Haberler

Lcd Ekran Tv Kriz Dinlemiyor, Satışı Yüzde 50 Artıyor

Vestel İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, Kriz Dönemi Olmasına Karşın Lcd Tv Satışlarında Yüzde 50'lik Bir Artış Yaşandığını Belirterek, "Teknoloji Merakı Kriz Dinlemiyor" Dedi. Erdoğan, Satışlardaki Yüzde 50'lik Artışın Ciroya Aynı Oranda Yansımadığını da Vurguladı.

Vestel İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, kriz dönemi olmasına karşın LCD TV satışlarında yüzde 50’lik bir artış yaşandığını belirterek, "Teknoloji merakı kriz dinlemiyor" dedi. Erdoğan, satışlardaki yüzde 50’lik artışın ciroya aynı oranda yansımadığını da vurguladı.

TÜRK teknoloji firması Vestel’in İcra Kurulu Başkan Vekili ve Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, krize karşın iyi bir yıl yaşandığını belirtirken, LCD TV satışlarında yaşanan artışı örnek gösterdi. Erdoğan, bu yılın ilk 3 ayında LCD TV’de yüzde 50’lik artış yaşanmasını, teknolojiseverlerin merakına bağladı.

Yeni teknoloji

Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen dijital yayıncılık fuarı Anga Cable’a bu yıl 4’üncü kez katılan Vestel, 60 ürün modelini sergiledi. Fuarda Vestel’in sergilediği ürünler arasında üç boyutlu görüntü sunan 3D LCD TV, internet altyapısı sayesinde paylaşım siteleri ile hava durumu, haber, finans gibi anlık bilgileri TV’den ulaştıran Widget TV, iPod içindeki dosyaları TV ekranında dinleme ve görüntüleme olanağı sunan iPod Dock LCD TV ve enerji tasarruflu LED LCD TV yer alıyor. Şirket fuarda, ayrıca IP set üstü kutu, interaktif otel TV, dijital LCD reklam ekranı gibi ürünleri de sergiliyor. Fuar sırasında sorularımızı yanıtlayan Turan Erdoğan, Vestel’in yıllık Ar-Ge bütçesinin 50-60 milyon dolar olduğunu belirterek, "Yeni geliştirdiğimiz teknolojilerden Pixellence’ı ihraç ediyoruz. iPod Duck’ı bu ay ihraç etmeye başlayacağız. Widget TV ve 3D TV üzerinde ise çalışmalarımız sürüyor. İkisini de 2-3 yıl içinde piyasaya sunarız" dedi.

İhracatın yüzde 80’i

İç pazardaki ÖTV indiriminin de süresinin de uzatılması gerektiğini kaydeden Turan Erdoğan, kriz dönemi olmasına karşın düz ekranlı televizyon (LCD TV) satışlarını, geçen yıla göre yüzde 50 artırdıklarını açıkladı. "Teknoloji merakı kriz dinlemiyor" diyen Erdoğan, şunları dile getirdi: "Ocak-mart döneminde satışlarımızı yüzde 50 artırdık. Ama ciromuz o kadar artmadı. Beyaz eşya ise dengede gidiyor. LCD TV’de, dünyada ve Avrupa’da pazar büyüyor. Nisanda ÖTV’nin etkisiyle iç pazarda 50 bin adet, ihracatta da 500 bin adetlik satış rakamına ulaştık. Türkiye’deki TV ihracatının yüzde 80’ini biz yapıyoruz."

3.5 milyar dolar ciro

Vestel olarak geçen yıl yaptıkları 2.2 milyar dolarlık ihracat rakamını bu yıl da yakalayacaklarına dikkat çeken Erdoğan, şu bilgileri verdi: "İhracatta 2.5 milyar dolarlık rakama da ulaşıp, geçen yılı geride bırakabiliriz. İç pazarla beraber yıl sonu ciro hedefimiz 3.5 milyar dolar. 122 ülkeye ihracat yapıyoruz. Nisan ayında Çin’e çamaşır makinesi ihraç ettik. Pazarı da çeşitlendirerek, kıta Afrika’sına da açılıyoruz."

Bu yıl ’yeni bir satın alma’ olabilir

TURAN Erdoğan, bir soru üzerine de LCD TV’de 2010 yılının patlama yılı olacağını belirtirken, Vestel’in planlarını şöyle aktardı: "Geçen yıl herkes için zor bir yıldı. Sektör güçlü olduğunda bunun bize yansıması da olumlu olur. Ama irili ufaklı Çinli, Tayvanlı üreticiler piyasadan çekilmek zorunda kaldı. Vestel güvenilir, bilinir bir üretici oldu. Bu dönemde yeni satın almalara da bakıyoruz. Bu yıl yeni bir anlaşma açıklayabiliriz. Geçen yıl Telefunken’in haklarını almıştık, bu yıl satışlarda inanılmaz pozitif etkisi oldu. Üretimde 1 milyonluk kapasitemiz var bunun 500 binini kullanıyoruz eylül ayından sonra tamamını kullanırız."

100 yazılım mühendisi arıyoruz ama ilan vermeye korkuyoruz

YENİ girmeyi planladıkları üretim alanları hakkında da bilgi veren Turan Erdoğan, Global Positioning Systems (GPS) cihazı ve güneş paneli üretimi konularında araştırmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Krize karşın yeni yazılım mühendisi arayışlarının da sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, "Bu alanda 100 kişiye ihtiyacımız var ancak gazeteye ilan vermekten korkuyoruz. Çünkü kapıcısından, mühendisine kadar ilgili ilgisiz herkes başvuruyor, yolumuzu bile çeviriyorlar" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title