Haberler

Yabancı Sermaye 20 Milyar Doları da Aşar

Yased'in Son 'Barometre'sinden, Türkiye'deki Yabancı Sermayeli Kuruluşların Yüzde 64'ünün, 'Yatırıma Devam' Kararında Olduğu Sonucu Çıktı.

YASED’in son ’Barometre’sinden, Türkiye’deki yabancı sermayeli kuruluşların yüzde 64’ünün, "Yatırıma devam" kararında olduğu sonucu çıktı.

 YASED Başkanı Tahir Uysal, "Bu yılki yabancı sermaye yatırımları 20 milyar doları aşar" dedi.

TÜRKİYE’deki uluslararası yatırımların yüzde 85’ini temsil eden Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) yaptığı Barometre Araştırması’na göre, uluslararası yatırımcıların yüzde 64’ü, önümüzdeki dönemde Türkiye’de yeni yatırımlar yapmayı planlıyor. Yüzde 24’ü İSE, yeni yatırım yapmayacak, yüzde 12’si ise henüz bir karara varmış değil. 100’ün üzerinde firmanın katıldığı anket, seçim öncesinde yapıldı.

KAYITDIŞI VE BÜROKRASİ: Ekonomik istikrarın büyük oranda iyiye gideceğini ya da aynı kalacağını değerlendiren YASED üyeleri, çok büyük bir oranda doğrudan yabancı yatırımlar için ekonomik ortamın en az şimdiki şartlarda süreceğini veya daha iyi bir hale geleceğini düşünüyor. Uluslararası yatırımcıların yüzde 64’ü önümüzdeki dönemde yeni yatırımlar yapmayı planladığını belirtirken, yatırımcılar Türkiye’deki yabancı yatırımların önündeki engeller olarak en fazla ’yasal çerçeve ve yasaların uygulanmasına, kayıtdışı ekonomiye ve bürokratik engellere’ dikkat çekiyor. Seçimlerden önce yapılan anket çalışmasında sorulan ’kurulacak yeni hükümetin önümüzdeki dönemde öncelik vermesi gereken konuların neler olacağı’ sorusuna, Yased üyelerinin yüzde 85’i yapısal reformlara, yüzde 53’ü cari işlemler dengesine, yüzde 49’u ise AB müzakere sürecine ve yine aynı oranda eğitim, sağlık gibi sosyal politikalara dikkat çekti.

DEĞERLİ YTL ETKİLİYOR: YASED Başkanı Tahir Uysal, Türkiye’deki yabancı yatırımcıların büyük çoğunluğunun Türkiye’de kalmakta kararlı oldukları, ileriye dönük ortamı olumlu bulmakla beraber bazı kaygıları olduğu yönünde görüş bildirdiklerini kaydetti. Değerli YTL’nin birçok kuruluşu Türkiye’deki yatırımlarını gözden geçirmeye yönlendirdiğini belirten Uysal, "Bazı yabancı şirketler kapasite artırmak isterken, aşırı değerli YTL nedeniyle kararlarını askıya aldı" dedi.

BU YIL 20 MİLYAR DOLAR AŞILIR: Bu yılın ilk altı ayında Türkiye’ye giren en büyük boyutlu yabancı sermaye gruplarının Citibank, NBG olduğunu hatırlatan Uysal, "İlk beş aylık verilere göre 11 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi oldu. Uluslararası piyasalardaki değişimlere rağmen yıl sonuna kadar bu rakamın 20 milyar doları aşacağını tahmin ediyoruz. Sıfırdan yatırımda değişiklik yok. Türkiye’ye gelenler yatırımlarını büyütüyor. Gelişen ortamla doğrudan yatırım da gelecek" diye konuştu.

Enflasyon tahmini yüzde 8.6

YASED araştırmasının sonuçlarına göre, yabancı sermayenin kayıtdışı ekonomi ve enflasyon tahmini konusunda neden karamsar olduğuna yönelik bir soruya karşılık, Türkiye’deki kayıtdışılığın önemli bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü dile getiren Başkan Tahir Uysal, YASED üyelerinin enflasyon tahmini konusunda da Merkez Bankası rakamlarını gerçekçi bulmadığını kaydetti. Uysal, "Üyelerimiz özellikle enflasyon hedefinin tutturulmasında bazı sıkıntılar yaşanabileceğini düşünüyor. O yüzden bizim enflasyon tahminimiz ortalama yüzde 8.6" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title