıyorsun' diyerek hor gören kadını ağır kusurlu saydı. Yüksek Mahkeme, kadının bu sözlerinin kocanın kişisel haklarına saldırı niteliğinde ve tazminat sebebi olduğuna hükmetti.

Geçimsizlik yaşayan çift, Aile Mahkemesi'ne müracaat ederek karşılıklı boşanma davası açtı. Davacı erkek, 'güven sarsıcı davranışlarda bulunmak'la suçladığı eşinin sürekli, 'Sen yeterli para kazanamıyorsun' diyerek kendisini hor gördüğünü, küçük düşürdüğünü öne sürdü. Kadın da eşinin kendisine şiddet uyguladığını iddia etti. Mahkeme, boşanmaya sebep olan olaylarda davacı kadının tam kusurlu olduğu gerekçesiyle kadının davasının reddine, erkeğin davasının kabulüne ve tarafların boşanmalarına karar verdi. Kadın kararı istinafa götürünce devreye giren Bölge Adliye Mahkemesi, tarafları eşit kusurlu buldu. Bölge Adliye Mahkemesi'nin bu kararını ise davacı koca temyiz edince devreye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi.

"KADIN, ERKEĞE GÖRE DAHA AĞIR KUSURLU"

Kararını açıklayan Daire, eşinin maaşıyla dalga geçen kadının ağır kusurlu olduğuna hükmetti. Kararda şöyle denildi:

"Erkeğe kusur olarak yüklenen fiziksel şiddet vakıasından sonra tarafların barıştıkları ve evlilik birliğinin devam ettiği anlaşılmakta olup bu vakıanın erkeğe kusur olarak yüklenemeyeceği ortadadır. Bununla birlikte davacı-davalı kadının birden fazla erkekle güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu, yeterli para kazanamadığını söyleyerek erkeği aşağıladığı, hor gördüğü, davalı-davacı erkeğin ise kadını kapıcılık yapmaya zorladığı anlaşılmaktadır. Tarafların kusurlu davranışları dikkate alındığında, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda kadının erkeğe göre daha ağır kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Bölge Adliye Mahkemesince yanılgılı değerlendirme sonucu tarafların eşit kusurlu kabulü doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir."

"ERKEĞİN KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI"

"Boşanmaya sebebiyet veren vakıalarda davacı-davalı kadın ağır kusurludur. Ağır kusurlu eş yararına yoksulluk nafakası hükmedilemez. O halde kadının yoksulluk nafakası talebinin reddine karar vermek gerekirken, yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir. Kadın daha ağır kusurludur. Gerçekleşen kusurlu davranışlar aynı zamanda erkeğin kişilik haklarına saldırı teşkil eder niteliktedir. Davalı-davacı erkek yararına Türk Medeni Kanunu'nun 174/1-2 koşulları oluşmuştur. O halde davalı-davacı erkek lehine tarafların sosyal ve ekonomik durumları, kusurun ağırlığı ve hakkaniyet ilkesi dikkate alınarak uygun miktarda maddi ve manevi tazminat takdir edilmesi gerekirken yanılgılı kusur belirlemesine bağlı olarak erkeğin maddi ve manevi tazminat isteklerinin reddi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Yargıtay Ekonomi Haberler

Görüntüleri televizyonda krize neden olan kadından açıklama var

Görüntüleri televizyonda krize neden olan kadından açıklama var

Aliyev Ankara'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'yi tanımayan Azerbaycan'ın Dostluk Grubu adımını olumlu karşıladı

Aliyev Ankara'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'yi tanımayan Azerbaycan'ın Dostluk Grubu adımını olumlu karşıladı

İlahiyat Fakültesi'nde mide bulandıran olay! Tuvalette köpeği istismar ederken öğrencilere suçüstü yakalandı

İlahiyat Fakültesi'nde mide bulandıran olay! Tuvalette köpeği istismar ederken öğrencilere suçüstü yakalandı

Eşi ve kızını öldürüp intihara kalkıştı! Site bahçesinde yankılanan son sözler 'Dur baba, yapma' haykırışı oldu

Eşi ve kızını öldürüp intihara kalkıştı! Site bahçesinde yankılanan son sözler "Dur baba, yapma" haykırışı oldu

500

Yorumlar (29)

kadın:

Erkek kadını çalışmaya zorlayamaz bi kere!. Maaşı düşükse ozaman evlenmiyecek! Biz kadınlar sizin asgari ücretinize boyun eğmek ve şiddet görmek zorunda değiliz!. Eşşek gibi çalışacaksınız! Çalışmıyorsanız evlenmeyin arkadaşım. . .

5
57
yanıtYanıtla
adsız:

iş hayatından çekilinde iş kolu açılsın erkeklere. ha birde bi zahmet askere gidin veya bedelli parası ödeyin. her masa başı işte kadın. bütün ağır işlerde erkek .

yanıt12
yanıt2
54:

İŞİNE GELMİYOSA BAŞTAN EVLENMİÇEN . .

yanıt4
yanıt2
kadına cvp:

Erkeğine saygılı olup, zor zamanlarında yanında durup, maaşına bahane bulmazsan evet erkek çalışmaya zorlayamaz. Maaşı düşük görüyorsan baştan evlenmeyeceksin o zaman o adamla. kendini zengin birine yma edeceksin :) Evet erkek şidette uygulayamaz tahrik edersen eğer sen bu ne biçim maaş deyip gözün dışarda olur da başka hayatlara özenirsen bu da ağır tahriğe girer ve insanlar öfkelerini bazen kontrol edemeyebilir. Şidettin her türlüsüne karşıyım fakat tahrikte küçümsenecek bişey değil.

yanıt8
yanıt1
Cevap:

Böyle dusunen kadinlar önce erkegin maasini sorsun. Ondan sonra evlilige Adim atsin yada vazgecsinki erkekler de kendilerine dogru esi bulabilsinler.

yanıt1
yanıt0
Yargıtay 2.hd:

Sonunda Erkeklerinde İnsan olduğunu, kişilik hakları olduğunu, izzeti şerefi olduğunu hatırlamış. Teşekkürler Uğur Bey.

44
4
yanıtYanıtla
mk28:

ey feminsitler buda mı gol değil. artık erkekler uyandı sadece kadınlar şiddet görüyor yalanınıza uyandı hemcinslerim. erkekler kadınların oyununa gelmeyin şiddetlerine şiddetele cevap vermeyen ve direkt boşayın

34
5
yanıtYanıtla
Adaletsiz Dünya:

Hayret ediyorum bea , yargıtay 40 yılın başı doğru bir söz söylemiş . Kanunsal eşitlik adı altında feminizm inancına mensup türk kezbanlarını tepemize çıkaranlara ders olsun .

32
2
yanıtYanıtla
he:

Kadın ya da erkek, kimse birbirine hakaret etmesin. Bir çok yara kapanıyor ama dil yarası zor, kalbi ve beyni acıtıyor.

32
2
yanıtYanıtla
dost:

sonunda erkekleri savunan bi hakim çıktı

30
4
yanıtYanıtla
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title