Haberler

Milyonları ilgilendiren borç yapılandırmasında son başvuru tarihi 31 Aralık

Güncelleme:

Mükelleflerin 31 Ağustos'a kadarki vergi, prim, su, atık ücreti borçlarını taksitlendirecek yapılandırmaya son başvuru 31 Aralık olacak. Düzenleme, salgın cezalarını kapsamayacak.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve Genel Kurulu gündemine giren vergi ve prim yapılandırma kanununun yasalaşması halinde kamu borçları için 31 Aralık'a kadar yapılandırma başvurusunda bulunulabilecek. 31 Ağustos 2020'den önceki ödenmemiş su, atık su ve katı atık ücreti borçlarının da taksitle ödenmesini sağlayacak düzenleme, salgın önlemlerini içine alan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında kesilen cezaları ise kapsamıyor.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), TBMM Genel Kurul gündemine gelen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Hakkında Kanun Teklifi'ne komisyon aşamasında eklenen borç yapılandırması önergeleriyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Bu çerçevede yapılandırmanın detayları şöyle:

SON BAŞVURU TARİHİ 31 ARALIK

Düzenlemeye göre, yeniden yapılandırmaya konu olacak alacakların vadesi 31 Ağustos 2020 tarihi dikkate alınarak belirlendi. Milliyet'te yer alan habere göre, yasa hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına (YİKOB) bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin 31 Ocak 2021, SGK'ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin ise 28 Şubat 2021 tarihine kadar, diğer taksitlerinin ise ikişer aylık dönemler halinde azami 18 taksitte ödenmesi gerekiyor.

Yeniden yapılandırılmış borçların ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE tutarlarının yüzde 90'ı silinirken, ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak.

Ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden bir yılda iki veya daha az taksitin ödenmemesi halinde, eksik taksitin izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammıyla ödenmesi halinde, yapılandırma hakkı devam edecek.

Yapılandırmadan yararlanacakların açtıkları davalar varsa, bunlardan vazgeçmeleri istenecek.

FAİZLER DE KAPSAMDA

31 Ağustos 2020'den önceki dönemlere ilişkin verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları kapsamda olacak.

31 Ağustos 2020'den önce verilen idari para cezaları kapsama alınırken, sağlık ve salgın önlemlerini içine alan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanuna göre verilen idari para cezaları hariç tutulacak. Asli ve fer'i amme alacakları ile gümrük vergileri, faizler, gecikme faizleri de kapsamda olacak.

Kanunun yayım tarihine veya ayrıca belirtilen hükümlerindeki sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan SGK prim borçları için de yapılandırmaya başvurulabilecek. Bu kapsamda, sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi borçları yapılandırılabilecek.

Belediye alacakları kapsamındaki vergi ve gecikme faizleri ile 2020 yılına ilişkin tahakkuk eden emlak vergisi ile çevre temizlik vergisinin ikinci taksiti hariç kapsamda olacak. 31 Ağustos 2020'den önceki ödenmemiş su, atık su ve katı atık ücreti borçları ile taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları da yapılandırılacak.

VERGİ BORÇLARI

Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan vergiler, bunlara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı da yapılandırılacak. Vergilerin ödenmemiş kısmının tamamının yapılandırma kapsamında ödenmesi gerekirken, bunların faizlerinde ise Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınacak. Sadece faiz borcu olanlar ise Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanacak faizi ödeyecek.

Vadesi geldiği hâlde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan gümrük vergilerinin ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı kanun kapsamında yapılandırılacak. 2018'de çıkan 7143 sayılı yapılandırma kanunundan yararlanan ve ödemeleri devam eden borçlular, yeni kanundaki taksitlendirme olanaklarından yararlanabilecek.

Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerinin bağlı oldukları odalara aidat borçları ile odaların TÜRMOB'a birlik payı borçları da yapılandırılabilecek. Avukatların barolara olan aidat borçları, esnafın bağlı oldukları birliklere olan borçları, ihracatçıların ihracatçı birliklerine olan borçları da kanun kapsamında yapılandırılacak.

NASIL HESAPLANACAK?

6 taksit için 1.045, 9 taksit için 1.083, 12 taksit için 1.105, 18 taksit için 1.15 katsayıları kullanılarak hesaplama yapılacak ve taksit tutarları belirlenecek.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Aralık Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Bakmadan Geçme

Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Gelinim Mutfakta sultan sarması nasıl yapılır? Sultan Sarması tarifi, nasıl yapılır? 21 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Mayıs burç yorumları nedir? Emekli Temmuz maaş zam oranı yüzde kaç olacak? Emekli maaşına zam yapılacak mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 20 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Kurbanlık hayvanı elektrik veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir? Hareket Proje halka arz sonuçları açıklandı mı? #128226 Hareket Proje halka arz kaç lot verdi? BUGÜNKÜ ALTIN FİYATLARI #129689 Çeyrek altın, gram altın ne kadar? 20 Mayıs altın fiyatları ne kadar oldu? Microsoft Office ücretsiz kullanma nasıl yapılır?
Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

500

Yorumlar (30)

BÜYÜK RESİM:

ÖDEYENLER ENAYİ ZATEN BÖYLE BİR YAPILANDIRMA OLMAZ OLSUN, İŞÇİSİNİN SİGORTASINI ÖDEMEYEN PATORANA YAPILAN İYİLİK BATSIN, DEVLETİNE OLAN BORCUNU ÖDEMEYENE YAPILAN İYİLİK BATSIN, 100 LİRA VERGİ BİLE ÖDEMEYEN ESNAFA YAPILAN İYİLİK BATSIN.

5
6
yanıtYanıtla
musa:

sen sanırım devletten her ayın 15 gelince tıkır tıkır mağaşını alanlardansın böyle bi yazı yazdığına göre. sana tavsiyem gitbir küçük esnafın yanına birde dükkan kirada ise. o zaman esnafa yapılan iyilik batsınmı diyebileceksin. inşallah gün olur sende esnflık yaparsın o zaman anlarsın akşama kadar insanın gözü kapıda oluyor acaba ne zaman müşteri girecek diye bakıp duruyorsun.

yanıt5
yanıt1
Osman:

Boş konuşma istersen esnaf olmadigin belli bu saçma yorumlarından

yanıt0
yanıt0
ülkücü:

borç yapılandıran herkes bence faizden muaf tutulmalıki katılım yüksek olsun halk bu işe teveccüh etsin inşaAllah devlet büyüklerimiz bu noktada gerekli hamleyi yaparlar

4
5
yanıtYanıtla
faizi ile ödeyen:

faizi ile ödeyenlere haksızlık olmuyor mu acaba ya nasıl bir anlayış bu anlayamıyorum

5
2
yanıtYanıtla
FA:

Benim KYK kredisi var. İnanın silinmesini hiç istemem yalnız tek isteğim. Faizinin silinmesi ödeyen insanlar var. Bu ülkede vatandaşlık görevini yapmayana mükafat verir gibi silmek yanlış olur. Sadece gelen faizi silseler yeterli

4
2
yanıtYanıtla
musa:

eyvallah devletimiz sağ olsun elinden geleni yapıyor ama bir sorun var bu zamanda yapılandırılan borçları bile ödeyecek iş yok borçları yapılandırsan ne olacak. ben esnafım aldığım ürünler tamamen dolar ve euro ya endeksli işin birde bu tarafı var hadi bakam çık çıkabilirsen

6
0
yanıtYanıtla
BÜYÜK RESİM:

EVET HAKLISIN YAPILANDIRMA YAPILMAMALI ÖDEYEN ÖDEMELİ ÖDEMEYENE DE FAİZ İŞLEMEYE DEVAM ETMELİ SONUÇTA BU YAPILANDIRMA İLE BORÇLARINI ÖDEYEN ESNAFI ENAYİ YERİNE KOYMUŞ OLUYORUZ.

yanıt4
yanıt2
musa:

BÜYÜK ESİM ben 45 senelik esnafım hiçbir zaman devletden hakkım olmayan birşey talep etmem. lakin iş yok siftahsız dükkan kapatır olduk piyasa çok kötü artık çıkmaza doğru gidiyoruz benim borcumu ne silsin nede affetsin. ben istiyorumki piyasa canlansın iş olsunki ben vergimi algımı borcumu tıkır tıkır ödeyim

yanıt1
yanıt0
düttürüdünya:

Herzaman bu borçlara aftır, yapılandırmadır, indirimdir geliyorda öğrencilerimizin öğrenci kredilerine neden hiç bakılmıyor. . insanlar mezun olur olmaz sırtında kocaman bir kambur bu borç. Arada affedin, indirm yapın bişeyler ayarlayın yani. Yeni mezun atanamamış, iş bulamamış bir öğrenci gün geçtikçe faizlenen bu borcu nasıl kapatacak.

5
1
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title