Haberler

Türkiye Otomotivde 3 Ayrı Rekora Koşuyor

Güncelleme:

Ekonominin lokomotif sektörü otomotiv 2015'te uçuşa geçti. İlk 6 aylık sonuçlara göre üretim, satış ve ihracatta rekoru zorluyor.

2015 yılına çok hızlı giren ve ilk 6 ayda yüzde 50 büyümeyle uçuşa geçen otomotiv sektörü, üretim, satış ve ihracat olmak üzere üç kulvarda rekora koşuyor. Yılın ilk 6 ayında otomotiv sanayi üretimi yüzde 18.4 artışla 668 bin adet, ihracatı yüzde 7.5 artışla 486 bin adet, iç pazar satışları ise yüzde 49 artışla 455 bin adet olarak gerçekleşti. İlk 6 aylık sonuçlara göre, otomotiv sektörü daha şimdiden rekorları garantiledi. Tahminler gerçekleşirse, otomotiv sanayi 2011'deki bir milyon 190 bin adetlik tarihi üretim ve 911 bin adetlik iç pazar rakamlarını sollayacak, 2008'deki 910 bin adetlik ihracat rekorunu ise yenileyecek.

1 MİLYONU HAK ETTİ

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, ilk 6 aylık üretim, pazar ve ihracat rakamlarına bakarak 2015'in üretim ve ihracat açısından rekor bir yıl olması ihtimalinin gittikçe güçlendiğini söyledi. İhracatın 2014'ün üstünde bir performansla 925 bin adedi aşmasını beklediklerini kaydeden Önen, üretimin ise bir milyon 225 bin adedin üzerinde gerçekleşeceğini ifade etti. Yurtiçi pazarın artan taleple birlikte büyümeye devam ettiğini hatırlatan Önen, yıl sonunda iç pazarın da bir milyon sınırını zorlayacağı tahmininde bulundu. Önen, "Türkiye bu yıl bir milyonluk pazarı görmeyi hak etti. Matematiksel olarak büyük bir negatif dış etken olmazsa, bir milyonluk pazarı görebiliriz" dedi.

REKORUN SEBEBİ YATIRIM

2014'te tamamlanan yeni model ve kapasite yatırımlarının, 2015'in ilk yarısında üretim ve ihracatın artmasını sağlayan en büyük etken olduğunu söyleyen Önen, şöyle devam etti: "Otomotiv sanayimiz, tarihinin en büyük yatırım dönemini yaşıyor ve yeni yatırımlarla otomotiv ihracatı, önümüzdeki yıllarda çok daha hızla artacak. Seçim sonrası atmosferinin sona ermesi ve ekonominin normale dönmesiyle Otomotiv Sanayii, ihracatta birinciliğini daha uzun yıllar sürdürecek yatırımlara imza atmaya devam edecek." 2015'te başlayan yeni yatırımlarla üretim kapasitesinin 1.8 milyon adedin üzerine çıkacağını belirten Önen, kurulu kapasitenin 2 milyon adedin üzerine çıkmasının çok uzak olmadığını ifade etti. Önen, bu yıl devreye alınacak projelerle Türkiye'nin hafif ticari araç üretiminden sonra otomobil üretiminde de Avrupa'da önemli merkez olma yolunda olduğunu sözlerine ekledi.

ARTIK ABD'SİZ HEDEF YOK

TÜRK otomotiv sanayinin ABD'ye adım atarak önemli bir başarı yakaladığını söyleyen Önen, "Otomotivde her zaman nihai hedef ABD pazarına girmek. Çok büyük bir pazar olduğu için orada olmak önemli. Bu saatten sonra ABD pazarında olmama gibi bir durumuz yok. Bundan sonra ürünlerimizin mutlaka ABD ayağı olacaktır" dedi.

YERLİ OTOMOBİLDEN OSD'NİN HABERİ YOK

Seçim öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı'nın ise uzun süredir üstünde çalıştıklarını belirtiği yerli otomobil konusunda otomotivin en büyük çatı örgütü Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) haberdar değil. OSD Başkanı Kudret Önen, "Bu konudaki ayrıntıları bilmiyoruz. 4 farklı modelin üretileceği ve TÜBİTAK tarafından geliştirildiği bilgilerini bizde duyuyoruz. Bunun haricinde farklı bir bilgimiz yok. Önümüzdeki günlerde ayrıntılar paylaşılacaktır" diye konuştu. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Otomotiv Sanayi Derneği Kudret Önen Türkiye Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

500

Yorumlar (21)

İSTANBULLU:

AK PARTİ BÖYLE NE REKORLAR KIRDIRDI TÜRKİYEMİZEPARADAN SIFIRLARIN ATILMASI, EFLASYONUN AYAKLAR ALTINA ALINMASI, İMF BORCUN ÖDENMESİ VE BİTİRİLMESİ, VS. VS. . HANGİSİNİ YAZAYIM. . . ERDOĞAN''I BEĞENMEYENLERE KAPAK OLSUN

32
8
yanıtYanıtla
çakma istanbullu seni:

insanda biraz utanma olur ayıp yalan söyleme

yanıt0
yanıt11
ANTİSIĞIR:

TAM SIĞIRLIK BİR HABER OLMUŞ BAKSANIZA HEMEN BİR KAÇ SIĞIR ALKIŞ TUFANINA BAŞLAMIŞ BİLE!

yanıt1
yanıt11
İSTANBULLU:

ÇAKMA İST. DİYENE BEN; 3. KUŞAK İST. . DOĞRULARI YAZINCA NASILDI SİNİRLERİNİZ TAVAN YAPIYOR. . .

yanıt19
yanıt0
devrimci:

Memlekette kriz var kimsede para yok araba fiyatları ateş pahası siz ne sektöründen b ahsediyorsunuz. AKP hükümeti ekonomiyi çökertti memlekette işsizlik evsizlik arttı bölündük gittik. Suriyede savaş var. Memlekettede iç savaş kapıda

1
25
yanıtYanıtla
ali:

Uydurma habere benziyor.

5
18
yanıtYanıtla
GAKGOS:

alta maşallah yazan arkadaşlar, araba üretiyorsunda araba fiyatlarınmı ucuzluyor benzinmi ucuzluyor enflasyoın mu iniyor milli gelirmi artıyor. . Yok. . . Sen neyine seviniyorsun açıklasana

3
11
yanıtYanıtla
oğuz:

Bu yerli otomobil bir türlü piyasaya çıkmadı, seneleredir aynı yalanı söyleyip duruyorlar.

10
2
yanıtYanıtla
oğuz:

Cari açıktan haber ver. İthalat ihracattan fazla.

9
2
yanıtYanıtla
oğuz:

Yerli otomobil çıkınca Diyanet onu makam aracı yapabilir mi????

5
3
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title