Haberler

Uluslararası Helal Kongresi Başkentte Başladı

Güncelleme:

Helal kavramını güncel gelişmelerle tartışmak amacıyla düzenlenen 'Uluslararası Helal Kongresi' başkentte başladı. Lokman Hekim Üniversitesi öncülüğünde, 'Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik ve Helal Ekosistemde Güncel Gelişmeler' temasıyla, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda organize edilen kongrenin açılışına Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı.

Helal kavramını güncel gelişmelerle tartışmak amacıyla düzenlenen "Uluslararası Helal Kongresi" başkentte başladı.

Lokman Hekim Üniversitesi öncülüğünde, "Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik ve Helal Ekosistemde Güncel Gelişmeler" temasıyla, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda organize edilen kongrenin açılışına Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı.

Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, açılış konuşmasında, kurumun faaliyete başladığı günden bu yana 170'e yakın belgelendirme kuruluşundan başvuru aldığını, bu başvuruların 80'inin olumlu sonuçlandırıldığını söyledi.

Bu sonuçlarla 1300'ün üzerinde helal belgeli işletmeyi akreditasyon güvencesine kavuşturduklarını dile getiren Soylu, kurumun 60'a yakın da ret kararı verdiğinin altını çizdi.

Soylu, verdikleri akreditasyon kararları arasında en önemlisinin Lokman Hekim Üniversitesinin yaptığı helal belgelendirme çalışmalarının akreditasyon güvencesi altına alınacak olması olduğunu bildirerek, "Üniversitemizin yapmış olduğu başvuru neticelendi. Üniversitemizi de akredite etme kararı aldık. Üniversite, benim bildiğim, dünyada helal belgelendirme faaliyeti yürüten tek üniversite." dedi.

Türkiye'de ve dünyada denetim yokluğunda helal belgelendirmeye güven olmadığına işaret eden Soylu, "Kurumumuzun faaliyete geçmesiyle artık bundan sonra belgelendirmeye güven gelecektir. Güvenin gelmesi ise üreticilerin maliyetlerini azaltacaktır. Dünyada hizmet ticaretini kolaylaştıracaktır. Tüketiciler nezdinde de 'Helal mi, değil mi?' soru işaretini ortadan kaldıracaktır." diye konuştu.

"Dünyada 1,9 trilyon dolar helal gıda ve içecek ticareti var"

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin de standartların ve teknik düzenlemelerin dünya ticaretine etkisinin yüzde 80'ler düzeyinde olduğunu söyledi.

Bu konuda etkili ülkelerin dünya ticaretine yön verdiğinin altını çizen Şahin, "Bugün dünyada 2 milyara yaklaşan Müslüman nüfusun kendi hassasiyetlerine göre belirlenen standartlara göre mal ve hizmetleri satın alabilmesi, güvenli ve hijyenik bir şekilde tüketebilmesi beklenen bir durumdur." değerlendirmesinde bulundu.

Başta gıda olmak üzere kozmetik, finans ve daha birçok sektörde genel tüketim ihtiyacının her geçen gün arttığına dikkati çeken Şahin, konunun ekonomik boyutu da olduğunu ifade etti.

Şahin, şunları kaydetti:

"Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre 2022'de dünyada gıda ve içecek harcaması 10,4 trilyon doları bulmuştur. Bunun 1,9 trilyon dolarını helal gıda ve içecek ticareti oluşturmaktadır. Bu finansın İslam ülkelerinin kendi içinde kalmadığını görmekteyiz. Ekonomik anlamda bu değerin İslam ülkeleri içerisinde kalmasını sağlayarak, ekonomilerinin büyümesine katkı sağlayacak bir noktaya getirilmesi gerekmektedir."

Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin de "helal" konusunun öncelik verdikleri 5 temel alandan biri olduğunu ifade ederek, konuyla ilgili akademik çalışmaların artmasının ve uluslararası alanda bunların ifade edilmesinin önemini vurguladı.

Helal uyumluluk belgesi veren Türkiye'de ilk üniversite konumuna geldiklerini anlatan Gültekin, gıda sektörünün yanı sıra kozmetikten ilaca ve turizme kadar bütün alanlarda helal belgesi vermek üzere müracaatları kabul ettiklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından, üniversiteye helal akreditasyon belgesi Soylu tarafından takdim edildi.

Kongre, 19 Mayıs'ta sona erecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Lokman Hekim Üniversitesi Devlet Su İşleri Ali Erbaş Konferans Ekonomi Güncel Haberler

Akıllara Özgür Özel'in sözü geldi! Erken seçim anketinden çıkan sonuç bir hayli çarpıcı

Akıllara Özgür Özel'in sözü geldi! Erken seçim anketinden çıkan sonuç bir hayli çarpıcı

Ankara'nın uykularını kaçıran skandal! Ne kadar kuduz köpek varsa şehre salıp kaçtılar

Ankara'nın uykularını kaçıran skandal! Ne kadar kuduz köpek varsa şehre salıp kaçtılar

Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

Bakmadan Geçme

10 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 10 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 10 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 10 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 10 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 10 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 10 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 10 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Fransa Kanada maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Fransa Kanada maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fransa Kanada maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Fransa Kanada maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Fransa Kanada maçı CANLI izle! (HD) Fransa Kanada maçını hangi kanal veriyor, nereden izlenir? Fransa'da Macron neden erken seçim kararı aldı? Erken seçim ne zaman yapılacak? YKS soruları sızdı mı? ÖSYM Başkanı Ersoy iddiaları yalanladı Fenerbahçe seçim sonuçları 2024! Ali Koç ve Aziz Yıldırım hangi sandıktan kaç oy aldı? İşte oy sayıları Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın aldığı toplam oy sayıları kaç? (%) Aziz Yıldırım ile Ali Koç yüzde kaç oy aldı, oy farkı kaç?
Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title