Haberler

SPK'dan İdari Para Cezası

Güncelleme:

Sermaye Piyasası Kurulu, Bilal Şahin'e ve Türk Ekonomi Bankası'na idari para cezası kesti.

SPK, Yozgat Kraft Torba Sanayi ve Ticaret A Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yozgat Kraft Torba Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklarına yönelik olarak çağrıda bulunma yükümlülüğünü zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle Bilal Şahin'e 18 bin 492 TL idari para cezası verdi. SPK Türk Ekonomi Bankası'na 80 bin 400 TL, Türk Ekonomi Bankası'nın bütün aktif-pasiflerile, tüm alacak ile borçlarıyla birlikte devraldığı Fortisbank'a da 93 bin 600 TL idari para cezası kesti.

SPK'nın haftalık bültenine göre Berdan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında yapılan inceleme tamamlandı. Berdan Tekstil'in ortaklarından olan 18 milyon 856 bin 122 TL'lik alacağından karşılıksız olarak vazgeçmesi suretiyle zarara uğratılması nedeniyle; Muhteşem Ekenler, Ercan Ekenler ve Cihangir Çetin hakkında TCK'nın 155. maddesine aykırılık gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Berdan Tekstil'den, üç ay içerisinde, ortaklarından olan 18 milyon 856 bin 122 TL tutarındaki alacaktan vazgeçilmesi işleminin geri alınmasının, bu alacakların yasal faiziyle birlikte takip ve tahsili için gerekli olan tüm işlemlerin yapılmasının ve her türlü tedbirin alınmasının istenmesine karar verildi. Bu kararın yerine getirilmemesi halinde sözü edilen işlemlin hukuka aykırılığının tespiti ve iptali de dahil olmak üzere mevzuatla bu çerçevede Kurul' verilen tüm yetkilerin kullanılması karar bağlandı. Berdan Tekstil yönetim Kurulu tarafından 4 Nisan 2011 tarihinde alınan 18 milyon 856 bin 122 TL'lik alacaktan vazgeçme kararının ve yapılan işlemlerin, 12 Nisan 2011 tarihinde 8 gün gecikmeyle kamuya açıklayarak Kurul'in ilgili tebliğine aykırı davranan Berdan Tekstil'in yönetim kurulu üyeleri hakkında Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47/A maddesi kapsamında işlem yapılmasına karar verildi.

-SPK İDARİ PARA CEZASI YAĞDIRDI-

Yozgat Kraft Torba Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklarına yönelik olarak çağrıda bulunma yükümlülüğünü zamanında yerine getirilmemesi nedeniyle Bilal Şahin'e 18 bin 492 TL idari para cezası verdi.

SPK Türk Ekonomi Bankası'na 80 bin 400 TL idari para cezası verdi. SPK, Türk Ekonomi Bankası'nın idari para cezasına neden olan eylemi şöyle açıkladı:

"Türk Ekonomi Bankası tebliğ edilen Maliye Bakanlığı vergi inceleme raporlarında sonuca bağlanan vergi tarhiyatlarına ve müteakiben ortaya çıkan gelişmelere ve diğer hususlara ilişkin olarak 2008 yılında 2 defa 2009 yılında 3 defa özel durum açıklaması yapılmaması."

SPK, Türk Ekonomi Bankası'nın tüm hak, alacak, borçlarıyla devraldığı Fortisbank'a da aynı gerekçesiyle 93 bin 600 TL idari para cezası verdi. Bültende Fortisbank'ın idari para cezası almasının nedeni, Maliye Bakanlığı vergi inceleme raporlarında sonuca bağlanan vergi tarhiyatlarına ve müteakiben ortaya çıkan gelişmelere diğer hususlara ilişkin olarak 2008 yılında 4 defa, 2009 yılında 2 defa özel durum açıklaması yapılmaması gösterildi.

-BİLAL ŞAHİN'İN ÇAğrıDA BULUNMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRME TALEBİ-

SPK, iş adamı Bilal Şahin'in halka açık Yozgat Kraft Torba Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin sermayesinin yüzde 48.94'üne karşılık gelen 4 milyon 994 bin 919,08 TL nominal değerli payları Hayri Yıldız'dan satın alması suretiyle şirketin yönetim kontrolünü elde etmesi nedeniyle, şirketin diğer ortaklarına ait payları satın almak üzere çağrıda bulunma yükümlülüğünü yerine getirme talebini değerlendirdi. Buna göre çağrı işlemine konu 1 TL nominal değerli şirket payı için zorunlu çağrı fiyatının asgari olarak; 1,3213 euro zorunlu çağrının doğduğu günü takip eden 45. iş gününden itibaren, euro cinsinden olan işlemler için Türkiye Bankalar Birliği'nce açıklanan haftalık eurıbor oranlarının yüzde 30 fazlası oranında faiz uygulanması suretiyle, devir tarihindeki Merkez Bankası'nca açıklanan döviz alış kuru ile çağrının başlayacağı günden önceki iş günü Merkez Bankası'nca açıklanan döviz alış kurundan yüksek olanı kullanılarak hesaplanan tutarın TL karşılığı olarak belirlenmesi koşuluyla olumlu karşılanmasına karar verildi.

Bilal Şahin tarafından yapılması zorunlu olan çağrıda bulunma yükümlülüğünün yerine getirilmesi ve çağrı sonrasında Bilal Şahin ve birlikte hareket ettiği kişilerin şirket sermayesindeki toplam paylarının yüzde 95'in üzerine çıkması durumunda yapılması gereken çağrı yükümlülüğünün de yerine getirilmiş olarak kabul edilmesi karara bağlandı.

-DEĞERLEME HİZMETİ VERMEK ÜZERE KURUL'CA LİSTEYE ALINMASINA KARAR VERDİ-

Fokus Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin, İnvest Gayrimenkul Değerleme ve danışmanlık A.Ş.'nin, Atak Garimenkul Değerleme A.Ş.'nin değerleme hizmeti vermek üzere Kurulca listeye alınmasına karar verildi.

SPK, Toros Menkul Kıymetler'in İstanbul Bostancı'da irtibat bürosu açma başvurusuna olumlu cevap verdi. SPK ayrıca, Arteks Tarım Tekstil İnşaat Hayvancılık Petrol Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin, halka açılma ve 50 milyon TL tavan ile kayıtlı sermaye sistemine geçme amacıyla esas sözleşmesinin 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 15 ve 16. maddelerinin tadili ve esas sözleşmeye 17 ve 18. maddelerin eklenmesi için hazırlanan tadil tasarılarına Kurul tarafından uygun görüş verilmesi talebini olumlu karşıladı.

-ÇAMSAN'IN ÇAğrıDAN MUAFİYET TALEBİ OLUMSUZ KARŞILANDI-

SPK Çamsan Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin aktifinde yer alan Ordu üretim işletmesinin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte yeni kurulan Çamsan Poyraz Ağaç Ürünleri Turizm İnşaat Tarım Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye devredilmesi suretiyle Çamsan'da yapılan pay devirleri sonucunda ortaya çıkan çağrı yükümlülüğüne muafiyet verilmesi, Çamsan esas sözleşmesinin 17'nci maddesinin tadiline Kurulumuzca uygun görüş verilmesi ve Çamsan'ın Kurul kaydından çıkarılmasına ilişkin talepleri ile ilgili olarak kararını açıkladı.

Karara göre Çamsan'ın söz konusu çağrıdan muafiyet talebinin, Tebliğin 11'inci maddesinde yer alan muafiyet hallerine girmediğinden olumsuz karşılanmasına karar verildi. Çamsan'ın diğer ortaklarına ait payları satın almak üzere çağrı yapma yükümlülüğünün kendilerine pay devri yapılan Çamsan Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Şükrü Bodur ve Deniz Yüzer için doğduğu ve bu kişilerin 6 iş günü içerisinde Çamsan'ın diğer ortaklarına ait payları satın almak üzere Kurulumuza başvurması gerektiği karara bağlandı.

-ZORUNLU ÇAğrı YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN MEVZUATA UYGUN OLMASI HALİNDE ÇAğrıDAN MUAF TUTULACAK-

Çağrı işlemine konu 1 TL nominal değerli Çamsan payı için zorunlu çağrı fiyatının asgari olarak; 1,275 dolara zorunlu çağrının doğduğu günü takip eden 45. iş gününden itibaren, dolar cinsinden olan işlemler için Türkiye Bankalar Birliği'nce açıklanan haftalık libor oranlarının yüzde 30 fazlası oranında faiz uygulanması suretiyle, devir tarihindeki Merkez Bankası'nca açıklanan döviz alış kuru ile çağrının başlayacağı günden önceki iş günü Merkez Bankası'nca açıklanan döviz alış kurundan yüksek olanı kullanılarak hesaplanan tutarın TL karşılığı olarak belirlenmesine karar verildi. Kurul, söz konusu zorunlu çağrı yükümlülüğünün Sermaye Piyasası Mevzuatı'na uygun olarak yerine getirilmesi halinde, Şirket'in Kurul'un 25 Kasım 2011 tarihli kararında belirtilen çağrı yükümlülüğünden muaf tutulmasına, bölünme sebebiyle şirket merkezinin Ordu'dan İstanbul'a alınması sebebiyle, genel kurul toplantılarının İstanbul'da yapılabileceği şeklinde bir değişiklik talep edilen esas sözleşmesinin "Toplantı'nın Yeri" başlıklı 17'nci maddesine uygun görüş verilmesine hükmetti. Kurul ayrıca Çamsan'ın bölünmesi suretiyle kurulan Çamsan Poyraz'da yapılan pay devirleri sonrasında kendilerine pay devri yapılan Ankara Tarım Ürünleri Pazarlama A.Ş., Hakan Poyraz ve Sedat Aksakallı'nın Tebliğ hükümleri uyarınca ortaya çıkan çağrı yükümlüğünün yerine getirilmesi amacıyla Kurul'a başvurması gerektiğinin bildirilmesine karar verdi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Türk Ekonomi Bankası Ekonomi Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Bakmadan Geçme

Di Marzio kimdir? Di Marzio kaç yaşında, nereli, mesleği ne? LOL çöktü mü? 4 Haziran Salı LOL sorun mu var? #129300 Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
DEM Parti 'kayyum' kararı sonrası belediyelerin önünde nöbet eylemleri başlatıyor

DEM Parti "kayyum" kararı sonrası belediyelerin önünde nöbet eylemleri başlatıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title