Haberler

Türk ve İranlı Yetkililer Doğalgazda İndirim İçin Görüşecek

Güncelleme:

Türk ve İranlı yetkililer, enerji ve doğalgaz indirimini görüşmek üzere gelecek hafta bir araya gelecek.

Türk ve İranlı heyetler arasında petrol ve doğalgaz konusundaki görüşmeler Pazartesi akşamı geç saatlere kadar devam etti. Ancak yine anlaşma sağlanamadı.

Yetkililerin enerji ve doğalgaz indirimi konularına ilişkin gelecek hafta biraraya gelme kararı aldığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, dün biraraya gelen İran Petrol Bakanı Bicen Zengene ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın görüşmesi üç saat sürdü. Toplantıya iki ülkeden teknik heyetlerin katıldığını ifade eden yetkililer, gelecek hafta içinde tarafların tekrar toplanma kararı aldığını belirtti.

GÖRÜŞMELER SONUÇ VERMEDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hasan Ruhani arasında dün yapılan görüşmelerde İran'dan ithal edilen doğalgazda indirim konusunda net bir sonuç çıkmamıştı.

HER YIL 10 MİLYAR METREKÜP GAZ ALIYORUZ

İran'dan 2001 yılından bu yana doğalgaz alan Türkiye, bu ülke üzerinden yılda 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.

TÜRKİYE TAHKİME BAŞVURMUŞTU

İran'dan alınan doğalgazın fiyatına ilişkin daha önce tahkime başvuran Türkiye, bunda başarılı olmuş, yaklaşık 900 milyon dolar tazminat ve doğalgaz fiyatında yüzde 16 indirim elde etmişti. İran'la Türkiye arasında doğalgaz alımında yaşanan fiyat anlaşmazlıklarından kaynaklı tahkim süreci 17 Şubat'ta başlamış, Türkiye, İran'dan aldığı doğalgazın fiyatında yaklaşık yüzde 25 oranında indirim talep etmişti.

YILDIZ: İRAN EN PAHALISI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "İran, doğalgaz aldığımız ülkeler içinde en pahalısı. Biz İran'a bu fiyatın sürdürülebilir olmadığını söyledik." dedi.

"Dört sayfalık teklif sundular. Bu teklifi yeterli bulmadık. Önümüzdeki hafta İran heyeti yeniden gelecek. Somut bir indirim teklifi sunmadılar. Bizi anladıklarına inanıyorum."

RUHANİ: İNDİRİM KOLAY DEĞİL

Pazartesi günü Başbakan Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Gazın fiyatı çeşitli parametrelere bağlıdır ve kendine özel bir formülü vardır. İki ülkenin gaz fiyatıyla ilgili diğer açılardan haberdar olmaksızın karar vermesi o kadar da kolay değil." demişti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Zengene Türkiye İran Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (3)

MAHSUN KAPLAN:

ONE MİNUTE ARTIK SÖKMÜYOR..!

4
5
yanıtYanıtla
Artık uyanın:

Sizi parmağında oynatıyorlar siz hala indirim mindirim diye milletle kafa buluyorsunuz.

2
5
yanıtYanıtla
Ali Ozdemirmali_82@hotmail.co.uk:

IRAN BUYUMEMIZI ISTEMEYEN ULKELRDEN BIRI ONUN ICIN.YALNIZ YANLIS ADIM ATIYORLAR. MUSUL KERKUK TURKIYEYE KATILACAK GIBI.HAYDI BUYUK TURKIYE. UYANISINDA BIZLERLE OLSUN.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title