Haberler

Kayısıya Alternatif Ürün Oluşturulabilir Mi?

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya’da kayısının yanı sıra farklı ürün desenlerinin de denenmesi gerektiğini ifade ederek, "Yeni ürünler denenmek zorunda ama bu bugün için kayısıya alternatif düşüncesiyle değil, çiftçinin dar boğaz yaşadığı böyle olumsuz yıllarda yerine ikame edebileceği ürünler olarak düşünmek gerekiyor" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya'da kayısının yanı sıra farklı ürün desenlerinin de denenmesi gerektiğini ifade ederek, "Yeni ürünler denenmek zorunda ama bu bugün için kayısıya alternatif düşüncesiyle değil, çiftçinin dar boğaz yaşadığı böyle olumsuz yıllarda yerine ikame edebileceği ürünler olarak düşünmek gerekiyor" dedi.

Çiçek, kuru kayısı üretiminde yavaş yavaş Malatya'ya rakiplerin çıkmaya başladığını kaydederek, "Dünya'da 'kuru kayısı başkenti' olarak kendimizi tarif ediyoruz. Verilere baktığımızda, ürettiğimiz kayısının büyü oranda ihracata yönelik söz konusu olması, büyük alanda kayısı yetiştirilmesi, tarımsal istihdamın büyük anlamda kayısı ile ilgili olması bu tarifi ortaya çıkarıyor. Ama unutmamak gerekiyor, kuru kayısıda da dünyada yavaş yavaş rakiplerimiz oluşmaya başladı. Yaş kayısı da zaten iddialı değiliz. Bu hassasiyetle baktığımızda, bölgemizde kayısıya alternatif ürün yapılır mı? yerine, 'biz kayısıdan daha fazla katma değer ne şekilde katarız?' ona bakmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

"TEK BİR ÜRÜNLE DEVAM ETME ŞANSIMIZ YOKTUR"

Malatya'da farklı ürün desenlerinin denenmesi gerektiğine dikkat çeken Çiçek, şunları söyledi: "Tarımda birçok olayları insan eliyle yönlendirmek çok zor. İklime ve tabiata açık bir üretim yapıyorsunuz. Bu yıl ve geçmişte çeşitli evrelerde yaşadığımız gibi don, dolu ve kuraklık; buna bağlı olarak verim ve kalite düşüklüğünde çiftçimiz ciddi anlamda darboğazlar yaşıyor ve ekonomik sıkıntılara giriyor. Dolayısıyla da üretimin devamlılığı sekteye uğruyor. Ekonomik anlamda kayısıya alternatif yokmuş gibi bakılıyor ama en azından darboğaz yaşadığımız böylesi günlerde çiftçinin ekonomik olarak hayatiyetini ve faaliyetini devam ettirebilmesi için lokal bölgelerde olsa, farklı ürün desenleri oluşturmak zorundayız. Hiçbir zaman tek bir ürünle sonuna kadar devam etme şansımız yoktur."

"FARKLI ÜRÜN DESENLERİNİN ORTAYA KONULMASI GEREKİYOR"

Çiçek, değişen iklim koşullarının üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, "Ciddi anlamda dünyada iklim değişikliği var. Bazı yerde soğuklar, bazı yerlerde de ısınmalar başlıyor. Belki de bir süre sonra bu ürün, yerini başka ürünlere bırakmak zorunda. 1950-1960'lı yıllarda Malatya'da pamuk üretme istasyonları varmış. Ama bugün Malatya'da coğrafik anlamda pamuktan bahsetmek mümkün değil. Buda şunu gösteriyor; iklim belirli süreçte kendisini değiştiriyor. Dolayısıyla farklı bir ürün deseninin ortaya konulması gerekiyor. Sadece bu açıdan bile bakmış olsak, yeni ürünler denenmek zorunda. Ama bu bugün için kayısıya alternatif düşüncesiyle değil, çiftçinin dar boğaz yaşadığı böyle olumsuz yıllarda yerine ikame edebileceği ürünler olarak düşünmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ziraat Mühendisleri Odası Fevzi Çiçek Malatya Ekonomi Haberler

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 1 komiser daha gözaltına alındı, 1 kişi serbest bırakıldı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 1 komiser daha gözaltına alındı, 1 kişi serbest bırakıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title