Haberler

TOFAŞ Eylemler Nedeniyle Üretimi Durdurduğunu KAP'a Bildirdi

Güncelleme:

Otomobil üreticisi Tofaş, Bursa'da devam eden işçi eylemleri nedeniyle sorunlar çözülene kadar üretime ara verdiklerini KAP'a da açıklayarak, yatırımcıyı bilgilendirdi.

Bursa'da üretim yapan Renault fabrikasında başlayan iş bırakma eylemine TOFAŞ ve Coşkunöz'den sonra MAKO'da çalışan işçiler de dahil oldu. TOFAŞ konu ile ilgili bu sabah KAP'a bir açıklama yaptı. Açıklamada, sorunlar çözülene kadar üretime ara verildiği bildirildi. Geçtiğimiz hafta perşembe akşamı başlayan eylemlerde işçilerin öne çıkan talepleri arasında, bağlı bulundukları Türk Metal Sendikası'nın fabrikalardan çıkarılması ve ücret dengesizliğinin giderilmesi öne çıkıyor.

"SATIŞLAR ÜZERİNDE ETKİ BEKLENMİYOR"

TOFAŞ devam eden eylemler nedeniyle üretimi durdurdu. Şirket durumu Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. TOFAŞ'tan yapılan açıklamada, bu aşamada şirketin satışları üzerinde herhangi bir etkinin beklenmediği de ifade edildi.

İŞTE O AÇIKLAMA:

Açıklamada, bu sebeple, kurumun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, fabrikadaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alındığı kaydedildi.

Yeniden faaliyete başlamak için henüz bir tarih öngörülmediği için gelişmelerin toplam üretime etkilerinin tahmin edilemediği aktarılan açıklamada, bu aşamada şirket satışları üzerinde herhangi bir etkinin beklenmediği belirtildi.

Açıklamada, işçilerin iş akitlerinin feshinin beklenmediği bilgisine yer verildi.

HİSSELERİ YÜKSELDİ

Haberin ardından haftaya sert düşüşle başlayan Tofaş hisseleri, açılışın hemen ardından etkisini artıran tepki alışları ile kayıplarının önemli bir kısmını telafi etti. Tofaş hisselerinin fiyatı güne yüzde 4,41 düşüşle 17,30 liradan başladıktan sonra, şu dakikalarda cuma günü kapanışına göre yüzde 1,65 azalışla 17,80 lira seviyesinde dengelendi.

EYLEM SÜRÜYOR

Cuma günü, Türk-Metal Sendikası'ndan alınan bilgiye göre Oyak Renault'tan sonra TOFAŞ'ta da 300-350 kadar işçi, iş bırakmıştı. TOFAŞ o gün kısa mesaj yolu ile üretimi durdurduğunu bildirmişti. KAP açıklamasıyla yatırımcılar da bilgilendirilmiş oldu.

Oyak Renault'da çalışan işçilerin daha önce kabul edilen 2014-2017 dönemine ait sözleşme koşullarının iyileştirilmesi talebiyle Cuma günü başlattığı eylem TOFAŞ işçilerinin de katılımıyla devam ediyor.

İŞÇİLER TOFAŞ CEOSU'NUN İŞ BAŞI ÇAĞRISINI REDETTİ

Çalışanlarının iddiasına göre, TOFAŞ CEO'su ile görüşen işçiler, CEO'nun teklifini kabul etmeyerek eyleme devam kararı aldı. TOFAŞ CEO'sunun işçileri temsilen İbrahim Gürkan ile görüştüğü öğrenildi. Görüşmenin ardından fabrika dışında bekleyen işçilerle bir araya gelen işçi temsilcisi İbrahim Gürkan, "TOFAŞ CEO'su ile içeride görüştük. CEO bize, 'Gelin bu üç günü unutalım. Herkes yarından itibaren işinin başına geçsin. Ancak maaşların iyileştirilmesi konusunda yapamayacağım şeyin sözünü veremem. Sendika konusundaysa yetki sizin elinizde. Biz ona müdahale edemeyiz' dedi. Ben de işçi kardeşlerime danışmadan kendisine bir şey söylemedim" diye konuştu.

ÇADIR KURDULAR

Gürkan'ın açıklamalarının ardından fabrika önünde toplanan işçiler CEO'nun teklifini kabul etmeyerek eyleme devam kararı aldı. Günlerdir evlerine gitmeyen işçiler aileleriyle fabrika önünde çadır kurdu. Semaver getiren işçiler çay demleyerek kahvaltı yaptı. Güneşin altında bekleyen işçilere kolilerle soğuk su ikram edildi. TOFAŞ fabrikasının önüne yazılan 'TOFAŞ işçileri için korna çal' pankartını gören otomobil sürücüleri kornalarına basarak 4 gündür eylemde olan işçilere destek verdi. İşçiler istedikleri zam yapılmadığı takdirde eyleme devam edeceklerini belirtti.

RENAULT'TA 2 BİN 500 İŞÇİ

Açıklama yapan Oyak Renault yetkilisi, "15 Mayıs'ta Oyak-Renault otomobil fabrikalarında başlayan önceden öngörülmeyen bir duruş devam ediyor" dedi ve içeride ve dışarıda eyleme katılan 2,500 işçinin olduğunu söyledi.

Yetkili, bu eylemlerin sektör için tehlike oluşturduğunu belirterek; işveren temsilcisi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve sektörün diğer üreticileri ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
Tofaş'tan bu sabah yapılan açıklamada da şöyle denildi.

SÖZLEŞME 8 AY ÖNCE KABUL EDİLDİ

Türk Metal ile MESS arasında 2014-2017 dönemine ait sözleşmesi sekiz ay önce kabul edilmişti; ancak işçiler yine Türk Metal'in örgütlü olduğu Bosch Fren Sistemleri işçileri için Aralık sonunda yapılan sözleşmenin koşullarının daha iyi olduğu gerekçesiyle kendi sözleşmelerinin koşullarında iyileşme talep ediyorlar.
Oyak Renault yetkilisi, devam eden eylemlerin iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına dikkat çekti ve Oyak Renault yönetiminin şirketi ve çalışanları korumak, normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planlarını uygulamaya aldığını söyledi.

MESS: EYLEMLER YASADIŞI

Sözleşmenin imzalandığı işveren sendikası MESS de internet sitesinde yaptığı açıklamada, eylemlerin yasadışı, sözleşme şartlarına yönelik taleplerin ise haksız olduğunu vurgulayarak eylemelere son verme çağrısında bulunmuştu.
Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Oyak ve Fransız Renault grubunun katılımı ile 1969 yılında kurulan Oyak-Renault marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştiriyor.

Verilere göre, Oyak Renault 2014 sonu itibariyle yıllık 360,000 otomobil, 450,000 motor üretim kapasitesi ile Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip endüstriyel tesisi konumunda olup; Clio, Megane HB, Fluence model üretimi yapılıyor.

2014 sonu itibariyle çalışan sayısı 5,704 olan şirket ayrıca Türkiye'de en yüksek pazar payına sahip ilk üç otomobil markasından biri.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ise, şu aşamada bir açıklama yapmayacağını belirtti.

MAKO İŞÇİLERİ DE DAHİL OLDU

Bursa'da üretim yapan otomotiv devlerindeki iş bırakma eylemlerinin ilki Renault'ta başladı. Daha sonra sırası ile Tofaş, Coşkunöz ve MAKO'ya (Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.) sıçramıştı. Söz konusu eylemlerle çarşamba günü de bir başka fabrikada hayata geçirileceği açıklandı.

İŞÇİLERİN 4 TALEBİ VAR

Türk Metal Sendikası'na bağlı işçilerin başlattığı eylemlerde öne çıkan talepler arasında, ücret dengesizliğinin giderilmesi, greve çıkan işçilerin işten atılmaması, Türk Metal'in temsilcilik tabelasının kaldırılması olarak öne çıkıyor. İşte o talepler:
* İşten atmama garantisi verilsin.
* Türk Metal'in temsilcilik tabelası sökülsün, temsilcili odasında işçilerin şu an sözcülüğünü yapan temsilciler otursun.
* Ücretler Bosch sözleşmesi baz alınarak artırılsın.
* Varılan anlaşma altında işçilerin temsilcileriyle birlikte protokol altına alınsın.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Coşkunöz Renault Tofaş Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği'ni yayımladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği"ni yayımladı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

500

Yorumlar (91)

AKP YE OY YOK DÜRÜST DEĞİLLER:

AKP İŞÇİNİN EMEKLİNİN HALİNİ GÖR. SARAY YOL KÖPRÜ MİLYONLUK ARAÇLARI BIRAK MİLLET AÇ AÇ

24
10
yanıtYanıtla
AKP zihniyeti en büyük tehlike:

12 Yıllık AKPĞ zihniyeti bu ülkede yıkmadığı kurum, bozmadığı değer ve denge bırakmakdı, Bakın Artık B. ArınçDopğan Babacan başta olmak üzere bizzat kabineden yer alan bakanlar bile bu gidişat devam ederse bu günlerimizi bile ararız diyerek adeta günah çıkarıyorlar. Biz 12 yıl boyunca AKP nin ülkede yıkımı adım adım adım nasıl ortaya çıkardıklarını anlattık, Fakat Devlet idare etmek irade ve bigisinden yoksun idareciler ve onların liyakatı AKP olan kadroları eliyle ülkeyi bu çıkmaza soktular, Bu sürede ise tek amaçları, işçilerin ekmek teknelerini satarak işsiz bırakıp onları işsiz ve çaresiz bırakarak sadakaya muhtaç ederek oy tabanı yapmkam, emekliden çaldıklarıyla bu kesimlere sadaka dağıtmak oldu, Geçenlerde Taşeron işçilerinin isyanına nankörler diyte çıkışan Erdoğanın tavrı 12 yılın açıklamsıdır

9
18
yanıtYanıtla
Kılçık:

Yabancı sermayeli KOÇ ve RENAULT dahil bütün dev holdingler cemaat işbirliğinde muhalefete müthiş destek verirken kendi işçilerine uyguladığı sömürü politikası muhalefetin işbaşına gelmesiyle ne kadar büyük bir zulüm haline dönüşeceğinin en anlamlı göstergesidir. . Aynı şekilde bu holdinglerin en büyük destekçisi Doğan medya nın bu eylemlerle ilgili müthiş kayıtsız kalmasını da ibretle izliyoruz. . .

16
9
yanıtYanıtla
şinasi yak:

üniversite bitirdim yuksek lisans yaptım, birbuçuk yıldır 1500 tl ye calısıyorum, işci arkadaşlardan ayrılmak isteyen olursa işine talibim

7
17
yanıtYanıtla
vatandaş:

keşke cumhurbaşkanımızda rusya cumhurbaşkanı putin gibi bu fabrika patronlarını toplayıp sözleşme imzalatsa. putinin sözü ( eğer işçilerin maaşı 1 ay gecikirse devlet olarak fabrikalarınıza el korum ) dedi

20
3
yanıtYanıtla
Garip:

Hürriyet Gazetesi Bursa ekinde işçi eylemleriyle ilgili tek satır olmaması yabancı sermaye birlikteliği adına ne kadar düşündürücü değil mi. .

23
0
yanıtYanıtla
Kardan adamMobil-IOS:

Dışarda okadar. Boş adam varki bunlar kaşınıyor , çok uzatmayın kesin hesaplarını Gönderin .

4
19
yanıtYanıtla
Farklı Bakış:

Türk işçisi KÖLE DÜZENİNE BAŞ KALDIRIYOR. Davutoğlu asgari ücrete zam yaparlarsa yabancı yatırımcı gelmez diye Türk işçisinin köle olması gerektiğini söylerken hiç utanmamış ve sıkılmamıştı. TÜRK İŞÇİSİ BU LAFI DAVUTOĞLU''na GERİ İADE EDECEKTİR.

17
2
yanıtYanıtla
CCC:

ÜLKEDE İŞLER İYİ GİTMİYOR

14
5
yanıtYanıtla
ali:

hükumeti devirmek için ülke ekonomisini çökertiyorlar. zaten tek amaçları ülkenin zarar görmesi.

8
10
yanıtYanıtla
Tüm 91 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title