Haberler

Milyonların merak ettiği soru yanıt buldu! İşte EYT'liler için emeklilik yol haritası

Güncelleme:

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yasanın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, emeklilik başvurularıyla ilgili süreç başlayacak. Yasa kapsamındakiler emekli olabilmek için mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak. İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT'liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabilecek. İşte EYT'lilerin yol haritası.

Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT ile ilgili düzenlemenin TBMM Genel Kurulunda yasalaşmasıyla gözler başvuru sürecine çevrildi. EYT düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Başvuru süreci de bundan sonra başlayacak.

EYT'LİLER İLK OLARAK İŞTEN AYRILMA BAŞVURUSU YAPACAK

Yasadaki şartları karşılayanlardan, sigorta kolu 4/a (SSK) olanlar emeklilik için ilk olarak mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak. İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT'liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabilecek. Son olarak başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek. Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak.

Milyonların merak ettiği soru yanıt buldu! İşte EYT'liler için emeklilik yol haritası

İŞVERENLER NE YAPACAK?

İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. Bu kapsamda, işten çıkartmada 8 numaralı kod kullanılacak. İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek. Öte yandan, EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.

Milyonların merak ettiği soru yanıt buldu! İşte EYT'liler için emeklilik yol haritası

KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI

Türkiye'de ilk kez 1936'da çıkarılan İş Yasası ile uygulanmaya başlayan kıdem tazminatı, bir iş yerinde en az 1 yıldır çalışan işçinin belirli şartlar oluştuğunda işten ayrılırken aldığı toplu ödeme tutarını ifade ediyor. Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin işten ayrılırken giydirilmiş en son brüt ücreti esas alınıyor. İşçiye, iş yerinde geçirdiği her bir yıl için bir aylık (30 gün) brüt ücreti tutarında ödeme yapılıyor, bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

YASA KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeyle, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

Yasadan, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler yararlanacak. 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyanlar, 4/b (Bağkur) ve 4/c ( Emekli Sandığı) sigortalıları için de kadınlarda 20 tam yıl, erkekler de 25 tam yıl hizmeti olanlar aylık alabilecek.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

E-Devlet EYT Ekonomi Güncel Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

500

Yorumlar (10)

Mutlu Sutcu:

Kademeli prim gün sayısını onaylarsanız bu seçimin sonucuna katlanırsınız.

33
99
yanıtYanıtla
recep kaya:

20 YILDIR SİZLE Mİ KAZANDIKİ ŞİMDİ SEÇİMLE TEHTİT EDİYOSUNUZ REİSİ 5975 GÜNÜN YOKSA BU SENİN AYIBIN FIRSATÇILIĞIN ADAM ÇIKTI BEN GİBİ 43 YAŞINDA ADAMA EMKLİLK VERDİ ALLAH RAZI OLSUN VAROLSUN DEVLETİM HÜKÜMETİM

11
16
yanıtYanıtla
Ercan akdeniz:

Bu hükumet daha ne yapsın?

12
15
yanıtYanıtla
suskun:

eyt yanı yasa takılanlkar siz neden ayrıcalık istiyorsunuzki adamlar gün verıcez gün eklıycezde emeklı olacaksınız demediki hic bir zaman 99 öncesı neyse o olacak dedndı oldu sen neyin peşindedinki :

14
10
yanıtYanıtla
recep kaya:

BEDEVA EMEKLİLİK İSTİYOR HERKES USTA İŞE E GİRİŞE GÖRE 5975 VARDI O GÜNKÜ KURALLARDA ÇOK ESKİYİ İSTİYOLARSA DEMİREL ÇIKMASI LAZIM TOPRAKTAN İNSANLAR ÖLÜDEN MEDET UMUYO ARTIK YA

yanıt6
yanıt1
recep kaya:

25 30 YILDA 5975 GÜNÜ TAMAMLAYAMAYAN AĞLAMASIN NEDEN TAMAMLAMADIGI BELLİ ONLARIN YA% 99 İŞŞSİZLİK MAASI ALIP ÇALIŞMALARI

yanıt5
yanıt0
Dr.Kimbel:

Ben 35 yasindayim ilk maasimi aldim umarim yanlis degildir 17.850 TL maa? ystmıs sgk dan calisirken 8.000 nett aliyordum 650 bin tazminat gelecek bereket versin

0
6
yanıtYanıtla
ekrem celebi :

kademelı prımle yıne magdur edıldık neyse 6 ay daha calısırız ama secımde bızde sızı magdur edeceğiz

1
5
yanıtYanıtla
Ahmet Gündoğdu:

5000 dedınız sonra kademelı yaptınız,zamanı geldıgınde bız sıze evet dedık 5000 ıcın şimdide bız yol harıtası belırleyecegız unutmayın.bu kadar ınsanın hayalını gerı aldınız.

1
3
yanıtYanıtla
Mehmet Akkın:

şimdi sıra bizde.ses var görüntü yok bagkur magduruuu.....

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title