Haberler

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov, Lukoil Başkanı Alekperov'u Kabul Etti

Görüşmede, Lukoil'in Özbekistan'daki yatırım faaliyetleri ve projeler ele alındı

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Lukoil Başkanı Vagit Alekperov'u Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde kabul etti. Görüşmede, Lukoil'in Özbekistan'daki yatırım faaliyetleri ve projeler ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Kerimov, Lukoil'in ülkenin enerji sektöründeki en büyük yatırımcılardan biri olduğunu, jeolojik-arama keşif çalışmalarının verimli gerçekleştirilmesinin Lukoil'e petrol gaz kaynaklarını arttırma imkanı verdiğini dile getirdi.

Alekperov da Özbek yönetiminin Lukoil'in ülkedeki yatırım ve petrol-gaz üretimini yüksek oranda değerlendirmesinden ve ülkede olumlu yatırım koşullarını sağlamasından dolayı teşekkür etti, uzun vadeli ve verimli işbirliğini bundan sonra da devam ettirmeye hazır olduklarını kaydetti.

Lukoil'in ülkedeki yatırım projelerinin ele alındığı görüşmede, Buhara'da uluslararası konsorsiyumca yapılması öngörülen 3 milyar dolarlık doğalgaz rafineri projesiyle ilgili konsorsiyumda Lukoil'in de yer almasının da konuşulduğu bildirildi.

Lukoil, 2004'te Özbekneftgaz ile ülkedeki Kandım-Hauzak-Şadı-Kungrad doğalgaz bölgesinin işlenmesiyle ilgili 35 yıllığına anlaşma imzalayarak, 2007'de Hauzak doğalgaz yatağında doğalgaz üretimine başlamıştı. Özbekneftgaz ile aynı bölgede doğalgaz arama-keşif ve işleme çalışmaları devam eden Lukoil, söz konusu proje için 2 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

2017 yılına kadar ülkedeki petrol gaz sektörüne 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı ve ülkede ürettiği yıllık doğalgaz miktarını 18 milyar metreküpe çıkarmayı hedefleyen Lukoil, Özbekneftgaz, Kore Milli Petrol Şirketi KNOC ve Çin Milli Petrol Şirketi CNPC ile birlikte oluşturduğu konsorsiyumla da Aral Gölü tabanında yapılan doğalgaz arama çalışmalarında yer alıyor.

Resmi verilere göre, Lukoil bugüne kadar Özbek ekonomisine 3,2 milyar dolarlık yatırım yaptı. - Taşkent

Kaynak: AA / Ekonomi

İslam Kerimov Özbekistan Lukoil Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title