Haberler

İstiridye Mantarı Kazanç Kapısı Oldu

Güncelleme:

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde kapatılan 100 metrekarelik besi çiftliğinde istiridye mantarı üretmeye başlayan üç girişimci, kısa sürede 3 bin metrekarelik bir tesise kavuştu.

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde kapatılan 100 metrekarelik besi çiftliğinde istiridye mantarı üretmeye başlayan üç girişimci, kısa sürede 3 bin metrekarelik bir tesiste üretim yapar hale geldi.

Meyvecilikle uğraşan Ali Karaköse ve Yılmaz Çoşkun ile avukatlık yapan Mehmet Demirlenk'in farklı bir alanda yatırım yapma merakı sonrası internette yaptıkları araştırma, ilçede yeni bir sektörün doğmasına ön ayak oldu.

KISA SÜREDE KAZANÇ

Besi çiftliğinde istiridye mantarı üretmeye başlayan üç girişimci, kısa sürede artırdıkları üretimle alternatif kazanç kapısı oluşturdu.

Yılmaz Çoşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de mantar çeşitlerine olan talebin yüksek, üretimin ise bazı türlerde çok yetersiz olduğunu görerek 10 bin liralık yatırımla eski bir hayvan damında istiridye mantarı üretimine başladıklarını ifade etti.

Deneme amaçlı başlayan üretimde talebin çok yüksek olması üzerine kapasiteyi yıllık 100 tona kadar çıkardıklarını anlatan Çoşkun, yüksek yatırım maliyeti gerektirmeyen, teknik zorluğu bulunmayan istiridye mantarında yüksek verimin yakalanabildiğini kaydetti.

ESKİ ÇİFTLİĞİNİ MANTAR TESİSİNE DÖNÜŞTÜRDÜLER

Ürünün pazar sorununun bulunmadığını, özellikle büyük şehirlerdeki haller ve semt pazarlarından gelen siparişlere cevap vermekte zorlandıklarını dile getiren Çoşkun, şunları söyledi:

"Talebe yetişebilmek için 100 metrekarede başladığımız üretimi 3 bin metrekareye çıkardık. Eski bir tavuk çiftliğini mantar üretim tesisine dönüştürdük. Üretim kapasitesini bin tonun üzerine çıkaracağız. Üretimin artmasıyla özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'daki hallerden ve market zincirlerinden gelen taleplere yanıt verebileceğiz. Ayrıca ihracat olanakları için de araştırma yapıyoruz. Alternatif yatırım olanakları arayan girişimcileri bu alana yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bölgemizde yeni üretim tesisleri açılırsa bu kapasiteyi ihracatta değerlendirebiliriz. Şirket olarak yeni girişimleri destekleme kararı aldık. Şu anda 6 girişimci ile görüşmeler devam ediyor."

HAMMADDESİ UKRANA'DAN İTHAL

İstiridye mantarının ham maddesi olan ve Ukrayna'dan ithal edilen miselin; saman, talaş ve kepekle karıştırıldığını, fermente edilmesi sonrası fırınlanarak kompost haline getirildiğini anlatan Çoşkun, delikli poşetlerin içine doldurulan kompostun 23 derece sabit sıcaklıktaki kapalı ortamda 21 gün bekletildiğini anlattı.

Çoşkun, mantarların filizlenmeye başlaması sonrası buharla nemlendirme yapıldığını, ürünün 28 günde toplanabilir duruma geldiğini ve yılın 7 ayı üretim yapmanın mümkün olduğunu ifade etti.

İstiridye mantarını kilogramı 5 liradan sattıklarını anlatan Çoşkun, organik yöntemlerle yaptıkları üretime sertifika almak için de çalışma yürüttüklerini dile getirdi.



Kaynak: AA / Ekonomi

Yılmaz Çoşkun Ali Karaköse Turgutlu Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

Ölümlü yol verme kavgasının görüntüleri ortaya çıktı! Araçtan inip kurşun yağdırıyor

Ölümlü yol verme kavgasının görüntüleri ortaya çıktı! Araçtan inip kurşun yağdırıyor

500

Yorumlar (12)

ali dayı:

hayırlı olsun abim yalnız biraz daha hijyenik olursa daha çok bereketli olur

16
5
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Çok iyi bir fikir mantar gerçekten lezzetli bir gıda Mangalda Közün üstünde pişirirken çıkan suyu en güzel sulardan biri . . . .

15
3
yanıtYanıtla
ALLAH YARDIMCIN OLSUN İNŞALLAH BİZEDE NA:

NERELER ALR NERELERDE KULLANILIR COK ARASTIRDIM AMA BILMYORUM HANI SATIM OLUYORMMU ALICISI COKMU BENDE BU İSE BASLAMAK İSTİYORUM AMA BİLEMEDM

12
5
yanıtYanıtla
HAYVAN DOKTORU:

BENDE VETERİNER HEKİMİM BU ALANDA YATIRIM YAPMAK İSTİYORUM NASIL OLUR FAKAT BİLGİM YOK

11
3
yanıtYanıtla
Ercan:

yeni iş üretmek yeni şeyler keşfetmek her zaman kazançlıdır. . memlekette olmayanı bulmak hatta yabancı ülkelerin rağbet ettiği ürünleri bulmak çok daha kazançlıdır.

13
0
yanıtYanıtla
Ishak ates:

Avrupada cok tüketilen ve et mantarida deniliyor Tadi normal mantardan cok güzel Ama türkiye de ne kadar taniliyor orasini bilemem Bence önce piyasaya bakmali sonucta yeni bir ürün

8
0
yanıtYanıtla
avrupali:

helal olsun topragima , guzel is yapmisin, gecenlerde pazardan bir kasa almistim 5, 6 euro civariydi herhalde ama harika tati var et gibi , avrupada iyi satiliyor, sovanla guzelce kavuruyorsun.

8
0
yanıtYanıtla
mardinli:

bu işin cırkı da çıkacak

2
3
yanıtYanıtla
ÇİFTÇİ VATANDAŞ:

ÇARKI ÇOKTAN ÇIKTI. BEKLEMENİZE GEREK YOK. BU İŞ MALİYETİNİ ZOR KURTARDIĞI İÇİN İKİ YIL ÖNCE BİZ ÜRETİMİ BIRAKTIK.

yanıt3
yanıt0
aman mantara bulaşmayın:

aman mantara bulaşmayın çok zevkli

4
1
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title