Haberler

Rusya'nın Sorun Çıkardığı Türk TIR'larına Alternatif Güzergah

Güncelleme:

Türk TIR'ları'nın Rusya sınır kapılarında bekletilmesinin ardından yeni formül geliştirildi. Kazakistan ve Türkmenistan'a Rusya'dan transit giden TIR'lar artık Azerbaycan üzerinden gidecek.

Rusya uçağının Türk Hava Sahası'nı ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesinin ardından Türk TIR'larının Rusya sınır kapılarında bekletilmesi üzerine Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) harekete geçti. Kazakistan'a ve Türkmenistan'a gitmek için Rusya'dan transit geçiş yapmalarına izin verilmeyen Türk TIR'ları bundan sonra Azerbaycan üzerinden Ro-Ro gemileriyle Hazar Denizi'ni geçerek bu ülkelere ulaşacak.

ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

Son dönemde Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin yoğun girişimlerinin yanı sıra Ulaştırma, Ekonomi ve Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği büyük destek sonucunda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev talimatıyla Ekim ayında Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev Başkanlığı'nda 'Azerbaycan Cumhuriyeti Transit Yük Taşımaları Koordinasyon Şurası' adıyla bir komite kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştı.

Rusya uçağının Türk Hava Sahası'nı ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmeler üzerine Türk TIR'larının Rusya sınır kapılarında bekletilmesinin ardından Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) harekete geçti. Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı ve aynı zamanda 'Azerbaycan Cumhuriyeti Transit Yük Taşımaları Koordinasyon Şura Başkanı Şahin Mustafayev'in daveti üzerine Bakü'ye giden Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener gitti. Yapılan görüşmeler sonucunda önemli kararların alındığı bildirildi.

Türk TIR'ları Azerbaycan'dan deniz yolu ile Hazar üzerinden Kazakistan'a ve Türkmenistan'a ardı ülkelere rahat gidebilmesi için bu güzergahla ilgili iyileştirmeler yapıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, ikinci Türkmen Gemisinin Hazar'da seferlerine başladığında bu güzergahta indirim yapılması konusunda Uluslararası Nakliyeciler Derneği'ne bir müjdesi oldu.

RO-RO'LARLA GEÇİLECEK

Türkmenistan'ın ikinci gemisi Hazar'a ulaşırken iki hafta içinde seferlerine başlayacağı öğrenildi. Türk TIR'ları, Kazakistan, Türkmenistan ve ardı ülkelere Rusya'dan transit geçiş yapmak yerine Azerbaycan'a geçerek buradan Hazar Denizi'nden gemilerle Türkmenistan'a geçeceği öğrenildi. Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan'a giden TIR'ların transit ücretlerine yüzde 40, Hazar Denizi'nden Ro-Ro gemileri ile yapılan taşıma işlemine yüzde 20 indirim yaptı.

TIR'LAR NEREDEN GEÇECEK?

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, iki gün önce yaptığı açıklamada, alternatif bir yol olduğunu belirtmişti. Şener, alternatif güzergah olarak Hazar seçeneğinin olduğunu ancak bunun maliyetli olduğunu dile getirmişti. Şener, "Geçiş izinleri olmamasına rağmen Azerbaycan bunların transit geçişine izin verdi. Bu TIR'lar Orta Asya'ya Azerbaycan üzerinden geçecek. Ancak bu güzergah maliyetleri çok yükseltiyor" diye konuşmuştu.

TIR'LARIN GÜZERGAHI

Şener'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının yaklaşık yüze 50'si karayolu ile gerçekleştiriliyor. İstanbul ya da Zonguldak'tan gemiye bindirilen TIR'lar Ukrayna limanına indikten sonra bu ülkeyi transit geçip Rusya'ya giriyorlar. İkinci bir güzergah olarak ise Sarp sınır kapısından çıkıp Gürcistan üzerinden Rusya'ya giriş yapıyorlar. Orta Asya'daki Kazakistan, Kırgizistan ve Moğolistan'a yönelik taşımalar da Rusya transit olarak kullanılarak yapılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Rusya Federasyonu Türkmenistan Kazakistan Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Pazarcılıktan suç örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

Pazarcılıktan suç örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

Bakmadan Geçme

19 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? Fury Usyk maçı nasıl izlenir? Tyson Fury Usyk maçı Türkiye yayını var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! #128167 Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki #9917 #128250 CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Mayıs günün maçları nereden izlenir? #9917 #128250 Son Kale Hacıbey filmi oyuncuları kim? Son Kale Hacıbey filmi konusu ne? Son Kale Hacıbey ne zaman, nerede çekildi? #128250 Kırımlı filmi oyuncuları kim? Kırımlı filmi konusu ne? Kırımlı ne zaman, nerede çekildi? #128250 Allah Yazdıysa Bozsun filmi oyuncuları kim? Allah Yazdıysa Bozsun filmi konusu ne? Allah Yazdıysa Bozsun ne zaman, nerede çekildi? #128250 Dominik Cumhuriyeti bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Güney Kore bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? Bulgaristan bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Dallas Mavericks OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! #127936 Panathinaikos Aris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Panathinaikos Aris maçı şifresiz mi? #9917 Torino Milan maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Torino Milan maçı şifresiz mi? #9917 Kayserispor Konyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Kayserispor Konyaspor maçı şifresiz mi? #9917
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500

Yorumlar (52)

RUSYA:

rusyanın daha gücünü görmediniz rusyanın gününü göreceksınız

15
105
yanıtYanıtla
turgan:

sen türkün gücünü görünce bir taraflarında çiban çıkarsa şaşırma pis moskov

yanıt13
yanıt1
muhahahajMobil-ANDROID:

türkün gucuymus korkak tavuklar

25
74
yanıtYanıtla
hasankahraman:

senide ailenide türk yapacağız merak etme

yanıt5
yanıt5
CEPNI TÜRK:

Iste sENIN GIBILERIN BU YÜZDEN DEVLETI YOK CÜNKÜ SEREFSIZSIN VE NANKÖR

yanıt1
yanıt0
salak koyunlara:

Hadi Tayyip, adamsan istifa et, deliller ortada.

20
77
yanıtYanıtla
Mert:

Yahu su Türkiyenin kendi kendini göklere cikartmasina kendiside inanmiyor ya cok komik muhahaha bir Tirk Dünyaya bedel muhahaha

4
57
yanıtYanıtla
Antikayyim:

Bu kadar olumsuzlugun icinde bu iyi haber!

50
3
yanıtYanıtla
yilmut:

TÜRKLER DÜNYANIN EN PRATİK ZEKALI İNSANLARIDIR. . . ÇÖZÜMÜ DE HEMEN KISA ZAMANDA BULURLAR. . . . !!!!!

37
12
yanıtYanıtla
anti bela:

1-Ermenistan düşmanlığımız yüzünden ermenistan geçirmeyince nereden geçeceksiniz ?2-Hazar zaten Rusya''nın at koşturma sahası3-Doğru düzgün yönetibilseniz bu sorunlar çıkmazdı

11
36
yanıtYanıtla
Tüm 52 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title