Haberler

Kekik Zirvesi Üretim Üssü Denizli'de

Türkiye'nin kekik üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Denizli, kekik zirvesine ev sahipliği yaptı.

Türkiye'nin kekik üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Denizli, kekik zirvesine ev sahipliği yaptı. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen seminerde üreticilere kekik üretiminde zirai ilaç kullanımında dikkatli olunması uyarısı yapıldı.

Karahayıt'ta Richmond Otel'de düzenlenen kekik paneline Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Necdet Demir, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, panelistler ziraat yüksek mühendisi Yrd.Doç. Dr. Hüseyin Akdemir, gıda mühendisi Ufuk Begisi ve kekik üreticileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Türkiye'de dünya kekik üretiminin yüzde 70'inin, Denizli ise Türkiye üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiğini söyledi. Tarakçıoğlu, "Son yıllarda alternatif tıp uygulamaları sayesinde kekiğin kullanım alanlarının artması kekiğe olan talebi daha da artıyor. Bu da kekiği, ekonomik değeri giderek yükselen bir ürün haline getiriyor" dedi.

Türkiye'de, kekik üretimi ve ihracatında oldukça iyi bir noktaya gelinmesine karşılık, tarım ilacı kullanımı, gübreleme, kalite sorunu gibi başlıca olumsuzluklar nedeniyle kekik üretiminde ve ticaretinde sorunlar yaşandığana dikkat çeken Tarakçıoğlu, "Bu toplantımızda kekiğin feda olması riskini arttıran, ot ilacı kullanılmasındaki yanlış uygulamalar, kekiği bir gıda ürünü olarak insanların tükettiğini unutarak kirli ortamlarda işlemek ile çöpünden arındırılmasında gerekli özen gösterilmeden işletmelere yine temiz olmayan ambalajlarda ulaştırmayı tartışacağız. Üreticinin daha fazla kazanç elde etmek amacı ile yaptığı bu girişimler ihracatçının malı temizlemek için daha çok çaba sarf etmesine ve daha fazla fire vermesine yol açtı, bu da satış fiyatlarına yansıdığı için Türk kekiğinin satılmasının önüne en büyük engel olarak çıkmaya başladı" diye konuştu.

GÖZLER KEKİK MERKEZİ

Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Necdet Demir ise, Denizli'de üretilen kekiğin kilogramın kalitesine göre 5-6 liradan satıldığını söyledi. Kekiğin tütüne alternatif olarak üretilmeye başlandığını belirten Demir, "Denizli'de kekik tütüne alternatif olarak üretilmeye başlandı. Müdürlük olarak biz de üreticilerimize kekik üretimi ile ilgili bilgiler verdik. 200 tona yakın ücretsiz kekik tohumu dağıttık. Gözler beldesinde 600 tonluk kekik işleme tesisimiz kuruldu. Kekiğin üretiminde kesinlikle zirai ilaç kullanılmaması gerekiyor. Üreticilerimiz fideler çabuk büyüsün, kekik biraz daha çabuk büyüsün düşüncesi ile bazı ilaçları kullandıklarını biliyoruz. Bu çok yanlış, çünkü alım yapan her ülkenin kriterleri var. Hiçbir ülkede kekikte ilaç kalıntısı istemiyor. Üreticilerimiz maliyeti arttırsa da kekikteki ot mücadelesinde mutlaka çapa kullanmalıdır. Kekiğinde kurt görenler plastik gazoz şişelerinin içine biraz şarap veya ispirto koyarak tarlalarına ağzı açık gömebilirler. O maddenin kokusu zararlıları kekten uzak tutuyor. Tarladaki dikenlerle, otlarla birlikte kekik hasadı yapılmamalıdır" dedi.

Demir, Denizli'de geçen yıl 71 bin 400 dekar alanda 12 bin ton kekik üretimi yapıldığını, kentin kekikten gelirinin 50 milyon liraya ulaştığını belirtti.

Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, başkanlığında gerçekleştirilen panelde, ziraat yüksek mühendisi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akdemir kekik ziraatinde iyi tarım uygulamaları ve zirai ilaç kullanımı, gıda mühendisi Ufuk Begisi de kekik tarımında sürdürülebilirlik ve kalite beklentileri konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

ONB(İÖ/AAA) - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Necdet Demir Türkiye Denizli Ege Ekonomi Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title