Haberler

Simit, Helva ve Tatlı Zammında Yeni Gelişme

Güncelleme:

Susamın gümrük vergisi yüzde 56 düşürüldü. İstanbul'da geçen yıl 1 lira 40 kuruşa kadar çıkan simit ile helva ve tatlı fiyatına da bu yıl zam yapılmayacak.

Ekonomi Bakanlığı susamın gümrük vergisini yüzde 56 düşürdü. İstanbul'da geçen yıl karaborsadan dolayı 1 lira 40 kuruşa kadar çıkan simidin fiyatına İstanbul'da bu yıl zam yapılmayacak. İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Ali Yücel bu yıl için yeni fiyat tarifesi açıklamayacaklarını söyledi.

KARABORSA SUSAM FİYATLARI ARTTIRDI

Susam fiyatlarının artmasının ardından geçen yıl İstanbul'da bir simitin fiyatı 1 lira 40 kuruşa kadar çıkmıştı. Simitçiler yerli susamın ihtiyaca yetmediğini bu yüzden ithal alıma yöneldiklerini söylerken Ekonomi Bakanlığı'ndan bu yıl önemli bir hamle geldi. Ekonomi Bakanlığı bu yıl için geçerli olacak gümrük vergilerini yeniden düzenledi. Susamın gümrük vergisi ise yüzde 56 oranında indirildi. Susamda vergi oranı yüzde 23.4'ten yüzde 10'a indi.

BU YIL ZAM YOK

İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Ali Yücel ise dolarda son 1 yıldaki yükselişe dikkat çekerek simit fiyatlarının susam ithalatına bağlı olarak düşmeyeceğini söylüyor. Fakat simide bu yıl zam gelmeyeceğini de ifade eden Yücel, "Ben oda başkanı olarak bu yıl yeni bir fiyat tarifesi açıklamayacağım. Simidin İstanbul'daki tavsiye fiyatı 1 lira 40 kuruş. Fakat rekabet yüzünden 1 liraya simit satan da var" diye konuştu. Yücel ayrıca simit üreticisi için de yükselen kurun risk teşkil ettiğini belirterek kendilerinin susamı yeni düzenlemeden sonra biraz daha ucuza alabileceklerini söyledi.

SİMİTÇİLER İÇİN ZOR BİR YILDI

Öte yandan İstanbul'da eylül ayında Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Karaköy ve Kabataş gibi ana arterlerdeki bütün simitçiler kaldırılmıştı. Belediye kaynakları 'rantı ortadan kaldırmak için' böyle bir uygulamaya gittiklerini söylemişlerdi. Simitçiler ana arterlerde 3 hafta hizmet verememiş daha sonra yerlerine geri gelmişlerdi.

SİMİT FİYATLARI (ort.)
İstanbul: 1.40 lira (tavsiye fiyatı)
Ankara: 1 lira
İzmir: 90 kuruş
Iğdır: 50 kuruş
Edirne: 75 kuruş

SUSAMDAKİ İNDİRİM TATLICIYA DA YARADI

İthal susamda vergi indirimi tatlı üreticileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) Başkanı Necati Göksu, verginin yüzde 23,4'ten yüzde 10'a çekilmesini olumlu buldu ve "Sektör olarak vergi indirimine ürün satış fiyatlarında indirime giderek anında cevap vereceğiz. Helva ve tahin ürünleri bakımından sektörümüz satışlarının yüzde 65'ini Ekim-Nisan döneminde yapmakta. Bu anlamda hem tüketiciler hem üretici firmalar vergi indirimi ile nefes alacak." dedi.

İLK ÜÇTEN BİRİYİZ

Göksu, Türkiye'nin senede 150 bin ton susam tükettiğini, ithalatçı ilk üç ülkeden biri olduğunu bildirdi. Yerli susamın sektörün talebinin yüzde 5'ini karşıladığını, anlatan Göksu, şunları ifade etti:

"Türkiye'de üretilen susamın sektörün talebine yetişememesi nedeniyle imalatçı firmalar ithalata yöneldi. Devletin milli değerlerimizi korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerek. Susam 50'yi aşkın gıda ve tatlıda kullanıldığı için gıda sektörü için kritik bir ürün."

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ekonomi Bakanlığı İstanbul Göksu Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500

Yorumlar (5)

TUSEM:

İstanbul: 1. 40 lira (tavsiye fiyatı). . . . yani ister 5''ten gazla (şey pardon sat), ister 1, 5''tan. . .

10
0
yanıtYanıtla
zalımalaarmobilWeb@haberler.com:

Ula 25 kuruş olduğu günleri hatırlıyorum sorunca enflasyon yok superiz çağ atlıyoruz

7
0
yanıtYanıtla
hakkı:

he niye zam geldi anladım hani asgari ücretliler bu zamma 1 simit alabilir haberlerine karşı baktılar ki simit satışlarında artış olmuş ondan heralde

1
0
yanıtYanıtla
coşkun:

Haa. . HAAAA . . HAAAA. . . Zam haberi diye okumaya başladım. . Zam olmayan birtek haber olunca içimden gülmek geldi. . . haaaa. . . haaaa. haaaaa. . .

1
0
yanıtYanıtla
KOYUNLARA ÖLÜM:

kendi ülkemizin milli yiyeceklerini sadece kendimize has lezzetlerimizi kendi ülkemizde en pahalıya alan tek rezil ülkeyiz elin almanyasına bahane buluruz türk markalarımız oralara 3 liraya satışa snuyorsa ürünleri bizde 13 lira ne diyim yazık değerlerimizi koruyamayıp başkalarına veriyoruz

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title