Haberler

Lahmacunda Yeni Dönem Başladı

Güncelleme:

Lahmacun harcındaki kırmızı et oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıktı. Sektör temsilcileri, "Lahmacunda kırmızı et yerine soğan koyanlar yandı.

Yılda ortalama 3.5 milyar adet tüketildiği tahmin edilen lahmacunda yeni dönem başladı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen lahmacun kriterlerine göre kırmızı et oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıktı. Yeni uygulama ile özellikle ucuz lahmacunun fiyatına yüzde 20 zam yapılacağını söyleyen sektör temsilcileri, "Sağlıksız ve bol soğanlı lahmacun dönemi sona erecek. Fiyatı 3 liranın altında kalan lahmacuna dikkat. Bu rakamın üzerinde satış yapan yerler zaten yüzde 40'a yakın kırmızı et kullanıyor. Şimdi haksız rekabet ortadan kalkacak ve birçok üretici lahmacuna en az yüzde 20 zam yapacak" dedi.

CEZASI 13 BİN LİRA

Son dönemlerde lahmacun ile ilgili yapılan pazar araştırmaları hakkında bilgi veren Tatlıses Gıda Fabrika Müdürü Elif Attepe ise şu değerlendirmeyi yaptı: "TSE tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde 20 cm'lik lahmacunun üst malzemesindeki protein oranı yüzde 4'ten 6'ya çıkarıldı. Yanı lahmacun harcındaki kırmızı et miktarı artık yüzde 25 değil, yüzde 35 olacak. Böylece piyasada 3 liranın altında lahmacun satılamayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yapacağı denetimler standartların altında üretim yapan işletmelere 13 bin lira ceza kesilecek. Bu uygulama ile artık tüketici de soğan yerine kırmızı eti bol lahmacun yiyebilecek."

RESTORANDA 6 LİRA

Tüketicilerin sağlıklı ve standartlara uygun lahmacun tüketmesi gerektiğinin altını çizen Hacı Bozan Oğulları Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bozanoğlu ise şunları söyledi: "Restoranlarımızda sattığımız lahmacunun fiyatı 6 lira. Ancak içerdiği kıyma ve büyüklük standartların çok üzerinde. İstanbul başta olmak üzere birçok noktada 2 liranın altında lahmacun satılıyor. Ancak bunlar hem sağlık açısından zararlı hem de lezzet açısından çok kötü. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konudaki denetimlerini arttırdı. Son alınan karar hem bizim için hem de tüketici için çok iyi oldu."

ET DIŞINDAKİ MALZEMELER

Lahmacun tüketiminin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Ramazan Bingöl Et Lokantalarının sahibi Ramazan Bingöl, "TSE tarafından belirlenen standartların üzerinde üretim yapıyoruz. Ürünlerimizde kırmızı et oranı yüzde 40'lar seviyesinde. Fiyatı da 6 lira. Bu rakam paket serviste 4 liraya düşüyor. Lahmacunda kırmızı etin dışında da kullanılan malzemeler çok önemli. Soğan, maydanoz, domates ve kuyruk yağı da kaliteli olmalı. Lahmacunun lezzetini arttıran bu ürünler fiyata da yansıyor. Malzemesi kötü olan yerlerde fiyatlar 3 liranın altında kalıyor. Yeni standartlara göre üretim yapmak isteyen kurumlar en az yüzde 20 zam yapmalı" açıklamasını yaptı.

PROTEİNİ BOL ÜRETİM ŞART

Türkiye'de lahmacunun daha çok Anadolu illerinde tüketildiğini anlatan İmam Çağdaş'ın sahibi Talat Çağdaş, şunları söyledi: "Restoranımızdaki lahmacunun çapı 31 cm. İçerisinde kullandığımız kırmızı etin oranı yüzde 45. Bu lahmacunun fiyatı 4.25 TL. Ancak Türkiye'nin birçok yerinde fiyatlar daha aşağıda seyrediyor. Bunun en önemli nedeni yoğun soğan kullanımı. TSE tarafından getirilen yeni uygulama sektörün toparlanmasını sağlayacaktır. Proteini bol üretim yapmayan firmalar zora girecektir. Tüketici açısından önemli bir uygulama."


Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ramazan Bingöl Türkiye Alışveriş Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

'Evet-Hayır' yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

"Evet-Hayır" yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 17 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Low Carb Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne kadar? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman banka hesaplarına yatacak? #128004 #128226 19 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs Pazartesi günü tatil olacak mı? Sağlık Bakanlığı personel alımı başvuru tarihleri açıklandı mı? #129658 Sağlık Bakanlığı 35 bin personel alımı başvuruları hangi gün alınacak? ERKAN YOLAÇ KİMDİR? Erkan Yolaç neden öldü, kaç yaşındaydı, eşi kim? TÜM DETAYLAR! Yeni Kaledonya hangi ülkeye bağlı? Yeni Kaledonya hakkında bilinmesi gerekenler ERKAN YOLAÇ ÖLDÜ MÜ? "Evet-Hayır" yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç neden öldü? YALI ÇAPKINI FRAGMAN! #128253 Yalı Çapkını 70. bölüm son fragman TEK PARÇA izle! Halis Ağa her şeyi öğreniyor! #127916 GTA 6 ne zaman piyasaya çıkacak? GTA 6'nın çıkış tarihi belli oldu mu? FENERBAHÇE KONGRE NE ZAMAN 2024? #9917 Fenerbahçe Başkanlık seçimi ne zaman? Ali Koç, Aziz Yıldırım aday mı? #129349 KIZILCIK ŞERBETİ SON FRAGMAN İZLE! Kızılcık Şerbeti 63. bölüm TEK PARÇA fragman! Doğa ile Fatih barışacak mı? #128250 DİYABET ve KARDİYOLOJİ ilaçlarını aile hekimleri yazıyor mu? #128138 Bakanlıktan yeni haber: Milyonları ilgilendiriyor! #129658 Tuğba Ekinci'nin sahne kıyafeti tepki topladı! Tuğba Ekinci sahnede ne giydi? SON DAKİKA! İLAÇ RAPORLARI ile ilgili yeni karar ne? Vedat Işıkhan ne dedi?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e açıkça soruldu: Cemaatçi misiniz?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e açıkça soruldu: Cemaatçi misiniz?

500

Yorumlar (17)

HulyamobilWeb@haberler.com:

En iyisi disardan almamak evde kendin hazirlican icini yaptircan firina afiyetle yiycen ne eti diye dusunmeden

20
1
yanıtYanıtla
Serkan AkkayaMobil-ANDROID:

Lahmacun Merdane deyince lahmacun oluyor. doğuda bizler sansliyiz iç malzemelerini kendimiz yapıp inceligine büyüklüğüne de biz karar veriyoruz hatta kırmızı et oranını da yüzde yüz yapıp acili bir şekilde afiyetle gönül rahatlığıyla açık ekmek fırını dediğimiz fırınlarda ekmek parası verip yaptırıp yiyoruz dışarda her firmanın yaptığı hava cıva

14
2
yanıtYanıtla
çağlaa:

öff canım çekti ya. . . öğlen lahmacun mı ısmarlasam ne kendime ne :p

12
1
yanıtYanıtla
ahmet:

yemeyin kardeşim kuru pilav yiyin aç kalsın üreticiler onlarda bizim suçumuz ne der arayın sizde hakkınız kardeşim milletin geliri neki lahmacun olmuş 4 lira pide 8 lira ankarada en ucuz olan oda 8 liraya güzel bir yemek yapın 4 kişi yiyin daha iyi

11
1
yanıtYanıtla
Diyetisyen:

Bol soğanmış, bu ne ya? Yemeyin kardeşim böyle ağız kokutan şeyleri. Öf! midem bulandı. . .

5
6
yanıtYanıtla
gayserili:

Lahmacunumu evimde kendim yaparim. Et orani yüzde 90. Ayrica her cesit pizza''yi da yaparim. Disaridan yiyen ne yedigini bilmeden yer.

10
1
yanıtYanıtla
AbartmaMobil-IOS:

Yiyin lan fakirler ne etiyse etii bulmuşsunuz kufurmayın, bizim gibi özel aşçınızmı var biz eti özel kestiriyoz paran varsa yersin yoksa ne bulursan onu yersin susun yeyin

2
8
yanıtYanıtla
HATİC:

SÜPER OLMUŞ TÜKETİCİLERDE DUYARLI OLURSA YEDİKLERİ MEKANLARDE SOGAN YEDİKLERİNİ HİSSEDERİERSE ŞİKAYETTE BULUNURLARSA

8
1
yanıtYanıtla
benmobilWeb@haberler.com:

Acun benim canım çekti lahmacun:

8
1
yanıtYanıtla
M.ali yalaz:

ZAM demek bu

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title