Haberler

    Kale Grubu, Rusya'daki Fabrikasını Kapattı

    Güncelleme:

    Vestel'in ardından Kale Grubu da Rusya'daki fabrikasını kapattı. Grubun yurtdışındaki ilk yatırımı olan Kalekim Rusya fabrikası 2008'de açılmıştı.

    Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren tesis, Rusya'daki sorunlar nedeniyle kapatıldı. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkam Zeynep Bodur Okyay, bu kararı Ukrayna kriziyle birlikte aldıklarını ama kapatmanın yeni gerçekleştiğini söylüyor.

    Rusya'da yaşanan kriz bu ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kale Grubu, geçtiğimiz günlerde Rusya'daki tesisini kapattı. Grubun yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren Kalekim şirketi, Rusya pazarındaki sorunlar nedeniyle faaliyetlerine son verdi.

    Kale Grubu'nun ilk yurtdışı yatırımı olma özelliğini taşıyan, 400 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulan Kalekim Rusya fabrikası, Moskova'nın Serpuhov Bölgesi'nde 2008 yılında üretime başlamıştı. Kalekim, Rusya'daki ile birlikte toplam sekiz fabrikasında yıllık 800 bin tonluk yapı kimyasalı üretim kapasitesine sahipti. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Rusya'daki fabrikayı kapatma kararını Ukrayna kriziyle birlikte aldıklarını ama kapatmanın yeni gerçekleştiğini söylüyor.

    18 ÜLKEDE SORUN VAR

    Geçtiğimiz günlerde Vestel de son birkaç yıldır zarar eden ve geçen yıl yaşanan ekonomik krizin etkisiyle kayıpları büyüyen Rusya'daki fabrikasını kapattığını açıklamıştı. Kapatma kararını uçak düşürülmesi olayından önce alan Vestel'in 2003'te 15 milyon dolarla açılan ve 2005'teki yangının ardından 8,5 milyon dolar ek yatırımla yenilenen Rusya'daki fabrikası LCD televizyon üretiyordu.

    Yaptığı girişimlerle 2015 yılını 1,5 milyar dolarlık ciroyla kapatan Kale Grubu'nun ürünleri 100 ülkedeki 400'ü aşkın noktada tüketicilerle buluşuyor. Ancak şirket son dönemde ihracatta ciddi sorunlar yaşıyor. Zeynep Bodur Okyay, şunları anlatıyor: "Çevre ülkelere ihracatta ciddi sorunlar var. 18 ülkede ihracatta sıkıntı yaşıyoruz. Mesela ülkedeki sıkıntılar nedeniyle büyük potansiyel gördüğümüz Cezayir pazarında sorunlar yaşıyoruz. Irak'ta da durum aynı. Artık ihracatta eski pazarlara yönelme trendi var. Biz de çevre ülkelerdeki sorunlar nedeniyle buna yöneldik. AB ve ABD'yi yeniden gündemimize aldık."

    AKDENİZ'DE SATIŞLAR DÜŞTÜ

    Son günlerde pek çok sektörde ihracatın yanı sıra iç pazarda da durgunluk yaşanıyor. Seramik ve yapı malzemeleri alanlarında da böyle bir durum söz konusu. Zeynep Bodur Okyay, bu konuda şöyle konuşuyor: "Bu yıl Doğu Anadolu ve İç Anadolu satışlarımızı yüzde 50'nin altında, Akdeniz satışlarımızı ise yüzde 15'in altında bütçelemiştik. Ancak Akdeniz bizi çok şaşırttı. Bu bölgede yüzde 50'nin üzerinde düşüş var. Çekler dönüyor ve bayiler satış yapmak istemiyor. İşler barter'a dönmeye başladı. Yapı malzemelerinde stoklarımızı şişiyor."

    17 ŞİRKETLİK DEV

    Türkiye'de seramik sektörünün kuruluşuna öncülük eden Kale Grubu, zaman içinde farklı alanlara da girerek bir sanayi devi haline geldi. Bugün makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim, nakliye, turizm ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren grubun 17 şirketi var. Çanakkale, İstanbul, Isparta, Mersin, Yozgat gibi Türkiye'nin çeşitli lokasyonlarında fabrika yatırımları olan grubun yurtdışında ise İtalya'da satın aldığı markalar ve tesisler bulunuyor. 5 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Kale Grubu, Avrupa'nın üçüncü, dünyanın 12'nci büyük seramik karo üreticisi. Yapı kimyasalları sektöründe de üretim ve satış kapasitesi olarak Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın ise beşinci büyük şirketi konumunda.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Zeynep Bodur Okyay Ukrayna Vestel Rusya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

    Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

    Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

    Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

    İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

    İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

    Bakmadan Geçme

    Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 18 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! 17-18 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? İstanbulspor Sivasspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İstanbulspor Sivasspor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kemerburgaz son hali nasıl, Galatasaray antrenman tesisi bitti mi 2024? Gaddar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Karaağaç Destanı 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 8 Mayıs Karaağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs İstanbulspor Sivasspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Survivor kaptan kim oldu? Mavi Takım Kırmızı Takım kaptanları kim oldu 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 17 Mayıs Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir? Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi!
    Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

    Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

    500

    Yorumlar (15)

    Sener Koruturk:

    Gozu donmus imamin ulkesine yaptigi buyuk zararlar!. .

    21
    13
    yanıtYanıtla
    abcd:

    koskoca rusyayla dostuk kurmaktansa ona meydan okuyup düşman oluyor mal dinciler ülkenin başına felaket

    18
    15
    yanıtYanıtla
    hak:

    Osmanli hayalleriyle güc zehirlenmesine kapilip dünyaya meydan okumanin sonuclari. Biz rus ucagini düsürmek cok büyük bir hataydi dedigimizde vatan haini ilan edilmistik.

    18
    13
    yanıtYanıtla
    uzun ve zulmu:

    uzunun yüzünden tc nin düşdüğü kurum

    11
    16
    yanıtYanıtla
    Sergey:

    olur mu ya köprü- hastane yaptırdı

    yanıt10
    yanıt9
    Hakan:

    rusya savas a hazir dua etsinler turkiye hazir olmasin!!! Allah in izniyle rusya yi aliriz icimizdeki hainler olmasa dunya basa cikamaz Korkmayin !!

    14
    12
    yanıtYanıtla
    Rusya:

    sen bir haritaya bak zavallım sizin 80 milyonuz kaybolur gider Sibira''da

    yanıt11
    yanıt5
    RUSSIAN POWER:

    ver gazi bakalim gaz sonunce ne olacak? youtube russian military power yaz sonra gorursun kim nereyi aliyor mee

    yanıt9
    yanıt9
    Azeri-Turku:

    Kardesim Osmanli donemi geride kaldi. Bu ya bir sef karardi ucak kirizi yada Putinin oz plani idi bu boyle oldu bunun arkasinda baska meseleler var ABD- Acik acikina Russiyadan korkuyor bunu anlayin artik

    4
    13
    yanıtYanıtla
    Anton:

    uçağın düşürüleceğine Putin ihtimal dahi vermiyordu

    yanıt19
    yanıt1
    Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title