Haberler

Kartepe'de Yağmurun Etkisiyle Erik Hasadı Erken Başladı

Güncelleme:

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde son günlerde etkili olan yağmur nedeniyle eriğin hasadına erken başlandı. Eşme Mahallesi'nde üreticiler, yağmurun hasar vermemesi için bahçelere 1 hafta erken girdi. Erikler kilogramı 50 ila 80 lira arasında alıcı buluyor.

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde son günlerde etkili olan yağmur nedeniyle eriğin hasadına erken başlandı.

Sapanca Gölü'nün kuzeyinde yer alan, halkın neredeyse tamamının geçimini meyvecilikle sağladığı Eşme Mahallesi'nde üreticiler, yağmurun hasar vermemesi için bahçelere 1 hafta erken girdi.

Meyve veriminde geçen yıla oranla bariz değişimin yaşanmadığı bölgede merdivenle toplanan erikler, kilogramı 50 ila 80 lira arasında alıcı buluyor. Üreticilerin bir kısmı topladıkları erikleri mahalledeki mezat alanında satarken, bazıları da doğrudan İstanbul'daki toptancı hallerine gönderiyor.

Eşme Mahallesi muhtarı ve yetiştirici Selim Günay, AA muhabirine, 3 bin 500 nüfuslu mahallede halkın yüzde 80'inin geçimini meyvecilikle sağladığını söyledi.

Son yıllarda ekimi artan erik ağaçlarından yılda 3 ila 5 bin ton arasında ürün alındığını belirten Günay, hasat döneminin mayısta başlayıp ağustos ayına kadar devam ettiğini anlattı.

Günay, farklı erik çeşitlerinin bulunduğunu aktararak, "Kastarca ile başlarız, arkasından kara papaz gelir, onun peşinden erken kasım. En son ağustos papazı. Ağustos ayına kadar bu şekilde devam eder. Kastarca dediğimiz erik Eşme'nin meşhur eriğidir. Çok sulu, ince kabukludur. " dedi.

"İşçi bulmakta zorlanıyoruz"

Bu sene kastarca eriğinde geçen yıla göre azalma olduğunu ancak diğer eriklerin geçen yılla aynı olduğuna değinen Günay, "Aslında biraz daha boy yapacak. Bir hafta daha beklesek daha iyi olacak ama bir yandan da yağmur yağarsa ince kabuklu erik olduğu için çabuk çatlama yapıyor. Bu sefer de mahsulü ziyan etmeyelim diye hasada başladık." diye konuştu.

Günay, sabah 07.30'dan akşam 18.00'e kadar erik topladıklarını anlatarak, "Erik toplaması kiraza göre biraz daha kolaydır ama ağaçları büyüktür. Bazı yer ağaçları kiraz ağaçlarından da büyüktür. Herkes erik toplayamaz. Merdivene çıkıp topluyoruz. Zordur biraz, yorucudur." diye konuştu.

İşçiye çok ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Günay, "Şu anda herkes işçi arıyor. Önceki senelerde bizim işçilerimiz Ordu'dan gelirdi. Hatay depreminden sonra inşaat sektörü de çok açıldığı için buraya gelen işçiler inşaat sektörüne kayıyor. O yüzden işçi bulmakta da çok zorlanıyoruz. Çok iyi yevmiyeler veriyoruz. Yine de işçi bulmakta zorlanıyoruz." ifadesini kullandı.

Günay, toplanan eriklerin pazarlamasına ilişkin şunları kaydetti:

"Eşme'de kapalı mezat alanımız var. İstanbul Kadıköy'den, Bayrampaşa'dan tüccarlar buraya gelir. Kamyonlarıyla burada tezgahlarını açarlar. Vatandaş da traktörleriyle akşam üzeri topladığı malı mezat alanına indirir. Burada isteyen istediği mala, kalitesine göre fiyat verir. Vatandaşın işine geliyorsa burada satar. Bazıları da direkt İstanbul'a hale gönderir. Orada malımızı sattırır, değerlendiririz."

Günay, Eşme'de üretilen eriğe ilginin her geçen yıl arttığını, ürünlerinin komisyoncular vasıtasıyla yurt dışına da gönderildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kartepe Kocaeli Eşme Ekonomi Güncel Haberler

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Gamze Özçelik'ten sürpriz evlilik! Reshad Strik ile nikah masasına oturdu

Gamze Özçelik'ten sürpriz evlilik! Reshad Strik ile nikah masasına oturdu

Bakmadan Geçme

Demir 5 TL çıkacak mı? Madeni 5 TL piyasaya mı sürülüyor? Yeni demir 5 TL nasıl olacak? Portekiz Hırvatistan maçı CANLI izle! (HD) 8 Haziran Portekiz Hırvatistan maçını hangi kanal veriyor, nereden izlenir? Pazar günü kargolar açık mı 2024? Pazar günü kargolar saat kaça kadar açık, kaça kadar dağıtım yapıyor? Emekli maaşı bayramdan önce yatacak mı 2024? Emekli maaşı bayramdan önce ödenecek mi? Gamze Özçelik evli mi? Gamze Özçelik kiminle evli, eşinin adı ne? Muharrem Akkuş yaşıyor mu? Muharrem Akkuş öldü mü, neden öldü? Muharrem Akkuş ölüm sebebi ne? Hepsijet Pazar günü çalışıyor mu? Hepsijet Pazar günü kaça kadar çalışıyor? TYT'ye girmeden AYT'ye girilir mi? TYT sınavına girmeyenler AYT sınavına girebilir mi? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 8 HAZİRAN 2024: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Portekiz - Hırvatistan maçı hangi kanalda, saat kaçta? Portekiz - Hırvatistan maçı nereden izlenir? Yalı Çapkını Seyran ölecek mi? Yalı Çapkını Seyran diziden ayrılacak mı, çıkacak mı? KPSS ortaöğretim başvuruları ne zaman? KPSS ortaöğretim başvuru tarihi ayın kaçında, hangi tarihte? RTÜK kaç üyeden oluşur? Radyo ve Televizyon Üst Kurulu kaç üyedir, nasıl seçilir? TYT İLE ALAN BÖLÜMLER NELERDİR? Hangi bölümler TYT ile alıyor? TYT ile alan bölümlerin puan listesi 2024! 8 Haziran hangi burç? 8 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 8 Haziran tarihi hangi burç olur?
YKS'yi 30 saniyeyle kaçırdı, okulun kilitli kapısından çıkışı olay oldu

YKS'yi 30 saniyeyle kaçırdı, okulun kilitli kapısından çıkışı olay oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title